23-01-15

Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 53% in Noorwegen

Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 53% in Noorwegen

.

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen is opnieuw flink gegroeid. Inmiddels is 53% van het radio luisteren al digitaal, een stijging van 6%-punt ten opzichte van drie maanden geleden. Doordat de magische grens van 50% doorbroken is, wordt FM mogelijk in 2017 al afgeschakeld.

.

file.jpg

.

Sinds half de jaren ’90 zendt de Noorse publieke omroep NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. In 2010 volgden ook de commerciële radiostations. De NRK heeft de beschikking over regionale DAB-netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierdoor kan de publieke omroep in elke regio de juiste editie van P1 en NRK Vær (weer) doorgeven. De commerciële radiostations hebben de beschikking over een landelijk DAB-net en enkele lokale DAB-netten.

.

Steeds meer radiostations in Noorwegen zenden dan ook uit via DAB (+). En ook de consument heeft digitale radio inmiddels omarmt. Het vierde kwartaal van 2014 steeg het aandeel van digitaal luisteren naar 53%. Dit is een stijging van 6%-punt ten opzichte van het derde kwartaal en een stijging van maar liefst 19%-punt in amper twee jaar tijd.

.

DAB+luisteren naar radio.jpg

.

36% Van het digitaal radio luisteren vindt plaats via DAB(+). Op ruime afstand volgen internet en digitale televisie. Maar terwijl internet en digitale televisie de afgelopen twee jaar slechts licht gegroeid zijn, is het aandeel DAB(+) verdubbeld. Volgens de laatste verkoopcijfers zijn er inmiddels al meer dan twee miljoen DAB-ontvangers verkocht in Noorwegen.

.

Doordat het aandeel digitaal luisteren inmiddels de magische grens 50% is gepasseerd, is er voldaan aan een belangrijke voorwaarde om een afschakeldatum voor FM vast te stellen. Mogelijk gaat dit al in 2017 plaatsvinden. Begin dit jaar neemt de minister van Cultuur hier een beslissing over.

.

file2.jpg

.

Ook aan andere belangrijke voorwaarden wordt inmiddels al voldaan. Zo heeft de publieke omroep NRK via DAB een gelijke dekking als P1, de populairste publieke zender, op FM heeft. In beide gevallen is de dekking 99,5%. De landelijke commerciële stations zijn in 90% van het land via DAB(+) te ontvangen. Dat is al flink meer dan het grootste FM-pakket van de commerciële radiostations.

.

De NRK, SBS Radio en de P4 Groep hebben inmiddels al een uitgebreid plan opgesteld voor de afschakeling van analoge frequenties.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.