28-02-15

Wereldwijd groot risico op gehoorschade

Wereldwijd groot risico op gehoorschade

.

Wereldwijd lopen miljoenen jonge mensen het risico op gehoorverlies. Dat zegt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. De hoofdoorzaak is het luisteren naar te luide muziek. Volgens de WHO staat het volume van de koptelefoon bij zowat de helft van de jongeren in de ontwikkelde landen te hoog. 180 miljoen jongeren liepen al schade op, de oren van ruim een miljard anderen lopen groot gevaar.

.

koptelefoon.jpg

.

Volgens het VN-agentschap tonen cijfers uit rijke en middelrijke landen dat bijna de helft van de 12 tot 35-jarigen op hun smartphone of mp3-speler naar te luide muziek luisteren. Daarenboven wordt ongeveer 40 procent van de tieners en jongvolwassenen ook in discotheken, bars en tijdens muziek- en sportevenementen blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus.

.

Op sportmanifestaties loopt het de laatste jaren trouwens steeds vaker de spuigaten uit, stelt de WHO. Twee jaar geleden klopten de fans van de Seattle Seahawks zich vol trots op de borst omdat ze met 136,6 dB het geluidsrecord in een stadium verbroken hadden. En het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 werd overstemd door de het oorverdovende geluid van de vuvuzela. "Een vuvuzela kan tot 120 dB halen. Daar langer dan negen seconden per dag naar luisteren, kan al gehoorschade veroorzaken. En gehoorschade kan niet teruggedraaid worden", stelt Shelly Chadha, de gehoorexperte van de WHO. "

.

Acht uur lang een geluidsniveau van meer dan 85 dB aanhoren is onveilig, evengoed als 15 minuten luisteren naar meer dan 100 dB, stelt de WHO.

.

"Als je door je mp3 de gesprekken rond je niet meer kunt volgen, dan staat het geluid te hoog", waarschuwt Chadha. Ze raadt jongeren dan ook aan om geregeld geluidspauzes in te lassen en raadt ten sterkste af om langer dan een uur per dag naar een mp3-speler te luisteren. Tijdens evenementen kunnen oordopjes of geluidsbegrenzende koptelefoons soelaas bieden. "Jongeren moeten oordopjes dringend als iets cools gaan zien."

.

oordoppen-disco.jpg

.

De Redactie

.

Lees ook op deze blog: Radiomakers met gehoorstoornissen (13/12/2008)

.

Lees ook op deze blog: Bovengrens van 100 decibel op festivals? (21/1/2011)

.

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jean Philip De Tender verlaat de VRT

Jean Philip De Tender verlaat de VRT

.

Jean Philip De Tender (foto VRT) wordt vanaf 1 mei de nieuwe directeur Media van de European Broadcasting Union (EBU). Dat meldt de VRT-persdienst. Op dit moment is hij manager Televisie bij de openbare omroep. Wie zijn takenpakket overneemt, is niet duidelijk.

.

91222812.jpg

.

Jean Philip De Tender ging in 1989 aan de slag bij de openbare omroep, eerst als redacteur en later als eindredacteur van diverse actua-programma’s van Jan Van Rompaey. Van 2007 tot 2014 leidde hij als netmanager Eén en sinds vorig jaar is hij manager Televisie.

.

Op 1 mei wordt hij de nieuwe directeur Media van de EBU en verlaat hij de VRT. "Na 25 jaar mij met passie te hebben ingezet voor de VRT, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging", zegt hij. "Ik kijk ernaar uit om, met wat ik bij de VRT heb geleerd, vanop het internationale niveau te ijveren voor het belang van sterke, publieke omroepen. Dit is geen vaarwel aan de VRT-collega’s. Ik kijk er al naar uit om hen te blijven ontmoeten, in mijn nieuwe functie en als vriend."

.

Gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans wenst hem alle succes. "Ik ben in de eerste plaats fier dat iemand van de VRT zo’n topfunctie gaat bekleden bij de EBU. Graag wil ik Jean Philip bedanken voor al het geleverde werk. Ik hou in het bijzonder fijne herinneringen over aan de periode dat ik intensief met Jean Philip samenwerkte toen hij netmanager was van Eén."

