01-02-15

Radio Rossii (Rusland) schakelt groot deel AM-zenders uit

Radio Rossii (Rusland) schakelt groot deel AM-zenders uit

.

De Russische staatsomroep VGTRK stopt grotendeels met het uitzenden van Radio Rossii via de middengolf. Vanaf vandaag - 1 februari dus- gaan 30 van de ruim 40 AM-zenders uit. Het gaat met name om de sterkere middengolfzenders met een vermogen van 15 tot 200 kW.

.

file_27266.jpg

.

Net als vele andere landen moet ook Rusland flink bezuinigen. En dat is ook goed merkbaar bij de Russische staatsomroep. In januari 2014 gingen daarom bijna alle langegolfzenders in Rusland uit de lucht. Nu heeft de VGTRK besloten om ook de middengolf te gaan afschakelen. Dit heeft vooral consequenties voor Radio Rossii.

.

Zenderexploitant RTRS heeft opdracht gekregen om vanaf 1 februari 30 van de ruim 40 middengolfzenders van Radio Rossii uit te zetten. Het gaat hierbij om de sterkere zenders met een vermogen van 15 tot 200 kW. Zenders met een lager vermogen blijven voorlopig nog aan. Met de uitschakeling bespaart de omroep een slordige 30 miljoen euro per jaar.

.

Ook in Rusland wordt steeds minder naar de middengolf geluisterd. Steeds meer mensen stemmen af op de kwalitatief betere FM-band. Radio Rossii is inmiddels via ruim 1150 FM-frequenties te ontvangen. Overigens maakt Radio Russii nog steeds grotendeels gebruik van de zogenaamde OIRT-FM-band. Dit zijn frequenties tussen 65 en 74 MHz.

.

Radio Rossii zendt een mix uit van nieuws, drama en educatieve programma’s en is goed vergelijkbaar met BBC Radio 4 in Engeland. Het is de enige staatszender met landelijke dekking.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.