30-01-15

Zanger Rod McKuen (81) overleden

Zanger Rod McKuen (81) overleden

.

In de Verenigde Staten is Rod McKuen (81) overleden aan de gevolgen van een longontsteking. McKuen was een erg veelzijdige artiest, hij was zanger, tekstschrijver en dichter. Zijn vertaling van "Ne me quitte pas" van Jacques Brel werd onder de titel "If you go away" een wereldhit. Andere hits in de jaren 70 waren "Without a worry in the world" en "Soldiers who wanna be heroes".

.

rod.jpg

.

McKuen maakte vooral furore in de jaren 60 en 70. Zo zong hij niet alleen, maar schreef ook met succes liedjesteksten. "Seasons in the sun" van Terry Jacks is van zijn hand. Meer dan tien miljoen exemplaren van de plaat werden verkocht.

.

McKuen werkte ook samen met Frank Sinatra en Barbra Streisand. Vooral over zijn samenwerking met Sinatra was McKuen lovend. "Het was alsof ik de Nobelprijs en de Lotto tegelijkertijd won, zo briljant en angstaanjagend." Kenmerkend voor McKuen was zijn hese stem.

.

McKuen werd ook bekroond voor zijn werk. Hij kreeg een Grammy voor zijn "Lonesome cities"-album, en werd twee keer genomineerd voor een Oscar (voor het nummer "Jean" uit "The prime of miss Jean Brodie", en voor soundtrack bij "A boy named Charlie Brown").

.

Voor McKuen eerst zijn talenten wist te ontwikkelen, was hij een stuntman, cowboy, afwasser en dj. Pas daarna sloeg hij het poëtische pad in. Van zijn dichtbundels, zoals "Listen to the warm", werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

.

De Redactie

.

Over Rod McKuen (Wikipedia) klik HIER

.

tijdsbalkje rood

14:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.