18-01-15

NL:NPO bestaat komende vijf jaar uit zes omroepen

NL:NPO bestaat komende vijf jaar uit zes omroepen

.

De komende vijf jaar maken zes omroeporganisaties onderdeel uit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA, EO, Omroep MAX en VPRO. Drie anderen (PowNed, WNL en HUMAN) met een kleiner ledental krijgen een zogeheten aspirant-status en moeten gaan samenwerken met een van de 'grote zes' of de NTR. Dit heeft staatssecretaris Sander Dekker van media (VVD) besloten.

.

npo logo.png

.

Het Commissariaat voor de Media had geadviseerd Powned, WNL en HUMAN een ‘voorlopige erkenning’ te geven. Daarvoor zijn de ledentallen wel toereikend.

.

In de toekomstplannen van de staatssecretaris wordt de publieke omroep vanaf 2016 meer onderscheidend, innovatiever en slagvaardiger, want alleen zo heeft de publieke omroep volgens hem een toekomst. Dat betekent bijvoorbeeld dat de overlap met de commerciële omroep moet worden beperkt.

.

Ook krijgt de publieke omroep de wettelijke taak om programma’s te maken die informeren, bijdragen aan educatie of raken aan onze culturele identiteit. Bovendien krijgen andere organisaties op programmaniveau vanaf volgend jaar de mogelijkheid om bij te dragen aan de programmering. Maximaal vijftig procent van het budget komt beschikbaar voor creatieve ideeën van buiten. De omroepen maken hun programma’s tot en met 2020 in dit vernieuwde publiek bestel, waar ook de taakomroepen NOS en NTR deel van uit blijven maken.

.

De besluiten zijn in lijn met de adviezen die de staatssecretaris heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

.

images.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.