02-02-15

Italië:Mediaregulator maakt indeling regio DAB+netten bekend

Italië:Mediaregulator maakt indeling regio DAB+netten bekend

.

De Italiaanse mediaregulator Agcom heeft een voorlopig plan gepubliceerd voor de uitrol van regionale DAB+netten en verdere uitrol van de landelijke netten. Het betreft vooralsnog de provincies Turijn en Cuneo (in de regio Piëmont), Aostadal en Umbrië.

.

dab+.jpg

.

In augustus van dit jaar werd bekend dat er meer ruimte via DAB+ komt voor lokale en regionale radiostations. Momenteel zijn alleen in de regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Rome regionale radiostations als NBC Rete Regione, Radio Dolomiti, Südtirol 1, Radio Tirol, TeleRadioStereo en Radio Subasio te ontvangen.

.

Onlangs heeft mediaregulator Agcom nieuwe indelingen voor regionale DAB+netten voor de provincies Turijn, Cuneo, Aostadal en Umbrië bekendgemaakt. Het gaat om voorlopige plannen. Voor overige provincies worden waarschijnlijk begin volgend jaar plannen bekendgemaakt.

.

Voor alle vier de provincies geldt dat de landelijke radiostations mogen uitzenden op hetzelfde kanaal. Voor de publieke omroep RAI is dit kanaal 12B, voor Euro DAB (o.a. RTL 102.5 en Radio Italia) kanaal 12A en voor Club DAB (o.a. Radio Deejay en RDS) kanaal 12C.

.

De vele lokale en regionale stations mogen in Aostadal gaan uitzenden op kanaal 12D. Voor de provincies Turijn, Cuneo en Umbrië zijn de kanalen 10A t/m D en 12D gereserveerd. Mochten de plannen goedgekeurd worden, dan gaan mogelijk in 2015 de eerste DAB+netten al de lucht in.

.

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.