29-12-14

De meest gedraaide kerstplaat

De meest gedraaide kerstplaat

.

Driving Home For Christmas, van Chris Rea was vorig jaar de meest gedraaide kerstplaat in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Sena, de organisatie die verantwoordelijk is voor de rechten van artiesten en producenten van muziek.

.

kerst.jpg

.

Hiervoor is niet alleen de airplay op de Nederlandse radiostations meegeteld, maar ook alle kerstmuziek die vorig jaar in openbare gelegenheden zoals winkels is gedraaid. De lijst bestaat bijna alleen maar uit internationale klassiekers. Nederlandse artiesten zijn slecht vertegenwoordigd.

.

Er staan slechts twee kerstnummers van Nederlandse komaf in de top 20: Being Alone At Christmas van Miss Montreal en Merry Christmas Baby van Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer. Eén van de bekendste Nederlandstalige kerstnummers, Flappie van Youp van het Hek, valt net buiten de top 20, aldus Sena.

.

De populariteit van kerstmuziek valt in Nederland relatief mee, waar Sky Radio als enige partij het grootste deel van zijn programmering in december invult met kerstmuziek. In de VS zijn er inmiddels ruim vijfhonderd all-Christmas radiostations. Waarom het in Nederland nog niet zo een vlucht neemt?

.

Nicole Engels, directeur van het Nationaal Luister Onderzoek, denkt dat dit komt omdat het nogal wat is om je hele programmering om te gooien. Het kan ten koste gaan van je vaste luisteraars. Zeker als het ver afstaat van de muziek die je normaal draait. Ook hebben volgens nrc.next veel deejays een hekel aan kerstmuziek.

.

De meeste zenders kiezen er in Nederland voor om slechts één of twee kerstplaten per uur in te plannen in de periode na Sinterklaas tot Kerst.

.

.

Bericht: Radiofreak.nl

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.