.

De Tender blijft tot 30 april als manager Televisie op post. De VRT werkt volop aan de integratie van de afdelingen Media en Productie. Uit die oefening moet blijken hoe de taken van de manager Televisie verder zullen worden opgevolgd.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook Monaco gaat voor nu DAB+ !

Ook Monaco gaat nu voor DAB+

.

Ook in Monaco zijn nu radiostations digitaal uit de ether te halen. Sinds kort zenden acht radiostations uit in DAB+ in het Vorstendom aan de Middellandse Zee. Tot hiertoe ging het om testuitzendingen. Vandaag starten de reguliere uitzendingen.

.

images.jpg

.

De DAB+ uitzendingen vanuit Monaco zijn niet alleen in het dwergstaatje zelf te ontvangen, maar ook in het aangrenzende Franse gebied. Omdat er meer buitenlanders wonen in Monaco dan Monegasken, zenden ook de radiostations in verschillende talen uit.

.

Via DAB+ zijn dan ook de Franstalige zenders Radio Monaco, RMC Info en Radio Ethic te ontvangen. Voor de Italiaanstaligen zijn er Radio 105, Radio Monte Carlo 1 en Radio MC2. De Russische toeristen kunnen afstemmen op Chik Radio, terwijl Riviera Radio in het Engels uitzendt.

.

Op dit moment gaat het nog om testuitzendingen van digitale etherradio. Vandaag- 25 mei- starten de reguliere uitzendingen. Monaco troeft hiermee buurland Frankrijk af, waar digitale etherradio pas op 20 juni start.

.

.

DAB.jpg

.

RadioNL

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-15

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM)

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) 

.

Het Muziekmuseum is 'Muzikaal ook te beluisteren' op lokale Radio P.R.O.S. en dit elke zaterdagmiddag tussen 12 en 14 uur op antenne (105.8FM in uitzendgebied) en wereldwijd via livestream.

.

De jaren '60.jpg

.

Semi non-stop worden de plaatjes (meestal vinyl) aan elkaar gepraat tijdens een wekelijkse 'Smakelijke goeiemiddag' vanuit Heldergem (9450) in het uitzendgebied op 105.8 FM maar ook via 'Livestream'.Dit kan op allerlei manieren, neem maar eens een kijkje op de website van P.R.O.S.Gewoon klikken op de soort dat u het beste past.

.

Rustige hits van vroeger (hier en daar een ferme antieke Rock & Roll is wel niet uitgesloten) uit de jaren '50,'60,'70 en soms toch wel eens uitzonderlijk een uitschietertje uit de jaren '80.Er is bovendien de 'Nederlandstalige Primitieve' op het einde van het eerste gedeeltje én om niet te vergeten de (krakende) '78-toerenplaat van de week' als afsluiter in het tweede gedeelte.

.

Niet onbelangrijk in het Muziekmuseum is dat er ook nogal eens een 'Anderstalige' van achter het hoekje komt kijken (herinner u de Talenknobbel) én bovendien bevat het muziekarchief van P.R.O.S. plaatjes waarvan men zegt, waar halen ze deze uitzonderlijk moeilijk te vinden antieke spullen nog vandaan.Maar in de kelder én op zolder bij P.R.O.S. zitten nog schatten verborgen tussen de blikken koekendozen !

.

Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord maar graag worden dus deze (antieke) plaatjes nog eens van onder het stof gehaald en opgepoetst met 'koperpoets'...al zijn de kraakjes natuurlijk dan ook nooit ver weg van deze 33-45 en 78 toertjes.Die kraakjes hebben echter hun charmes in deze toch wel moderne Hi-Fi CD wereld.

.

Overigens...én met enige trots kunnen we ook vermelden dat het Muziekmuseum momenteel het langst lopende programma is op P.R.O.S..De allereerste uitzending op zaterdagmiddag ging van start op zaterdag 16 augustus 2003 om precies 12 uur.

.

De jaren 70.jpg

.

