10-03-15

Electriciteit opwekken met plasje

Electriciteit opwekken met plasje

.

De universiteit van Bristol, in het zuidwesten van Engeland, is begonnen met het testen van toiletten die verlicht worden met urine. Het systeem zou voor meer veilige sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen moeten zorgen.

.

w.jpg

.

De West of England University werkt voor het experiment samen met de ngo Oxfam. De test-toilet in Bristol werd strategisch naast een studentenbar opgesteld. De studenten en het universiteitspersoneel worden daar vriendelijk verzocht om hun urine te “doneren”. Hun plasje zorgt er namelijk voor dat biobrandstofcel wordt gevoed, die in de pot is ingewerkt. Daarin bevinden zich microben die de afvalstoffen in de urine afbreken en op die manier elektriciteit opwekken.

.

Volgens Ioannis Ieropoulos van de universiteit van Bristol is via de biobrandstofcellen zelfs genoeg stroom te genereren om een mobiele telefoon op te laden, sms-berichtjes te sturen, op internet te surfen en een kort telefoongesprek te voeren. “We hebben al kunnen aantonen dat dit werkt. Het is moeilijk om je een technologie in te denken die nog milieuvriendelijker is dan dit”, luidt zijn uitleg.

.

Volgens Andy Bastable, bij Oxfam verantwoordelijk voor water- en sanitaire voorzieningen, zal de techniek in vluchtelingenkampen kunnen dienen om plaatsen te verlichten die “vaak donker zijn en gevaarlijk, vooral voor vrouwen”, zo klinkt het. “Deze technologie betekent een grote stap voorwaarts. Het is altijd een grote uitdaging om voldoende licht te hebben in zones die zich ver van iedere energiebron bevinden. Het leven in een vluchtelingenkamp is zo al moeilijk genoeg. Dan hoef je niet meer geconfronteerd te worden met de dreiging te worden aangevallen op plaatsen die ‘s nachts slecht verlicht zijn.”

.

Metro

.

Lees ook op deze blog: Batterij die werkt op cola, bier,fruitsap, urine... (6/8/2008)

.

Lees ook op deze blog: Kraantjeswater kan uw batterij opladen! (26/4/2009)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.