31-01-15

VRT:Bekijken of er extra (veiligheids) maatregelen nodig zijn

VRT:Bekijken of er extra (veiligheids) maatregelen nodig zijn

.

De Vlaamse openbare omroep denkt ook na over de beveiliging van de VRT-gebouwen. Er wordt nagedacht over extra maatregelen, dat zegt woordvoerder Stijn Ombelets. Aanleiding is de inval van eergisteren. Toen drong een man met een nepwapen de redactie van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) binnen. De verdachte kon snel overmeesterd worden.

.

VRT gebouw foto vrt.jpg

.

"De VRT heeft een uitgebreid systeem met preventie, toezicht, bewaking en toegangscontroles. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs (aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, red.) hebben we een grondige check-up gedaan. Daar zijn we nu nog mee bezig. Gisteren ochtend bekeken ze -naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nederland- nog eens of er extra maatregelen nodig zijn", legde Ombelets uit.

.

In Nederland probeert men intussen lessen te trekken uit wat er gebeurde. Het bedrijf dat instaat voor de veiligheid bij de NOS, het omroepcentrum zelf, de gemeente Hilversum en de politie gaan bekijken hoe het verder moet.

.

"Er komen elke dag duizenden medewerkers en gasten op het Media Park. Je moet een goede balans zien te vinden. 100 procent waterdicht wordt het nooit en je wilt natuurlijk ook niet een Fort Knox (zwaar beveiligde goudkluis in de VS, red.) zijn", zei directeur Franken in het Radio 1 Journaal van NOS.

.

Logo VRT.gif

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wikipedia wint Erasmusprijs

Wikipedia wint Erasmusprijs

.

De Erasmusprijs 2015 is toegekend aan Wikipedia. De website ontvangt de prijs omdat ze de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor iedereen toegankelijke encyclopedie op te zetten, aldus de stichting Praemium Erasmianum.

.

wikipedia.jpg

.

De prijs wordt in bijzonder toegekend aan Wikipedia als zogenoemde community, een gemeenschap van tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd de encyclopedie bijhouden en vormgeven. Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden, meldt de stichting.

.
De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.

.
De prijs wordt al sinds 1958 uitgereikt. Bekende laureaten zijn Charlie Chaplin, beeldhouwer Henry Moore, econoom Jan Tinbergen, architect Renzo Piano en dirigent Bernard Haitink. Vorig jaar kreeg de Belgische festivalorganisator en curator Frie Leysen de prijs.

.

                    

.

 Deredactie.be

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ARD/ZDF blijven ongecodeerd uitzenden ondanks druk

ARD/ZDF blijven ongecodeerd uitzenden ondanks druk rechtenbezitters

.

De druk van rechtenbezitters op de Duitse omroepen ARD en ZDF wordt steeds groter om de satellietverspreiding van tv-zenders in ieder geval toch deels te coderen. De zenders houden echter voet bij stuk en houden aan de ongecodeerde uitzending vast.

.

logo ARD HD.jpg

.

Vooral rechtenbezitters van enkele grote sportevenementen voeren de druk om het gebruik van codering op. ARD en ZDF zeggen echter in een gezamenlijke verklaring dat men het een publieke taak vindt om ongecodeerd uit te zenden.

.

Daarbij wordt ook gewezen naar de wens van de Europese politiek om vrije informatiegaring binnen Europa. Het vastgehouden standpunt kostte de Duitse omroepen echter wel de uitzendrechten van live-verslaggeving van het WK handbal 2015. Omdat door de ongecodeerde satellietverspreiding via de Astra1 (19,2° Oost) - en Hotbird-satelliet (13° Oost) vrijwel heel Europa naar de ARD en ZDF kunnen kijken, besloot de rechtenhouder om de uitzendrechten aan Sky Deutschland te verkopen.

.

Op de Astra1-satelliet (19,2° Oost) zijn alle tv- en radiozenders van de Duitse omroepen beschikbaar. Op de Hotbird-satelliet (13° Oost) alleen de hoofdkanalen. Op de Astra1-satelliet worden trouwens ook de HD-kanalen uitgezonden. Op beide satellieten zijn de zenders ongecodeerd – ook wel FTA – genoemd te ontvangen. Hierdoor kan iedere satellietkijker in het ontvangstgebied van deze satellieten zonder abonnement of smartcard naar deze zenders kijken. Satellietverspreiding is voor een groot deel van de Duitse huishoudens de manier waarop naar televisie gekeken wordt.

