24-12-14

Deutschlandradio Kultur stapt over naar DAB+

Deutschlandradio Kultur stapt over naar DAB+

.

De Duitse landelijke publieke zender Deutschlandradio Kultur staptte over van gewone DAB naar het modernere en efficiëntere DAB+. Deutschlandradio Kultur is via de landelijke multiplex op kanaal 5C te ontvangen sedert 16 september.

.

file.jpg

.

Door de omschakeling van DAB naar DAB+ ging Deutschlandradio Kultur, die ook veel specialistische en klassieke muziek uitzendt, met een betere geluidskwaliteit uitzenden.Van bandbreedte van 128 kbps (DAB/MP2) naar 96 kbps (DAB+/AAC). De resterende capaciteit wordt gebruikt voor zusterstation DRadio Wissen. Deze zender zondt al uit in DAB+, maar met een bandbreedte van 56 kbps. Dit wordt vanaf 16 september 88 kbps.

.

De circa half miljoen oude DAB-ontvangers, die niet geschikt zijn voor DAB+, die in Duitsland in omloop zijn kunnen nu weer een zender minder ontvangen. Daar tegenover staan bijna 4,5 miljoen DAB+ontvangers.

.

Landelijk is alleen de publieke zender Deutschlandfunk nog in de oude DAB-standaard te ontvangen. Van de regionale stations zenden alleen SWR 1, SWR Info, Bayern 1, Bayern 3, Bayern Plus, BR Puls, SR1, SR2 en SR 3 in de oude standaard.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.