27-01-15

FR:Franse mediaregulator gaat door met uitrol digitale etherradio

FR:Franse mediaregulator gaat door met uitrol digitale etherradio

.

De Franse mediaregulator CSA gaat door met de digitale etherradio. Dit blijkt uit het rapport “De evolutie van radio-uitzendingen – welke rol voor digitale etherradio?”, dat op 21 januari j.l. werd gepresenteerd. Prioriteit krijgen de huidige testgebieden, grote steden langs de grens en gebieden waar weinig radiostations via FM te ontvangen zijn.

.

file_14686.jpg

.

Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. In de meeste gevallen wordt, net als in Nederland, uitgezonden in DAB+.

.

Ondanks de start in de drie steden heerst er nog altijd flinke verdeeldheid onder de radiogroepen over RNT. Grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère en de Nationale Confederatie van Vrije Radio’s (CNRA) zijn nog altijd fel tegenstander van digitale etherradio, terwijl partijen als de SIRTI (vertegenwoordiger van een groot aantal regionale commerciële radiostations) en de SNRL (vertegenwoordiger van 600 lokale niet commerciële radiostations en daarmee één van de grootste verenigingen) juist voorstander zijn.

.

file_178729.jpg

.

Mede vanwege deze verdeeldheid heeft mediaregulator CSA besloten de toekomst van radio en de rol van RNT hierin in kaart te brengen.Dit blijkt uit het rapport “De evolutie van radio-uitzendingen – welke rol voor digitale etherradio?”, werd gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de CSA voornemens is om door te gaan met de uitrol van RNT.

.

Regio’s waar RNT uitgerold gaan worden, worden geselecteerd op basis van drie criteria. Allereerst worden testuitzendingen ‘gelegaliseerd’. Onder meer in Lyon en de havenstad Nantes wordt al jaren getest met DAB+. In deze steden zullen eindelijk definitieve vergunningen uitgegeven gaan worden.

.

Ook steden langs de grens waar FM-frequenties schaars zijn, zoals Straatsburg en Lille, krijgen binnen enkele jaren de beschikking over RNT. Daarnaast wordt gekeken naar steden waar weinig verschillende radiostations via FM uitzenden. Te denken valt aan steden als Bordeaux, Toulouse, Montpellier en Le Havre.

.

De CSA hoopt de plannen binnen drie tot vijf jaar te verwezenlijken.

.

images.jpg

.

De SIRTI heeft verheugd gereageerd en noemt de plannen van de CSA zeer ambitieus. Ook Les Indés Radios, dat ruim 120 lokale en regionale commerciële radiostations vertegenwoordigd, is blij dat de CSA eindelijk een standpunt heeft ingenomen over RNT.

.

images.jpg

.

Jean-Eric Valli, voorzitter van Les Indés Radios: “De cijfers spreken voor zich. Uitzenden via DAB+ is drie tot vijf keer goedkoper dan via FM. In Marseille kost uitzenden via FM 30.000 euro per jaar. Met een gelijkwaardige dekking kost uitzenden via DAB+ 7.200 tot 8.400 euro per jaar. Radio France betaalt alleen al 14 miljoen euro per jaar voor uitzenden via de langegolf (France Inter) en middengolf (France Info en France Bleu), terwijl steeds meer radiostations stoppen met deze distributiemethoden.”

.

naamloos.png

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.