03-01-15

Azerbeidzjan: journalisten Radio Free Europe opgepakt

Azerbeidzjan: journalisten Radio Free Europe opgepakt

.

Een tiental journalisten van Radio Free Europe in Azerbeidzjan zijn onlangs opgepakt voor ondervraging door de politie. Vrijdag 26 december vond al een huiszoeking plaats bij de door de Verenigde Staten gefinancierde radiozender, die een sluiting riskeert.

.

RFE.jpg

.

De politie heeft twaalf journalisten onder dwang meegenomen voor ondervraging, zegt de directeur van de redactie van Radio Free Europe in Azerbeidzjan, Kenan Aliev. Kamran Mahmudov, de presentator van een dagelijks programma op Radio Azadliq, de Azerbeidzjaanse tak van Radio Free Europe/Radio Liberty, werd zondagochtend ook meegenomen door de politie. Hij kreeg de tijd niet om zijn schoenen of vest aan te doen, zegt de zender in een persbericht. Zelfs de poetsvrouw zou opgepakt zijn.

.

De radio maakte laat op de avond bekend dat de journalisten vrijgelaten werden na meer dan twaalf uur ondervraging. Acht anderen, die voor de radiozender hebben gewerkt, waren opgeroepen voor een verhoor maandag 29 december. Een advocaat die het personeel van Radio Azadliq vertegenwoordigt, zegt dat hij niet de kans kreeg om hen te verdedigen, omdat hij zelf zou moeten verhoord worden, klinkt het in het persbericht. Vrijdag had het parket-generaal van Azerbeidzjan, bijgestaan door gewapende politieagenten, huiszoekingen uitgevoerd bij de redactie van Radio Azadliq. Er werden computers in beslag genomen.

.

Volgens Aliev liet het parket verstaan dat een rechtbank bevolen had om de redactie te sluiten. De organisatie Reporters zonder Grenzen zegt dat een nieuwe slag is toegebracht aan wat rest van onafhankelijk nieuws in het land. Op dit moment zitten ongeveer vijftien journalisten en bloggers achter de tralies in Azerbeidzjan, onder wie een onderzoeksjournalist van Radio Azadliq, Khadija Ismayilova. 

.

.

Bericht: Metro

.

Radio19  (NBP)

.

tijdsbalkje rood

 

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.