23-04-15

Zweden: plannen voor afschakeling FM

Zweden: plannen voor afschakeling FM

.

Na Zwitserland en Noorwegen heeft ook Zweden concrete plannen gemaakt voor de afschakeling van analoge radiofrequenties. Het is de bedoeling dat in 2022 FM uitgaat en luisteren uitsluitend plaats kan vinden via digitale platformen, mits er wordt voldaan aan een aantal criteria.

.

imagesCANUBZMB.jpg

.

Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In grote steden als Stockholm, Göteborg. Uppsala en Malmö is een landelijke multiplex op kanaal 12B en C te ontvangen, waarop uitsluitend een aantal publieke stations te horen is. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.
.

In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ voor digitale etherradio. Daarom testte zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard. In een aantal steden was een multiplex met zowel commerciële als publieke stations te ontvangen. Deze testuitzendingen zijn inmiddels beëindigd.
.

Enkele maanden geleden heeft de overheid DAB+capaciteit toegewezen aan 21 landelijke commerciële stations en vier regionale. Zij mogen gaan uitzenden via twee landelijk dekkende netten, die opgedeeld zijn in 34 gebieden. Radiostations die gaan uitzenden via DAB+ zijn onder meer Mix Megapol, Rockklassiker, Rix FM, NRJ, Bandit Rock, Vinyl, The Voice en Lugna Favoriter. Het is de bedoeling dat de DAB+netten uiterlijk op 1 oktober 2015 in de lucht zijn met een dekking van tenminste 35%. In juli 2018 moet minimaal 70% dekking zijn behaald.
.

Ondanks dat DAB+ in Zweden nog in de kinderschoenen staat, is er door Nina Wormbs, coördinator digitale radio, in samenwerking met publieke en commerciële stations een plan opgesteld voor de migratie van analoge naar digitale radio. Dit plan in inmiddels overhandigd aan de minister van cultuur.
.

Het migratieplan voorziet, zoals eerder al eens bepaald was, een afschakeling van FM in 2022. Voorwaarde is dan wel dat in 2020 de dekking van DAB+ gelijk is aan die van FM (99,8%), tenminste 50% van al het luisteren via digitale platformen plaatsvindt, digitale radio een meerwaarde heeft voor de luisteraar en voldoende DAB+ontvangers in de auto of adapters ervoor verkrijgbaar zijn. Mocht aan deze voorwaarden in 2020 niet voldaan zijn, dan schuift de afschakeling op naar 2024.
.

De radiostations gaan flink investeren in DAB+. Zo is het de bedoeling dat DAB+ al met kerst 2016, bijna twee jaar eerder dan verplicht is, 70% dekking heeft. In ruil hiervoor willen de commerciële zenders, dat ze gedurende de dubbele distributie (dus FM en DAB+) geen licentiekosten hoeven te betalen.

.
De Zweedse regering neemt in het najaar 2015 een definitief besluit over het migratieplan. Overigens zal het na 2024 niet geheel stil worden op FM in Zweden. De kleinere lokale stations blijven vooralsnog uitzenden via de vertrouwde FM-band. Zweden is overigens niet het eerste land dat concrete plannen heeft voor de afschakeling van FM. Eerder kwamen Zwitserland en Noorwegen al met plannen. Zwitserse stations mogen vanaf dit jaar zelf bepalen of ze stoppen met FM.
.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.