03-05-15

NL:Noodstroomvoorziening moet NOS behoeden voor stroomuitval

NL:Noodstroomvoorziening moet NOS behoeden voor stroomuitval

.

Een tijd geleden werd de publieke omroep getroffen door een enorme stroomstoring op het Mediapark in Hilversum. Alle radio- en tv-zenders waren tijdelijk niet meer te ontvangen. De commerciële zenders hadden geen last van de enorme stroomstoring.

.

nos logo.jpg

.

De storing deed zich voor tijdens een test van de noodstroomvoorziening bij Beeld en Geluid. De NOS heeft inmiddels maatregelen getroffen na de stroomstoring van 3 november 2013 om dit in de toekomst te voorkomen.

.

Twee kolossale twaalf ton zware dieselaggregaten per oplegger in het Media Park in Hilversum die vanuit Istanbul werden aangevoerd moeten dat probleem oplossen.In Istanboel werden deze noodstroom-aggregaten trouwens ook in elkaar gezet. Vervolgens was het daar aan de hijs- en takelspecialisten van Koninklijke Saan om de gevaartes op hun plek te krijgen in de catacomben van het NOS-gebouw. Daar werd de installatie verder bedrijfsklaar gemaakt.

.

De NOS wil beschikken over een eigen noodstroom-installatie die moet voorkomen dat alles op zwart gaat als onverhoopt de stroom uitvalt.

.

file_66685.jpg

.

De mega-stroomstoring van 3 november 2013 staat de technische afdelingen nog vers in het geheugen. Na een noodstroomtest bij Beeld en Geluid ging er vervolgens van alles mis, waardoor op vrijwel het hele Media Park de lichten uitgingen. Met als gevolg dat alle landelijke publieke radio- en tv-zenders uit de lucht gingen. Een calamiteit die op deze schaal nog nooit was voorgekomen. Zo moesten de presentatoren van NOS Studio Voetbal bij kaarslicht verder.

.

.

Dat incident maakte nog maar weer eens duidelijk dat de NOS voor noodstroom en noodkoeling van de Centrale Apparaten Ruimte afhankelijk was van diverse spelers op het Media Park. Het besluit om een eigen noodstroomvoorziening te realiseren, volgde al snel, waarna een Europese aanbestedingsprocedure werd uitgeschreven. Met als resultaat de komst van de twee twaalf ton zware dieselaggregaten, die de publieke omroep in de toekomst moeten behoeden voor nieuwe uitzendproblemen door stroomuitval.

.

file_7385.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.