08-03-15

NL:NPO Radio1-Mieke van der Weij vervangt John Jansen van Galen

NL:NPO Radio1-Mieke van der Weij vervangt John Jansen van Galen

.

Mieke van der Weij (foto:pers.kro.nl)wordt de nieuwe oog-presentator op zondagavond. Ze neemt op Radio 1 de plek over van John Jansen van Galen. Hij nam vorige zondag na bijna 25 jaar afscheid. Mieke van der Weij verhuist van de dinsdag naar de zondag.Vanavond dus haar allereerste zondagavondpresentatie. Op dinsdagavond komt een nieuwe oog-presentator.

.

mieke.jpg

.

Eric Corton is vanaf dinsdag (10 maart) op de dinsdagavond de nieuwe vaste presentator van Met het Oog op Morgen. De presentator is een bekende bij ’t Oog, waar hij sinds 2013 al invalpresentator te horen is van 23.00 tot 24.00 uur.

.

logo npo radio 1.jpg

.

John Jansen van Galen (74) presenteerde afgelopen zondag voor het laatst het radioprogramma 'Met het Oog op Morgen'. Hij is dan bijna 25 jaar de vaste presentator op de zondagavond geweest. Traditioneel sloot Jansen van Galen de uitzending af met een Nederlands gedicht. In de afgelopen kwart eeuw heeft hij er meer dan 1100 gelezen.

.

Jansen van Galen was de langstzittende presentator in de geschiedenis van het Oog.

.

Marion van de Wouw, chef NOS Met het Oog op Morgen: “Het is bijna niet voor te stellen, de zondagavond zonder John. Het lijkt alsof hij er altijd al was en er altijd zou zijn achter de Oog-microfoon. Hij is een icoon van het programma en bij de luisteraars zeer geliefd. Een goed journalist met een heel eigen geluid, altijd nieuwsgierig, van alles op de hoogte, met een aanstekelijke liefde voor natuur en poëzie. Het zal voor de redactie en voor de luisteraars enorm wennen zijn.“

.

Afscheidsgedicht John Jansen van Galen - Met het Oog op Morgen | NPO Radio 1 Na bijna 25 jaar nam John Jansen van Galen gisteravond afscheid van Met het Oog op Morgen met een lievelingsgedicht van een lievelingsdichter - NPO Radio 1. 

.

Journalist John Jansen van Galen te gast in het MAX-programma 'De Perstribune'. Op zondag 22 februari 2015 was journalist John Jansen van Galen te gast in het MAX-programma 'De Perstribune' (elke zondag om 12.15 uur op NPO Radio 1). Van Galen neemt deze maand na 25 jaar afscheid als vaste presentator van het populaire radioprogramma 'Met het oog op morgen'. Met Govert van Brakel blikt John terug op zijn lange radiocarriere en ook bespreken ze de plannen die hij nog heeft voor de toekomst.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

Lees ook op deze blog: NL:John Jansen van Galen stopt bij het Oog op NPO Radio 1 (16/2/2015)

.

Lees ook op deze blog: NL:Eric Corton nieuwe Oog-presentator bij NPO Radio 1 (3/3/2015)

.

Over 'Met het Oog op Morgen' (NOS Radio)

met oog.jpg

 

Op deze blog heb ik het al meermaals gehad over het toch wel beroemde NOS radioprogramma via het Radio 1-programma 'Met het Oog op Morgen' waar ikzelf een fervent liefhebber van ben, sedert het ontstaan al.Dat zijn zo van die informele programma's die ze in Vlaanderen (nog) niet hebben en die perfect zouden passen in de programmering van Radio 1 b.v.'s avonds na 23 uur.Maar goed, hier opteert men blijkbaar voor de automatische muziekmachine....Zal misschien goedkoper zijn al prefereer ik dan de laat-en nachtprogramma's van de RTBF zijnde La Première en 'Les Rediffusion de la nuit' waar tijdens de nacht (interessante) programma's van overdag deels herhaald worden.

.

Wie dus 's morgens/in de voormiddag/namiddag niet kan luisteren naar actuele en zelfs interessante programma's om diverse redenen krijgt dus een tweede kans bij de RTBF.En dat is niet hetzelfde als 'Herbeluisteren'.

 

oog.jpg

 

Drie miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder luisteren (en ook kijken kan via de website van Het Oog) geregeld naar het Radio 1-programma NOS Met het Oog op Morgen. Van die groep stemt één miljoen mensen minstens één keer per week af op dit radioprogramma op de late avond. Ruim de helft (54 procent) van hen beluistert het programma in bed. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties.

.


Aanleiding voor het onderzoek was het 35-jarig bestaan van het 'Oog' op 5 januari 2011, dat werd gevierd met een jubileumuitzending vanuit Amsterdam.

.

met oog 2.jpg

                                                                Radio 1 (NOS) nieuws studio (foto: iljagort.web-log.nl)

 

Op 5 januari 1976 was de allereerste uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Met een strak format van vaste rubrieken, afgewisseld met deskundigen, gasten en muziek is het programma al 39 jaar in de lucht. Er zijn al bijna 13.000 uitzendingen gemaakt.

 

De deelnemers aan het onderzoek waarderen het programma met een 7,6 gemiddeld. De vaste onderdelen als de 'tune' (8), 'de krant van morgen' (7,9), 'het nieuws vandaag op radio en tv' (7,8) en '5 voor 12' (7,8) scoren gemiddeld net iets hoger dan de wisselende onderdelen: gasten/deskundigen (7,5) en muziek (7,4). Verreweg de meeste luisteraars, 93 procent, beluisteren het 'Oog' via de radio. 19 procent luistert (ook) live via internet naar het programma. Slechts 2 % luistert alleen via internet.

 

De vaste openings- en sluitingstune 'Gute Nacht Freunde' van Reinhard Mey blijkt een teken van herkenning te zijn. Van de drie miljoen 'geregelde' luisteraars kunnen 1,8 miljoen mensen (60 procent) bij het horen van dit nummer spontaan de juiste titel van het radioprogramma noemen. Bij een vorig onderzoek in 2000 (toen het 'Oog' 25 jaar bestond) was dit 42 procent.

.

Hoe NPO Radio 1 (Ned) best ontvangen in Vlaanderen?
.
 
                                                           Radio
  
  
Radio1 (Nederland) is op FM (via de ether) in grote delen van Vlaanderen goed tot vrij goed te ontvangen.
 
 
In de grensstreken (en zelfs daarbuiten met zolder-of buitenantenne) zal je natuurlijk ook kunnen genieten van de Nederlandse digitale (FTA) frequenties via DVB-T (KPN).Er is ook nog DAB (+)...
 
De uitzendingen van NPO Radio 1 (Nederland) zijn ook FTA (Free To Air) en digitaal te ontvangen via de ASTRA 3 (23,5° Oost) satelliet in Europa en nog een stukje daarbuiten.
 
De zender zit bovendien ook bij de analoge (radio) kabel van Telenet (in FM kwaliteit) én bovendien ook digitaal! En tenslotte is er nog het internet (Luister hier live naar NPO Radio 1).
Mogelijkheden genoeg dus om eens kennis te maken met de Nederlandse openbare (publieke) radio....én dus met het programma 'Met het oog op morgen'.
.

                                                                                        logo- nos.

.

 

pinkend sterretje Met het Oog op Morgen (NPO Radio 1)

pinkend sterretje Met het oog op Morgen-geschiedenis (Wikipedia)
 

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.