01-03-15

Radiogestuurde klokjes...hoe werkt dat?

Radiogestuurde klokjes...hoe werkt dat?

.

Klokvaste radio of radiovaste klok, altijd atoomjuist !

.

Tegenwoordig zijn ze 'in' die radiogestuurde wekkertjes. Je kan ze kopen in alle prijsklassen van groot tot zeer klein, in alle maten en gewichten (regelmatig ook te koop in de Aldi’s…) én ze werken verdorie nog zeer precies ook!

.

Gemakkelijk om mee te nemen, op de seconde nauwkeurig, eeuwige kalender... te veel om op te noemen. Instellen? Geen probleem... Je hoeft er echt geen techneut voor te zijn,laat staan dat je een A2 (electronica) diploma nodig hebt.Geen (meertalige)dikke boeken erbij met (soms onverstaanbare) instructies.Gewoon batterijtje erin en de zaak is in orde. Uiteraard komt er geen muziek uit (tenzij je je laat wekken). Ik heb het dan over de heel eenvoudige modelletjes want ze blijken nu ook al te bestaan als wandklok, polshorloge en o.a.klokradio's, dan komt er nog muziek uit ook ! Maar, hoe werkt dat nu precies?

.

                     radio gestuurde klok

.

Wel,het gaat hier om een DCF-klok, waarbij DCF staat voor Digital Clock Format. Het signaal komt van een atoomklok en wordt doorgestuurd door twee zenders in de buurt van Frankfurt (Duitsland). Het radiosignaal wordt uitgezonden op 77.5 kHz en dat is een zeer lage langegolf die erg ver draagt. Tot drieduizend kilometer. Een tip voor duivenliefhebbers... schaf er eentje aan, het vervangt perfect de 'biepjes' van de radio, althans voor zover ze daar nog gebruikt worden ...de biepjes ...ze zijn niet meer bij alle radiostations beschikbaar en worden echte rariteiten.

.

Trouwens je hoeft u ook echt geen zorgen te maken bij de winter-zomertijd (omschakeling) instellingen want dit gebeurt allemaal ‘automatique ‘het uur,dag en maand.Bovendien kan je ze instellen voor verschillende tijdzones.Makkelijk als je veel op reis gaat ! 

.

tijdsbalkje rood

00:06 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.