Verzoekplaatjes (op 33-45 zelfs 78t) en suggesties zijn/blijven natuurlijk altijd welkom in/voor het Radio P.R.O.S. Muziekmuseum maar voor alle duidelijkheid... het is geen 'Groetjesprogramma'.Daarvoor is er bij de lokale radio PROS meer dan genoeg gelegenheid.Een uitzondering kan echter de regel even ontkrachten bij een of andere heel speciale gebeurtenis.

.

Pieter Van Banden -Leuven 26-3-2014 Radiohuis Expo R100 foto Wim Moortgat VRT.jpg

Pieter Van Banden (koptelefoon & microfoon uit 1934)

.

Voor plaataanvragen en suggesties kan je HIER terecht.

.

Op de website van Radio P.R.O.S. heeft het 'Muziekmuseum' ook een apart stekje, vindt u HIER.

.

Het Muziekmuseum op/bij lokale Radio P.R.O.S. elke zaterdag tussen 12 en 14 uur.

.

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014-website.jpg

.

Pieter Van Banden

.

tijdsbalkje rood

10:54 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Speel mee...'Blokken quiz app' is populairste van het moment

Speel mee...'Blokken quiz app' is populairste van het moment

.

Vijf dagen geleden is de nieuwe Blokken quiz app gelanceerd. De app wordt gratis aangeboden door onder meer Google en Apple. Bij beide firma's staat de app op de eerste plaats in de lijst van meest gedownloade apps.

.

blokken.jpg

.

Mensen met een smartphone of tablet hebben de voorbije dagen de nieuwe Blokken quiz app 37.000 keer gedownload. De voorbije drie dagen werden al 284.000 spelletjes gespeeld met de app.

.

Op de gratis app zijn ongeveer 8.500 vragen beschikbaar, verdeeld over drie spelmodules: het tv-spel, het duel en het vrij spel.

.

Uniek aan de app is dat je kunt meespelen met de aflevering van "Blokken" met Ben Crabbé die de volgende dag pas wordt uitgezonden op Eén.

.

HIER kan je het spelletje gaan downloaden !

.

blokken_quizapp.jpg

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DL:Dubbele bandbreedte bij DAB+

DL:Dubbele bandbreedte bij DAB+

.

DAB+ radio komt in Nederland nog maar vrij traag van de grond (en in België zelfs niet n.v.d.r.). Een groep meer kritische luisteraars is vooral ontevreden over de geluidskwaliteit. De bandbreedte per zender is te laag.

.

WDR1.jpg

.

Omroep Max (de Nederlandse zuil) testte vele portable DAB+ radiotoestellen, in Nederland Digital Radio Plus genoemd, vanwege het aanstaande verdwijnen van Radio 5 Nostalgia van de middengolf. Met name het oudere publiek, dat ook door Omroep Max wordt bediend, luistert naar Radio 5 Nostalgia. Wie dat op de middengolf doet, moet overstappen.

.

DAB+ wordt uitgezonden in de AAC+ norm, wat inhoudt dat in een lage bandbreedte toch een hoge kwaliteit geluid kan worden gerealiseerd. Maar ondanks het ontbreken van ruis is de geluidskwaliteit ten opzichte van met name FM pas gelijkwaardig bij minimaal 96 kbps bandbreedte. En daar zitten veel zenders, waaronder de NPO, onder met 64kbps. Enkele commerciële zenders verhoogden al wel de bandbreedte, maar wel ten koste van een ander kanaal dat ze in hun eigen bandbreedte doorgeven. Herbert Visser, directeur van Radio 10 heeft een heldere mening: "We zitten al op de goede weg, maar de geluidskwaliteit zou subliem zijn als we 128kbps per zender kunnen inzetten. We krijgen echter 256 kbps toegewezen en dienen daarop vier kanalen uit te zenden."
.

