15-01-15

Meer internetcensuur op komst?

Meer internetcensuur op komst?

.

In de nasleep van de dramatische gebeurtenissen in Parijs, klonk unisono de roep dat de vrije meningsuiting gewaarborgd moet blijven, en dat extremisme een halt toegeroepen moet worden. Om dit te kunnen bewerkstelligen zouden er allerlei maatregelen moeten komen.

.

naamloos.png

.

Nauwere samenwerking met godsdienstige leiders, (proberen te) voorkomen dat jongeren radicaliseren in de gevangenis, en vooral: het oproepen tot de jihad, de heilige strijd.
.

Het lijkt cynisch, maar de manier waarop de EU dat wil aanpakken, is door meer controle in te bouwen in het internet. De ministers van Frankrijk, Duitsland, Letland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Italië, Nederland, Polen, Zweden en het VK hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat op het internet weliswaar fundamentele vrijheden gewaarborgd moeten worden, dat het een formum moet blijven voor vrije meningsuiting, met eerbiediging van de wet, maar dat de providers moeten helpen om het mogelijk te maken materiaal dat tot haat en terreur aanzet, snel gemeld en snel verwijderd kan worden.

.
In het VK waren er al langer afspraken gemaakt tussen ISP en de overheid, waarbij die providers filters zouden gebruiken om te voorkomen dat burgers extremistische online content zouden zien - wat je toch als een vorm van censuur moet beschouwen. Het valt te vrezen dat in de andere EU landen voor eenzelfde vorm van bestrijding gekozen wordt, in plaats van gewoon content te laten aanmelden door de gebruiker.

.
Een van de andere maatregelen die door de EU ministers besproken werden, na de protestmeeting zondag in Parijs, was dat er meer controle zou komen op reizigers. Er zou een nieuw European Passenger Name Record framework opgericht worden. Een vorige poging tot een dergelijk bestand, het Data Retention Directive, stuitte op verzet omwille van de inbreuk op de privacy die het zou kunnen vormen.
.

Hopelijk vormen de gebeurtenissen in Parijs geen reden om alle privacy-bezwaren nu overhoop te gooien...

.

.

Bericht: NeTTies

.

Radio19 (NBP)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.