20-02-15

Frankrijk:Media vormen front tegen mediaregulator

Frankrijk:Media vormen front tegen mediaregulator

.

De journalistiek in Frankrijk is "bedreigd". Dat zeggen de verantwoordelijken van de grootste audiovisuele media van het land in een reactie op eerdere verklaringen van de Franse mediaregulator Conseil Superieur de l'Audiovisuel (CSA).

.

CSA.png

.

De reactie van de journalistiek in Frankrijk komt er na eerdere verklaringen van de Franse mediaregulator Conseil Superieur de l'Audiovisuel (CSA). De CSA had meegedeeld 21 "ernstige tekortkomingen" en nog eens 15 "mindere ernstige" tekortkomingen te hebben vastgesteld bij de verslaggeving over de aanslagen van begin januari in Parijs.

.

In totaal werden 36 waarschuwingen verstuurd aan 16 media. Volgens de CSA zouden de radio- en televisiezenders in Frankrijk tijdens hun live berichtgeving informatie hebben vrijgegeven die het leven van de gijzelaars in gevaar bracht.

.

De directie van de geviseerde redacties beschuldigen de CSA er van het werk van de redacties in diskrediet te brengen. "De CSA verwijt ons onder andere de openbare orde in gevaar te hebben gebracht en het risico te hebben genomen om de spanningen binnen de bevolking aan te wakkeren. Wij betwisten dat", aldus de top van de televisiezenders TF1, France 2, France 3, France 24, BFMTV, Itélé, LCI en Euronews en van de radiozenders France Inter, France Info, RTL, Europe 1, RMC en RFI.

.

"In welke andere grote democratie verwijt men audiovisuele media dat ze live verslag uitbrengen?", luidt het verder in de open brief. De audiovisuele media vrezen tot slot dat de beslissing van de CSA er in de toekomst mogelijk toe zal leiden dat media gaan moeten kiezen tussen censureren of een sanctie krijgen.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.