04-02-15

Luxemburg:Verdeelprocedure FM frequenties

Luxemburg:Verdeelprocedure FM frequenties

.

Luxemburg krijgt er twee nieuwe radiostations bij. Het ministerie van media en communicatie is gestart met de verdeelprocedure van de voormalige FM-frequenties van DNR. De radiozender stopte in maart 2014 met uitzenden, nadat een samenwerking met RTL was verboden.

.

Mast Radartoren FM zendantenne Radio PROS.jpg

.

In november 2013 werd bekend dat DNR, wat staat voor Den Neie Radio, na 22 jaar zou stoppen met uitzenden. Het radiostation kampte met tegenvallende luistercijfers. Eigenaar Saint Paul sloot daarom een overeenkomst met RTL Lëtzebuerg en RTL France, waardoor per februari 2014 de Franstalige pop-rockzender RTL2 doorgegeven zou gaan worden.

.

Gelijk na de bekendmaking brak er een storm van kritiek los. Zo was het politici een doorn in het oog dat een landelijk commercieel radiostation niet in het Luxemburgs, maar in het Frans zou gaan uitzenden.

.

Maar ook de mediaconcentratie van RTL Lëtzebuerg werd aan de kaak gesteld, want door de samenwerking zou deze partij een stevige vinger in de pap hebben bij vrijwel alle grote landelijke stations. RTL Lëtzebuerg bezit namelijk niet alleen RTL Radio, maar heeft ook een meerderheidsbelang (75%) in Eldoradio.

.

In maart 2014 stak de Luxemburgse mediaregulator ALIA officieel een stokje voor de samenwerking tussen RTL en Saint Paul, waarna DNR zijn uitzendingen staakte. Sindsdien zijn de FM-frequenties buiten gebruik.

.

Afgelopen week is het ministerie van media en communicatie gestart met de verdeling van de vrijgekomen FM-frequenties. Deze worden in twee pakketen verdeeld.

.

radio.png

.

Allereerst is er de landelijke frequentie 107.7 FM (10 kW vanuit Blaschette), die als losse frequentie verdeeld gaat worden. Deze frequentie mag echter niet ingezet worden om de dekking van een bestaand radiostation te verbeteren. Opmerkelijk is dat er niet perse in de Luxemburgse taal uitgezonden hoeft te gaan worden.

.

Geïnteresseerden voor de frequentie kunnen zich tot 6 februari inschrijven bij het ministerie. Onder meer een goed uitgewerkt en haalbaar businessplan wordt verlangd. Komend voorjaar wordt dan besloten welke partij deze frequentie krijgt.

.

Daarnaast is er nog een pakket met regionale frequenties. De verdeling hiervan start binnenkort. Het gaat onder meer om de frequentie 94.3 FM (2 kW) in het zuidwesten van Luxemburg en de frequentie 104.2 FM (vanaf verschillende locaties). Of de frequentie 102.9 FM ook ingezet gaat worden voor dit pakket is nog onduidelijk.

.

Ook de frequentie 102.9 FM werd namelijk vanaf meerdere locaties gebruikt, waaronder in de stad Luxemburg. Echter is deze frequentie in de stad toegewezen aan Radio ARA. De culturele zender is momenteel in de stad te ontvangen op 103.3 FM, maar ondervindt storingen van NRJ, die in het Belgische Léglise (103.2 FM/10 kW).

.

Voordat de verdeling van de regionale frequenties begint, gaat het ministerie eerst bekijken of het pakket geoptimaliseerd kan worden.

.

Luxemburg.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.