15-01-15

VK: Forse uitbreiding dekking lokale DAB-netten

VK: Forse uitbreiding dekking lokale DAB-netten

.

De dekking van de lokale DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk wordt voor eind 2016 flink uitgebreid. De komende 18 maanden worden maar liefst 182 nieuwe zenders aangezet in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Daarnaast worden 49 bestaande zenders geoptimaliseerd.

.

file.jpg

.

De grote uitbreiding van de dekking van de lokale DAB-netten maakt deel uit van het zogenaamde “Memorandum of Understanding”, dat in 2012 opgesteld werd door de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media.

.

De overheid betaalt bijna 10 miljoen euro van de uitbreiding. De rest wordt betaalt door de BBC en de grote radiogroepen. Het is de bedoeling dat in maart van dit jaar gestart wordt met de bouw van de eerste nieuwe zenders. De laatste zal in september 2016 aangezet worden. Het aantal lokale DAB-zenders wordt hiermee verdubbeld.

.

Door de ingebruikname van 182 nieuwe zenders en de optimalisatie van 49 bestaande zenders stijgt de dekking van de lokale DAB-netten van 76% naar 91,2%. Ook zal nog eens 40.000 kilometer aan wegen dekking krijgen van deze lokale DAB-netten. Een belangrijke ontwikkeling nu steeds meer nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard uitgerust worden met een DAB(+)radio.

.

De afgelopen tweeënhalf jaar werd er al flink geïnvesteerd in lokale DAB-netten. In totaal gingen er 12 nieuwe lokale DAB-netten de lucht in, waaronder in Derby. Komende zomer gaat er een nieuw lokaal DAB-net van start in Lincolnshire, waarmee het totale aantal lokale netten op 52 komt.

.

Het aandeel digitaal luisteren in het Verenigd Koninkrijk bedraagt momenteel 37,8%, waarvan DAB 24,5% inneemt. In totaal zijn er al ruim 19 miljoen DAB-ontvangers verkocht. In Londen luistert nog maar 30% van de inwoners uitsluitend analoog naar de radio.

.

DAB.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.