Wie in de grensstreek woont, heeft al snel ontvangst via het DAB+ netwerk vanuit Duitsland. En dan blijkt direct dat daar een hogere standaard is. Zenders die veel muziek brengen, worden in 96kbps uitgezonden. De klassieke zender WDR3 heeft een kanaalslot met 128kbps bandbreedte. Een slechter voorbeeld van DAB (in de verouderde MPEG2 standaard) is te vinden op de Britse Eilanden. Veel commerciële zenders zijn daar te horen in 64kbps, maar dan niet in AAC+ maar MPEG2 ofwel het oude DAB zonder de +. De BBC zendt in die uitzendnorm enkel de klassieke zender in 192 kbps uit en alle andere zenders met minder bandbreedte. Kritische luisteraars weigeren daar om die reden dan ook om op DAB over te stappen.

.

logo-DAB+.gif

.

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Queen maakte beste klassieker ooit

Queen maakte beste klassieker ooit

.

Wat is het beste album ooit gemaakt? Dat vroegen 7Days en Scholieren.com aan ruim 250 jongeren (12-18 jaar). Met een nipte voorsprong werd de winnaar: A Night At The Opera van Queen.

.

naamloos.png

.

De Queen-klassieker uit 1975 is vooral beroemd vanwege het epische Bohemian Rhapsody dat erop staat. Maar ook de andere liedjes hebben hun stempel op de muziekgeschiedenis gedrukt. Genoeg voor 14% van de stemmen, net iets meer dan de 11% die Thriller van Michael Jackson en Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band van The Beatles kregen. Zij bezetten samen de tweede plaats. Door die dubbele bezetting is er geen derde plaats en viel Nevermind van Nirvana net buiten het podium.

.

Opvallend genoeg zijn de belangrijkste leden van de bands in de top allemaal overleden. Dat staat hun populariteit niet in de weg. Via hun ouders (37%) of internet (35%) ontdekken jongeren graag oude muziek. Oude muziek gaat meestal nog ergens over, tegenwoordig is er bijna geen muziek meer die ergens over gaat, legt een meisje van vijftien dat meedeed aan het onderzoek uit. Ik hou ervan om echte instrumenten te horen in plaats van alle elektronische muziek die je nu vaak hoort, vult een ander aan.

.

Jongeren die enquête invulden konden kiezen uit een shortlist van legendarische albums, opgesteld door de muziekredactie van 7Days. Natuurlijk konden ze ook zelf een titel toevoegen en dat werd massaal gedaan. Een greep uit de klassiekers die werden genoemd: • U2 – The Joshua Tree • Daft Punk – Homework • REM – Automatic For The People • Guns n Roses – Appetite For Destruction • The Offspring - Smash • Iggy Pop & The Stooges – Raw Power • Pearl Jam – Te.

.

.

Bericht: De Morgen

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-15

Mobiel internet in onze treinen?

Mobiel internet in onze treinen?

.

De NMBS wil op korte termijn met een proefproject starten rond mobiel internet op de trein. Dat meldt de spoorwegmaatschappij nadat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) daarover vragen had beantwoord in de Kamercommissie Infrastructuur.

.

internet2.jpg

                                                                                                                                                           Treinreiziger.nl

.

De NMBS heeft twee pistes om het mobiel internet op de trein te verbeteren. Ofwel door het plaatsen van versterkers die het signaal van de operatoren versterken (de metalen structuur van de rijtuigen hindert namelijk het signaal), ofwel gaat de spoorwegmaatschappij zelf wifi voorzien in de wagons.

.

Met het proefproject zal de NMBS de twee technologieën testen op één lijn, zodat nadien een vergelijking mogelijk is. Over de exacte timing en het traject is nog geen duidelijkheid, maar het project zal volgens de NMBS niet op de lange baan belanden.

.

In de commissie zei Galant dat de "repeater" of versterker de eenvoudigste en meest efficiënte technologie in verhouding tot de kostprijs lijkt. Bij wifi wordt dan weer gekeken of er zo een meer open communicatieplatform mogelijk is, dat bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden voor intern gebruik (bijvoorbeeld: realtime reizigersinformatie en monitoring rijdend materieel).

.

Parallel met het proefproject werkt de NMBS aan een business case over de economische haalbaarheid om de plannen op het hele net uit te rollen. Gezien de hoge investeringskosten is het onwaarschijnlijk dat alle lijnen uitgerust zullen worden, aldus de minister.