.

HD camera.jpg

Uitzendrechten zorgden er afgelopen zomer ook voor dat tijdens het WK voetbal ARD en ZDF niet via de Hotbird-satelliet te bekijken was.

.

Andere rechtenbezitters doen minder moeilijk. Zo sloot de ARD onlangs een nieuwe rechtenovereenkomst waardoor de Tour de France de komende jaren weer live op de Duitse televisie wordt uitgezonden. In Duitsland is satelliet één van de belangrijkste distributieplatformen. Het aantal satelliethuishoudens groeit nog steeds en loopt richting de achttien miljoen.

.

SatelliteMagazine (Jarco Kriek)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-15

Zanger Rod McKuen (81) overleden

Zanger Rod McKuen (81) overleden

.

In de Verenigde Staten is Rod McKuen (81) overleden aan de gevolgen van een longontsteking. McKuen was een erg veelzijdige artiest, hij was zanger, tekstschrijver en dichter. Zijn vertaling van "Ne me quitte pas" van Jacques Brel werd onder de titel "If you go away" een wereldhit. Andere hits in de jaren 70 waren "Without a worry in the world" en "Soldiers who wanna be heroes".

.

rod.jpg

.

McKuen maakte vooral furore in de jaren 60 en 70. Zo zong hij niet alleen, maar schreef ook met succes liedjesteksten. "Seasons in the sun" van Terry Jacks is van zijn hand. Meer dan tien miljoen exemplaren van de plaat werden verkocht.

.

McKuen werkte ook samen met Frank Sinatra en Barbra Streisand. Vooral over zijn samenwerking met Sinatra was McKuen lovend. "Het was alsof ik de Nobelprijs en de Lotto tegelijkertijd won, zo briljant en angstaanjagend." Kenmerkend voor McKuen was zijn hese stem.

.

McKuen werd ook bekroond voor zijn werk. Hij kreeg een Grammy voor zijn "Lonesome cities"-album, en werd twee keer genomineerd voor een Oscar (voor het nummer "Jean" uit "The prime of miss Jean Brodie", en voor soundtrack bij "A boy named Charlie Brown").

.

Voor McKuen eerst zijn talenten wist te ontwikkelen, was hij een stuntman, cowboy, afwasser en dj. Pas daarna sloeg hij het poëtische pad in. Van zijn dichtbundels, zoals "Listen to the warm", werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

.

De Redactie

.

Over Rod McKuen (Wikipedia) klik HIER

.

tijdsbalkje rood

14:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe zendmast Omroep Zeeland Radio

Nieuwe zendmast Omroep Zeeland Radio

.

De nieuwe zendmast van Omroep Zeeland Radio is dinsdag 20 januari rond het middaguur geplaatst naast het omroepgebouw aan de Kanaalstraat. De fundering voor de mast is een maand eerder gelegd. De zendmast heeft een hoogte van 24 meter.

.

ZeelandMast.jpg

.

De nieuwe mast is onder andere nodig om de signalen afkomstig van de radio-reportagewagen van Omroep Zeeland vanuit de hele provincie te kunnen ontvangen.

.

Tijdens een storm begin december 2014 bleek dat de oude mast niet meer stabiel op het dak van het pand aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg stond. Er is toen direct besloten de parkeerplaats te ontruimen. Kort daarop is begonnen met de demontage. De mast staat al vanaf het begin van Omroep Zeeland Radio (1990) op het dak.

.

Bericht: Omroep Zeeland

.

Radio19 (NBP)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen: digitaal luisteren bedraagt 53%

Noorwegen: digitaal luisteren bedraagt 53%

.

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen is opnieuw flink gegroeid. Inmiddels is 53% van het luisteren al digitaal, een stijging van zes procent ten opzichte van drie maanden geleden. Doordat de magische grens van vijftig procent doorbroken is, wordt FM mogelijk in 2017 al afgeschakeld.

