22-02-15

NL:DAB+ Radio legt het af tegen alternatieven

NL:DAB+ Radio legt het af tegen alternatieven

.

De NOS kwam maandag 9 februari jl.  met een groot artikel  op de proppen over de opkomst van 'Digital Radio plus', in technische benaming DAB+. Digitale radio via de ether komt nog niet echt goed van de grond.

.

Klembord01.jpg

.

De alternatieven die voorhanden zijn trekken vooralsnog veel meer luisteraars. Dat komt vooral doordat FM ontvangst in de auto en ook op transistor radio's bij vrijwel iedereen nog beschikbaar is en (zeker binnenshuis) vaak ook een beter ontvangstbereik heeft.

.

Internetradio, dus het online luisteren naar streams, haalt intussen het beluisteren van radio via de ether in. Ook wordt nog veel thuis via de kabel geluisterd. Een voordeel daarvan is dat dit net als FM ontvangst, zelfs al is daar dan soms ruis op te horen, in een hoge geluidskwaliteit gebeurt. Dat heeft eenvoudig weg te maken met de hoge bandbreedte van FM.

.

En aan die bandbreedte schort het wel met het huidige DAB+ aanbod in Nederland. Onder het motto digitale radio heeft betere - ruisvrije - kwaliteit en meer zenders wordt dit in de markt gezet. De vraag is of digitaal in dit geval ook echt altijd beter en vooral mooier is.

.

Weliswaar zijn de meeste DAB+ toestellen voorzien van kleine speakers, waarop echt hifi geluid sowieso niet kan worden gerealiseerd. Voorlopig lijkt men in Nederland met de huidige beschikbare bandbreedte voor DAB+ zenders vooral voor kwantiteit (meer themazenders) te kiezen in plaats voor kwaliteit. Die keuze is op zich begrijpelijk, want de consument wordt sneller overgehaald over te stappen van analoge op digitale radio als het zenderaanbod daar ook een aanleiding toe geeft.

.

Logo-DigitalRadio+.jpg

.

Ondanks dat op DAB+ de AAC+ techniek wordt toegepast (in lekentermen: hoge kwaliteit geluid bij geringe bandbreedte) blijkt 64 kbps geen hifi-kwaliteit op te leveren. Het is weliswaar van een acceptabel niveau, maar niet voor niets voerde Sky Radio de bandbreedte van hun belangrijkste zender al op.

.

En niet voor niets hanteert de WDR in Duitsland  voor hun klassieke zender 128 Kbps voor DAB+ en 96 kbps voor de andere muziekzenders.

.

Via de satelliet is radio al sinds vele jaren uitsluitend digitaal. De ontvangst van Nederlandse, maar ook veel buitenlandse zenders, is via de satelliet in veel (maar niet alle, want ook hier geldt dat wat erin gaat eruit komt) gevallen nog het mooist.

.

De radiozenders van de NPO worden in MPEG 2 op 192 KbpS uitgezonden en NPO Radio 4 bijvoorbeeld met 256 Kbps. Dat zou min of meer overeenkomen met 128Kbps in DAB+, ware het niet dat NPO Radio 4 op DAB+ met slechts 64 KbpS wordt uitgezonden.

.

De Duitse omroepen zitten in een zo nodig nog hogere kwaliteit met 320 Kbps. De geluidskwaliteit van de klassieke zender WDR3 op satelliet komt dus wel overeen met die van DAB+ in Noordrijn-Westfalen. Ook voor een zender als NPO Radio 5 Nostalgia geldt, dat voor wie thuis via een hifi installatie luistert, satelliet beter klinkt dan het signaal zoals dit met de huidige bandbreedte via DAB+ in de ether wordt uitgezonden.

.

Satellietradio vormt dus een heel mooi alternatief, weliswaar niet voor mobiel gebruik, op FM of AM radio. Met veel van de bekende Linux ontvangers, zoals VU+ Duo2, kan bovendien ook nog eens dit aanbod worden aangevuld met vele honderden internetstreams van hoge kwaliteit.

.

ACD5085.jpg

.

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.