18-02-15

Wat nu met uw VHS videorecorder ?(Update)

Wat nu met uw VHS videorecorder ?(Update)

.

                                                             Videorecorder VHS

.

In eerste instantie verscheen onderstaande stukje op 10 januari 2010, niks speciaal misschien zal je wel denken.Maar vrij toevallig (?) kwam Sonny Vanderheyden van Radio 2 van het programma 'Naast de kwestie' (zondagmiddag 12-13) waarschijnlijk al Googlend op het bewuste stukje te staan.En naar aanleiding van 10 jaar YouTube wou hij daar toch nog effen wat meer over weten uit die (nostalgische) tijd van de (grote) cassetten die je nog eens goed kon 'vastpakken'.En van het een kwam het ander en Sonny contacteerde mij...

.

Naast De Kwestie Radio 2 Sonny Van Der Heyden.jpg

.

Misschien heeft u het gesprekje hierover gemist op de radio, geen probleem want HIER kan je het terugbeluisteren of zelfs via onderstaande button.

.

Of hoe na bijna 5 jaar een blogstukje nog eens opnieuw wordt boven water gehaald en in een radioprogramma als item komt te staan.Of hoe een blogstukje even wat echte radio werd...

.

herbeluister.jpg

.

Wat nu met uw VHS videorecorder ?

.
Elektronicagigant JVC stopte een paar jaren geleden als bedrijf met de productie van alleenstaande videorecorders enige tijd geleden.

.

Mensen die nog veel VHS-tapes in huis hebben liggen (en ik ben ervan overtuigd dat het er velen zijn), hoeven hun films en andere TV opnamen nog wel niet meteen te kopiëren naar dvd's of andere dragers.Daar kruipt bovendien ook enorm véél tijd in. Ga er van uit dat je die beelden misschien nooit of hoogstens toevallig nog een keertje zou gaan (kunnen) bekijken.Denk misschien aan uw super 8 filmpjes.Denk ook aan de goed opgevulde dozen met magazijnen dia's.

.

Hoewel alleenstaande VHS-toestellen niet meer te krijgen zijn (nog niet zo lang geleden waren ze wél nog o.a.in de Carrefourt te verkrijgen voor zo'n €70), worden nog wel DVD/VHS-combinaties gemaakt en die zijn toch wat makkelijker  terug te vinden.

.    

vhs video cassette.jpg

.

Sinds eind jaren '70 werden méér dan 900 miljoen videorecorders gemaakt. Maar liefst 50 miljoen daarvan waren afkomstig van JVC, bleek een succesmerk te zijn in zijn genre.

.

Deze (toen) moderne (video) recorders waren indertijd razend populair.Trouwens ook nog eenvoudig te bedienen, zeker de gewone versie zonder veel toeters en bellen.

.

Zelf kocht ik mijn eerste VHS exemplaar voor precies 50.000 BF (€1250) in 1980 een Hitachi...dat was toen enorm véél geld.Maar hoe dan ook zit ik, zoals velen, nog met een paar honderden VHS cassettes.En wie dacht dat ze (veel) kwaliteitsverlies hadden geleden na al die jaren (b.v.op de kleuren) heeft het mis.Onlangs nog een test gedaan met de eerste (bijgeleverde) cassette.

.

Al zal de plaats van opslag wel een vrij grote rol spelen.Wat donker leggen in originele (kartonnen) verpakking laten (een blikken doos is echt niet nodig).Maar die banden nu meteen allemaal gaan overzetten op DVD is echt onbegonnen werk.Bovendien is dat dus ook precies hetzelfde als al mijn super 8 mm filmpjes die ik ooit ging overzetten op VHS-cassette.Komt er gewoonweg niet van.Maar ik heb nog een goedwerkende projector met 2 reserve lampjes.

.

Dus hou ik steeds twee VHS videorecorders steeds stand-by en zelfs de 8 mm filmprojector doet het dus nog altijd.Waarom dus gaan overzetten?

.

Op een rustige koude winteravond eens wat oud materiaal bovenhalen is voor de jeugd van tegenwoordig zelfs een bezienswaardigheid waar ze (zouden) voor binnen blijven.Bovendien kan je op dat moment ook nagaan of het toestel nog goed functieoneerd.

.

pakket vhs video cassettes.jpg

.

Wist u trouwens dat je ook digitale beelden kan opnemen via de (doodgewone) digibox van de kabel? Ook satellietbeelden en zelfs DVB-T (digitale ethertelevisie) kan en het levert zelfs nog mooi beeld-en klankresultaat op? Uiteraard analoog. En dat allemaal via de (zogezegde) oude VHS videorecorder.Ook die hebben Nicam-stereo en soms wel 6 koppen....Al gaat het hier dan wel om de laatste generaties die op de markt kwamen.

.

Wie dus echt niet te kieskeurig is kan dus nog een tijdje verder zijn videorecorder gebruiken,als hij als kijker niet te kieskeurig is en wat houdt van nostalgie.Weet dan ook waarvoor je hem gebruikt.Ook koppelen aan een LCD/Plasma TV is geen enkel probleem via de scart in en uitgangen.En bovendien kan u de scartingangen achteraan de recorder(s) blijvend gebruiken voor andere toestellen zoals de DVD-recorder of DVD speler.Daar ook al eens aan gedacht dat u deze uitgangen van de VHS recorder kan gebruiken als uw TV onvoldoende scartingangen/uitgangen heeft? Uw (Super) VHS video camera heeft dus ook nog een lang leven...

.

Ook goed voor het milieu, minder afval....

.

En de VHS videocassettes zijn bovendien ook nog altijd in voldoende aantal en makkelijk te verkrijgen als je wat zoekt op Google.In 1980 koste zo'n 120 minuten durend ding precies 1200 BF (€30).Voor de  toenmalige prijs van één exemplaar heb je er nu wel een twaalftal.Voor de prijs moet je het dus zeker ook al niet laten! Het containerpark kan nog (lang) wachten.Bovendien heb je misschien cassettes liggen de je kan hergebruiken...en alles digitaliseren op YouTube plaatsen is niet te doen

.

En eens een oud opgenomen VHS TV programma herbekijken kan ook eens leuk zijn.Zelfs de huidige TV stations halen vrij regelmatig eens hun oud beelmateriaal naar boven.Nogal dikwijls eens met succes...

.

Heb je al een DVD recorder in huis?Ook geen probleem...terwijl je kijkt naar het ene programa kan je (tegelijkertijd) ook twee andere programma's opnemen als moet! Ideaal ook om zo'n recorder aan uw tweede TV (of andere) te koppelen.

.

Bovendien kan zo'n videorecorder ook uitstekende diensten verrichten als zeer degelijke (beter dan muziekcassettes ! ) muziekdrager (bandopnemer dus).Het zal dan wel niet digitaal zijn maar je krijgt toch muziek in vrij goeie FM kwaliteit...

.

Het is maar dat je het (allemaal) weet....

Succes ermee....

.

                    

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.