.

Internet.jpg

                                                                                                                                                        Treinreiziger.nl

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna niet te geloven...sprekende klok heeft nog altijd succes !

Bijna niet te geloven...sprekende klok heeft nog altijd succes !

.

Zelfs in deze supermoderne tijden van smartphones en -watches wordt de sprekende klok gemiddeld nog bijna 1.000 keer per dag gebeld.Een uurwerk vind je overigens bijna overal.

.

Is het niet de kerktoren,het uurwerk in het station, aan de bus-tramhaltes er is nog altijd de GSM, er is de (digitale) radio, er is teletekst.Bovendien zijn er radiogestuurde uurwerken, er zijn polshorloges,het koffiezetapparaat,de thermostaat, de brander, de wekker,de (electronische) weegschaal, het winkelcentrum...in huis hangt misschien nog een koekoeksklok.En er is onze PC(laptop),de tablet...je zal al ferm moeten zoeken om er geen te vinden.En indien u twijfelt aan het winter-zomeruur...de (digitale) uurwerken zetten zich bijna allemaal automatisch juist.

.

klok.jpg

Maar...de 'sprekende klok' blijft het toch maar doen.Dat blijkt althans uit cijfers van Proximus. De populariteit van de dienst neemt wel af. Tien jaar geleden waren er maandelijks nog gemiddeld 180.000 oproepen, tegen 30.000 nu.

.

De sprekende klok is al drie jaar niet meer via een verkort nummer (vroeger 1200) te bereiken, maar via het moeilijker te onthouden nummer 078/051200, dat aan het tarief van een lokaal gesprek kan worden gebeld.

.

Hoewel de populariteit snel afneemt, heeft Proximus nog geen plannen om de dienst stop te zetten. Vooral bij de overgang naar winter- of zomeruur merkt de operator nog een piek in de oproepen.

.

Naar ik meen te hebben gehoord bestaat deze dienst sedert 1960.Bij de derde toon is het.....'t zal al heel wat geld in het laadje gebracht hebben dacht ik !

.

                  

.

Lees ook: Sprekende klok houdt stand in technologisch tijdperk  (Knack 24/8/2012)

.

Lees ook op deze blog: 'Moeilijk' nummer voor de sprekende klok (28/12/2011)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

UK: meer DAB-radio in auto

UK: meer DAB-radio in auto

.

Het aantal nieuwe voertuigen in het Verenigd Koninkrijk, voorzien van een DAB-ontvanger, is in september gestegen naar 58%. In totaal kwamen er 246.000 van de band waarin digitaal naar de radio geluisterd kan worden.

.

DAB autoradio.jpg

.

Twee jaar geleden was dit nog slechts 30%. Het afgelopen jaar zijn er al 1,26 miljoen nieuwe wagens met DAB-ontvanger verkocht.

.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe voertuigen dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

.

Maar omdat 22% van al het radio luisteren in de auto plaatsvindt, is het voor stations van belang dat zij via de ether ontvangen kunnen worden. En dit geldt al helemaal voor zenders die wel via DAB uitzenden, maar niet (overal) via FM of AM, zoals BBC 6 Music, Absolute 80s, Kiss, Jazz FM, Capital Xtra en BBC Radio 5 Live Sports Extra.

.

Doordat steeds meer landen DAB(+) introduceren, is ook de automobielbranche tot inkeer gekomen en worden steeds meer modellen standaard geleverd met een DAB-radio. Bijna alle grote automerken in het Verenigd Koninkrijk leveren nu al standaard een DAB-ontvanger.

.

In september steeg het aantal nieuwe wagens voorzien van een DAB-radio naar 58%, wat neer komt op 246.000 exemplaren. Ter vergelijking: begin 2012 was 26,4% voorzien van een DAB-radio. Begin 2010 stond de teller zelfs nog op 0. Inmiddels worden er zelfs meer DAB-autoradio-ontvangers verkocht dan huis-, tuin- en keuken-DAB-toestellen.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende