31-01-15

ARD/ZDF blijven ongecodeerd uitzenden ondanks druk

ARD/ZDF blijven ongecodeerd uitzenden ondanks druk rechtenbezitters

.

De druk van rechtenbezitters op de Duitse omroepen ARD en ZDF wordt steeds groter om de satellietverspreiding van tv-zenders in ieder geval toch deels te coderen. De zenders houden echter voet bij stuk en houden aan de ongecodeerde uitzending vast.

.

logo ARD HD.jpg

.

Vooral rechtenbezitters van enkele grote sportevenementen voeren de druk om het gebruik van codering op. ARD en ZDF zeggen echter in een gezamenlijke verklaring dat men het een publieke taak vindt om ongecodeerd uit te zenden.

.

Daarbij wordt ook gewezen naar de wens van de Europese politiek om vrije informatiegaring binnen Europa. Het vastgehouden standpunt kostte de Duitse omroepen echter wel de uitzendrechten van live-verslaggeving van het WK handbal 2015. Omdat door de ongecodeerde satellietverspreiding via de Astra1 (19,2° Oost) - en Hotbird-satelliet (13° Oost) vrijwel heel Europa naar de ARD en ZDF kunnen kijken, besloot de rechtenhouder om de uitzendrechten aan Sky Deutschland te verkopen.

.

Op de Astra1-satelliet (19,2° Oost) zijn alle tv- en radiozenders van de Duitse omroepen beschikbaar. Op de Hotbird-satelliet (13° Oost) alleen de hoofdkanalen. Op de Astra1-satelliet worden trouwens ook de HD-kanalen uitgezonden. Op beide satellieten zijn de zenders ongecodeerd – ook wel FTA – genoemd te ontvangen. Hierdoor kan iedere satellietkijker in het ontvangstgebied van deze satellieten zonder abonnement of smartcard naar deze zenders kijken. Satellietverspreiding is voor een groot deel van de Duitse huishoudens de manier waarop naar televisie gekeken wordt.

.

HD camera.jpg

Uitzendrechten zorgden er afgelopen zomer ook voor dat tijdens het WK voetbal ARD en ZDF niet via de Hotbird-satelliet te bekijken was.

.

Andere rechtenbezitters doen minder moeilijk. Zo sloot de ARD onlangs een nieuwe rechtenovereenkomst waardoor de Tour de France de komende jaren weer live op de Duitse televisie wordt uitgezonden. In Duitsland is satelliet één van de belangrijkste distributieplatformen. Het aantal satelliethuishoudens groeit nog steeds en loopt richting de achttien miljoen.

.

SatelliteMagazine (Jarco Kriek)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.