25-03-15

BRT Top30:Over een oude jingle met tomaten...

BRT Top30:Over een oude jingle met tomaten...

.

Alweer een zeer goeie over een (toch wel bekende) radiojingle uit onze jeugd, al zeg ik het zelf en uiteraard gevonden op het Nederlandse Jingleweb.Puur jeugdsentiment zekers voor velen onder ons?

.

Jack-Ary.jpg

.

Soms kom je op een wel heel bijzondere manier achter de herkomst van een radiotune. Dit keer een tune-weetje uit de categorie ‘klein maar fijn”. Het draait om Les Tomates van Jack Ary uit 1961. De trompetstoten aan het begin van dit nummer (de intro dus) werden gebruikt om een zeer sterke stijger aan te kondigen in de alom bekende BRT Top 30 in de jaren ’70 en ’80. Je weet wel, op dat moment nog met presentator van dienst DJ Antony (foto hieronder) later ook omgedoopt tot Paul Verbruggen (wat zijn echte naam was trouwens)

.

PaulVerbrugghe(r2).jpg

.

Om die reden belandde dit deuntje van 4 seconden ook in de Europarade: “De BRT Top 30 werkt mee aan de TROS Europarade”.

.

Jack Ary of Jacques Ary heet eigenlijk Henri Beauger. Het was een Franse acteur, bekend door vele films, maar ook cabaret- en theatervoorstellingen. Hij werkte onder meer samen met Franse komieken als Fernandel en Louis de Funes. In 1961 had hij een hit met het merkwaardige Les Tomates (Mange Des Tomates Mon Amour / eet meer tomaten mijn schat). Jack Ary (of Henri Beauger dus) werd geboren in 1919 en overleed aan een hartaanval in september 1974. Twee jaar later werd het plaatje opnieuw uitgebracht.

.

Hoe het Nederlandse Jinglewet deze tune ontdekte? Awel, soms kan een antwoord simpel zijn.

.

Vorige donderdag (19/3) reed een redacteur van de Nederlandse website met de auto door België, op weg naar Parijs.Hij luisterde ongetwijfeld naar JoeFM want op onze Vlaamse zender was tijdens de verkeersinformatie te horen dat er een vrachtauto zijn lading tomaten had verloren op de snelweg E314 richting Lummen.Trouwens de dag nadien was het weer boem/patat maar dan met kersttomaten...kwestie van wat afwisseling te hebben op het menu. 

.

carl smitz joe fm.jpg

.

DJ Carl Schmitz (foto hierboven) leek het om 10 uur bij de opening van zijn show op Joe FM (terecht) gepast om alzo meteen ook een Franse oude hit uit 1961 nog maar eens uit de platenkast te halen. Je snapt het meteen... Jack Ary met Les Tomates. En zo hoorde de Jinglewebredacteur de trompetten van de Europarade ineens weer klinken. Bedankt Carl schreef hij even later op de website. Leuke keuze!

.

Ook ikzelf hoorde op dat moment de verkeersinfo van Carl én de (tomaten) plaat...al dacht ik op dat moment zelf nog niet dat er een blogstukje kon van gemaakt worden.

.

Luister HIER naar een kort fragment van de BRT Top 30 van 6 juni 1977 waarin de intro van de tomatenplaat(jingle) aan bod komt.Het stukje komt uit mijn eigen radio (klank) archief.Kwalitatief niet zo denderend (komt van magneetband 9,5 cm/sec.).U hoort trouwens de aankondiging door Paul Verbruggen....

.

Jingleweb waarschuwd ook hun talrijke lezers en kijkers... Als je dit liedje eenmaal in je hoofd hebt, gaat het er niet op 1-2-3 weer uit. Zeg dus niet dat de Jinglewebredacteur het niet gezegd heeft!

.

Luister HIER naar Les Tomates !

.

Jingleweb.nl

.

Lees ook op deze blog: De mannen van de BRT Top 30 (30/8/2008)

.

Update 8u50

Naar aanleiding van het jingleverhaal kregen we meteen een reactie uit Zele, nl.van Karel de Wilde.Hij schrijft:

Beste Pieter,

Met plezier uw stukje gelezen over Les Tomates van Jack Ary. Ik kende het nummer al lang. Ik heb indertijd (op de RTBF, nog in zwart-wit) de bijhorende clip gezien, met die verkoper van tomaten die bijna letterlijk de deur op zijn neus krijgt. Ik ben al lang op zoek naar dat clipje, kan het echter nergens te pakken krijgen.

Ik ben er zeker van dat ooit Tony Corsari een Vlaamse versie van die clip (toen heette dat nog "sketch") op televisie heeft uitgebracht, ook met aankloppen aan een deur en een tomaat in de hand. Moet zo rond 1967 geweest zijn (ik was toen negen jaar). Ook dat fragment heb ik tot op heden nergens kunnen terugvinden, heb ook geen audio-opname gevonden van de Corsari-versie. De jingle van de BRT top-30 zou echter (omwille van de Corsari-versie) wel eens Belgischer kunnen zijn dan totnogtoe aangenomen...

Nachtelijke groeten uit Zele,

 

tijdsbalkje rood

 

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.