08-01-15

VK: Magic nu landelijk te ontvangen via DAB

VK: Magic nu landelijk te ontvangen via DAB

.

De softpopzender Magic (105.4) uit Londen is nu overal in het Verenigd Koninkrijk via DAB te ontvangen. De uitbreiding maakt deel uit van de nieuwe strategie voor digitale radio van eigenaar Bauer. Magic heeft de plaats ingenomen van Absolute Radio 90s op het landelijke DAB-net voor commerciële radio.

.

logo magic radio GB.jpg

.

Populair in Londen

.
Magic is één van de populairste lokale radiostations van Londen met deejays als Martin Collins, Richard Allinson, Nick Snaith en Angie Greeves. Daarnaast hebben Kim Wilde, Denis van Outen en Rick Astley een eigen show in het weekend. De ochtendshow wordt normaal gesproken gepresenteerd door Neil Fox, maar de deejay is momenteel middelpunt van een onderzoek rondom de aanranding van meerdere vrouwen en is daardoor tijdelijk niet te horen.

.

Het format van Magic is goed te vergelijken met het format van Sky Radio van begin jaren ’90. Het station draait dan ook (soft)pophits van onder andere Simon & Garfunkel, Passenger, George Michael, Sam Smith, Irene Cara, The Four Tops, Nelly Furtado, Abba, Adele, The Beach Boys en George Ezra.

.

Klembord01.jpg

.

Landelijk via DAB

.
Nu Magic landelijk uitzendt via DAB, zijn er twee verschillende edities: een nationale editie (DAB) en een lokale editie voor Londen (lokaal DAB-net en 105.4 FM). Beide edities hebben dezelfde programmering, alleen reclame en verkeersinformatie verschillen.

.

Op het landelijke DAB-net voor commerciële radio van Digital One heeft Magic de plaats ingenomen van Absolute Radio 90s. Deze radiozender is nu via diverse lokale DAB-netten te ontvangen, op de plaats waar eerst Kerrang Radio uitzond. Dit tot groot ongenoegen van de luisteraars van de rockzender.

.

Kwaliteit

.
Maar ook voor luisteraars van Absolute Radio zelf betekent de komst van Magic slecht nieuws. De bandbreedte waarmee Absolute nu uitzendt is verlaagd van 112 kbps stereo naar 80 kbps mono. In tegenstelling tot Nederland gebruikt het Verenigd Koninkrijk geen DAB+, maar de verouderde DAB (MP2) standaard. Ook Magic zendt nu uit in 80 kbps mono via het landelijke DAB-net, evenals Absolute 80s. Voor laatstgenoemde zender betekent het juist een verbetering. Magic en Absolute Radio zijn alleen in Londen in stereo via lokale DAB-netten te ontvangen.

.

Door de wijzigingen zenden nog slechts twee van de 14 landelijke commerciële zenders via DAB in stereo uit. Alleen Capital Xtra en Classic FM hebben elk nog respectievelijk 112 en 128 kbps ter beschikking.

.

.

Meer wijzigingen

.
Nu Magic uit Londen landelijk uitzendt via DAB, heeft het oldiesnetwerk Magic in het noorden van Engeland een andere naam gekregen.

.

Naast dat Magic nu landelijk via DAB uitzendt, heeft Bauer ook Kisstory toegevoegd op een flink aantal lokale DAB-netten. Deze spin-off van de hitzender Kiss draait naar eigen zeggen “old skool en anthems” van artiesten als Faithless, Alice Deejay, Kandi, Gala, Beats International en Amerie.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.