28-03-15

Vannacht gaat de zomertijd (weer) in !

Vannacht gaat de zomertijd (weer) in !

 .

dyn001_original_300_169_pjpeg__e0169c41136c7d49d33bbd89d02ee21c_2.jpg

 

Vannacht ...in de nacht van zaterdag 28 maart 2015 dus
zetten we de klok
terug een uurtje vooruit.

2 uur wordt dan 3 uur.

Het wordt terug zomeruur of zomertijd
en we slapen 1 uur minder.

Hierdoor blijft het dan ’s avonds
weer langer licht en kan men
zodoende bezuinigen op elektrische verlichting.

. 

zomertijd.jpg

.

Je hoeft uw wekker zeker niet te laten aflopen om 02.00 uur precies deze nacht om (halfslapend) het ding, enfin de wijzertjes (of het electronische display) een uurtje vooruit te schuiven.Net voor je slapen gaat zet je de klok(ken) best al juist.

.

Aan een radiogestuurde klok hoef je gewoonweg NIKS te doen.

.

 De zomertijd wordt ook het meest geapprecieerd. Uit een grootschalige poll van het Radio 1-programma(van een paar jaren geleden) "Peeters & Pichal" blijkt dat 54,5 procent van de Vlamingen liefst permanent de zomertijd wil.

 

 

In totaal kwamen 81.781 reacties binnen indertijd. 23,6 procent geeft de voorkeur aan het huidige systeem waarbij winter- en zomertijd elkaar afwisselen. Ruim driekwart verkiest echter één en dezelfde tijd. Vooral het veralgemenen van de zomertijd krijgt de voorkeur. 54,5 procent wil de zomertijd het hele jaar door, 21,9 procent wil permanent de wintertijd.

.

De wintertijd was de tijd die we trouwens hanteerden alvorens we in 1977 het wisselen van de klok invoerden. De zomertijd werd toen ingevoerd om energie te besparen. Als het langer licht blijft, branden de lampen minder lang en staat de verwarming minder lang op een hoge stand. Een Nederlands energiebedrijf heeft nu berekend dat de energiefactuur 5 euro per jaar goedkoper wordt, wat niet veel is.

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.