.

Luisteren naar RNW.jpg

.

Sinds half jaren 90 zendt de Noorse publieke omroep via Digital Audio Broadcasting uit. In 2010 volgden ook de commerciële radiostations. De NRK heeft de beschikking over regionale DAB-netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierdoor kan de publieke omroep in elke regio de juiste editie van P1 en NRK Vær (weer) doorgeven. De commerciële zenders hebben de beschikking over een landelijk DAB- en enkele lokale DAB-netten.
.

Steeds meer stations in Noorwegen zenden uit via DAB(+). En ook de consument heeft digitale radio inmiddels omarmt. Het vierde kwartaal van 2014 steeg het aandeel van digitaal luisteren naar 53%. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van het derde kwartaal en een stijging van maar liefst 19% in amper twee jaar tijd.
.

Liefst 36% van het digitaal radio luisteren vindt plaats via DAB(+). Op ruime afstand volgen internet en digitale televisie. Maar terwijl internet en digitaal kijken de afgelopen twee jaar slechts licht gegroeid zijn, is het aandeel DAB(+) verdubbeld. Volgens de laatste verkoopcijfers zijn er inmiddels al meer dan twee miljoen DAB-ontvangers verkocht in Noorwegen.
.

Doordat het aandeel digitaal luisteren inmiddels de magische grens 50% is gepasseerd, is er voldaan aan een belangrijke voorwaarde om een afschakeldatum voor FM vast te stellen. Mogelijk gaat dit al in 2017 plaatsvinden. Begin dit jaar neemt de minister van Cultuur hier een beslissing over.
.

Ook aan andere belangrijke voorwaarden wordt inmiddels al voldaan. Zo heeft de publieke omroep NRK via DAB een gelijke dekking als P1, de populairste publieke zender, op FM heeft. In beide gevallen is de dekking 99,5%. De landelijke commerciële stations zijn in 90% van het land via DAB(+) te ontvangen. Dat is al flink meer dan het grootste FM-pakket van de commerciële radiostations.
.

De NRK, SBS Radio en de P4 Groep hebben inmiddels al een uitgebreid plan opgesteld voor de afschakeling van analoge frequenties.

.

.

Bericht: Radio.nl 

.

Radio19 (NBP)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apple: streaming muziek moet goedkoper

Apple: streaming muziek moet goedkoper

.

Voor de gebruiker is het fantastisch als hij naar de muziek kan luisteren die hij wil, via een streaming abonnement dat vaak gratis is. Of als hij enkele beperkingen zoals reclame voor lief neemt, of anders hoogstens tien euro per maand hoeft te betalen.

.

                

.

Voor de artiesten en platenlabels is het iets minder fantastisch, want zoveel geld blijft er voor hen niet over van die tien euro. Maar het is nog altijd beter dan niets, zullen zij denken, want de streaming abonnementen hebben de piraterij voor een groot deel teruggedrongen - en die illegaal gedownloade muziekbestanden brachten artiesten en labels uiteraard helemaal niets op.

.

Apple echter vindt dat die tien euro nog teveel geld is. In de aanloop naar zijn eigen streaming muziekdienst, die gebaseerd is op Beats Music, is het momenteel aan het onderhandelen met de platenlabels over de vergoeding die zij willen voor hun artiesten.

.

Apple is op het gebied van muziekprijzen een voortrekker, dat valt niet te ontkennen. Het bedrijf heeft met iTunes ervoor gezorgd dat je songs apart kon kopen, én dat ze niet meer dan 0,99 euro per stuk zouden kosten. Wat het aankopen van muziek veel democratischer gemaakt heeft. Of het erin zal slagen om de muzieklabels te overtuigen hun prijzen nog te laten zakken voor streaming diensten, is echter de vraag.

.

De labels beginnen duidelijk te voelen dat streaming diensten de digitale verkoop van muziek begint te kanibaliseren, en zeker die van fysieke ceedees, en staat er dus niet om te springen om nog minder geld te halen uit streaming dan ze nu al krijgen.

.

