14-11-15

Uw Smartphone opladen kost bijna niets

Uw Smartphone opladen kost bijna niets

.

Het is bijna niet bij te houden welke apparaten allemaal stroom gebruiken in het huis. Wat zijn de energievreters en de kleinverbruikers?

.

images.jpg

.

Ondanks alle apparaten in huis die maar te pas en te onpas verbonden worden met het stopcontact, zijn er grote verschillen in wat deze aan elektriciteitskosten verbruiken. Een luxe-apparaat als een smartphone mag dan bijvoorbeeld wel een dure investering zijn bij aanschaf, maar het opladen zelf kost nagenoeg niets. Bij een gemiddeld gebruik kost het opladen van een iPhone zo’n 1 euro per jaar. Zeer intensieve gebruikers gebruiken natuurlijk iets meer stroom, maar het zal nooit bijdragen tot een significant hogere rekening.
.

Een tablet is qua energieverbruik vergelijkbaar met een smartphone, al heeft het grotere beeldscherm meer energie nodig en gebruikt een iPad een zwaardere accu. De gemiddelde kosten per jaar zijn nog steeds maar 2 euro. Een desktopcomputer gebruikt al heel wat meer energie en gebruikt jaarlijks voor ongeveer 50 euro aan stroom. Printers en routers kosten zo’n 20 euro, een laptop 25 euro. Een spelcomputer zoals de Xbox 360 zit op 45 euro.

.

Bij televisies komt men nogal wat verschillen tegen. Uitgaande van een scherm van 42 inch kost het minst energiezuinige model zo’n 45 euro per jaar, maar kan de televisie met A++-energielabel volstaan met elektriciteit ter waarde van 15 euro. Oudere plasmaschermen gebruiken veel meer energie dan de nieuwe lcd-schermen. Het alle zuinigste zijn de lcd-led-televisies.

.

Andere apparaten in het huis kunnen voor flinke kosten zorgen. Vooral oudere apparaten gebruiken veel stroom. Een grote koelkast van zo’n 25 jaar verbruikt met gemak 150 euro aan elektriciteit per jaar. Een nieuwe versie met een A+++-energielabel verbruikt maar 35 euro aan elektriciteitskosten. De jaarlijkse kosten voor een vaatwasser bedragen zo’n 70 euro per jaar, bij een zuinige variant zo’n 10 à 15 euro minder.

.

images2.jpg

.


Hoewel sommige apparaten als een smartphone weinig in verbruik kosten, kan het dus heel wat schelen om voor grote apparaten als een televisie of een koelkast te kiezen voor een energiezuinig model. De genoemde bedragen zijn gemiddelde prijzen, maar geven de verhouding weer van energieverbruik in een huishouden. De kosten van een kerstboom zijn in ieder geval te overzien: wie ’s nachts de lichtjes netjes uitschakelt, zal onder de 20 euro aan elektriciteitskosten tijdens de feestdagen blijven.

.

Nu.nl

.

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.