Bericht: NeTTies (Hilde Vangool)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-15

NL:Indringer met pistool eist zendtijd bij NOS op TV

NL:Indringer met pistool eist zendtijd bij NOS op TV

.

De politie is massaal uitgerukt omdat een man met een pistool in het NOS-pand zendtijd eiste. Hij is inmiddels aangehouden. 

.

1742206097.jpg

.

Het Journaal van acht uur op NPO 1 is kort na aanvang onderbroken en om kwart voor negen was nog steeds het Even Geduld-scherm te zien. Volgens diverse meldingen is de dader intussen overmeesterd en gearresteerd. Over de motieven en achtergrond is nog niets bekend.

.

Het Hilversumse mediapark, waar veel omroepen zoals NOS en RTL Nederland zijn gevestigd, is in het verleden na de aanslag op Pim Fortyun extra beveiligd. Het is nog niet duidelijk hoe de man nu zomaar kon binnenkomen.

.

TotaalTV

.

De zender NPO 2 is vanavond na NPO 1 ook op zwart gegaan. Het programma dat zou worden uitgezonden was niet te zien. Onderin beeld liep een tekst waarin stond dat in verband met omstandigheden momenteel geen Journaal mogelijk is.

.

NOS logo.jpg.

tijdsbalkje rood

21:30 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Een derde van streaming muziek gebruikers betaalt ervoor

NL:Een derde van streaming muziek gebruikers betaalt ervoor

.

Het aantal gebruikers van muziekstreamingdiensten is in het laatste kwartaal van 2014 weer licht gegroeid. Inmiddels maakt 4,6 miljoen Nederlanders (35%) gebruik van zo'n dienst. (in september 2014 waren dit 4,2 miljoen gebruikers (32%).

.

GFK.jpg

.

Circa één derde van de streaming muziek gebruikers betaalt voor zijn of haar abonnement. De groei onder 13-17 jarigen is het grootst; 65% van deze groep maakt inmiddels gebruik van het streamen van muziek (september 2014: 58%). Het aantal video on demand gebruikers is het laatste kwartaal van 2014 wederom gestegen. Dit blijkt uit de laatste meting van Trends in Digital Entertainment van GfK.

.

Het illegaal downloaden van muziek neemt af in populariteit ten opzichte van voorgaande metingen. Circa een kwart van alle streaming en video on demand gebruikers downloadt nog illegaal muziek ten opzichte van 32% in september 2014. Gemiddeld is 13% van alle digitale muziek waar naar geluisterd wordt Nederlandstalig.

.

In het laatste kwartaal van 2014 is ook het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van video on demand gegroeid. Tussen september 2014 en december 2014 kwamen er 500.000 gebruikers bij waardoor nu 4,7 miljoen Nederlanders (36%) gebruik maken van een video on demand dienst.

.

Het televisietoestel blijft het meest populaire apparaat voor het kijken naar Video on Demand; 74% van de gebruikers kijkt via dit apparaat. 35% van alle video on demand en streaming gebruikers downloadt films en/of TV-series illegaal. De meest gebruikte bronnen hiervoor zijn Torrent Websites (65%) en Popcorn Time (22%).

.

mobile_music-300x223.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:01 Gepost door Pieter Van Banden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VS: Netflix goed voor 35% bandbreedte

VS: Netflix goed voor 35% bandbreedte

.

Wanneer de Amerikanen in de avonduren voor de buis, en meer bepaald Netflix, gaan zitten, stijgt het bandbreedteverbruik aanzienlijk. Toch domineren illegale torrents nog altijd het internet.

.

.

Tussen 19:00 en 23:00 uur neemt Netflix 35%  van de Amerikaanse bandbreedte in. Daarme steekt het Youtube (20%) voorbij. In Europa, waar Netflix nog aan zijn opmars bezig is, neemt de filmdienst op dat ogenblik 3,4% van de bandbreedte in.

.

Zowel in de VS als in Europa is BitTorrent groter dan Netflix. Maar liefst 14,4 % van al het internetverbruik komt van BitTorrent, enkel YouTube doet beter met 19,9%. Netflix heeft dus weinig of geen invloed op de illegale downloads.

.

Bericht: The Independant/De Morgen

.

Radio19 (NBP)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende