11-03-15

The Ramones groots herdacht

The Ramones groots herdacht

.

De Amerikaanse punkgroep de Ramones wordt in 2016 op grootse wijze herdacht. Dat tekende entertainmentwebsite Billboard op uit de mond van Jeff Jampol, de co-manager van de nalatenschap van de band waarvan alle vier de oorspronkelijke muzikanten inmiddels overleden zijn.

.

                

.

De Ramones werden weliswaar in 1974 opgericht, maar in 2016 is het veertig jaar geleden dat hun debuutalbum verscheen. Er komt onder meer een Ramonesfilm van Martin Scorsese en verder staan er een theaterproductie en een boek op stapel. Jampol zegt een eind te willen maken aan de wildgroei aan herdenkingen voor de vier individuele Ramones, zodat alle aandacht in de toekomst naar de groep als geheel zal gaan.

.

Een uitgangspunt dat ongetwijfeld mede door commerciële motieven is ingegeven. Ramones is een sterk merk. De t-shirts met het logo van de groep zijn al decennia lang bestsellers. Er wordt zelfs gezegd dat er van de Ramones in de loop der jaren meer t-Shirts dan platen zijn verkocht.

.

De veertig jaar geleden in de New Yorkse middenklassewijk Forest Hills opgerichte band geldt als de belangrijkste Amerikaanse punkgroep en behoorde in de beginjaren tot de vaste bespelers van de legendarische club CBGB in Manhattan. Hun in april 1976 verschenen debuutalbum is al regelmatig verkozen tot beste punkalbum. Daarnaast was de plaat een bron van inspiratie voor de Engelse punkscene die later dat jaar opbloeide.

.

De muziek van de groep werd gekenmerkt door razendsnel gespeelde melodieuze rocksongs zonder solo, die de Ramones in combinatie met hun bijna als uniform gedragen uiterlijk - lang haar, leren jack, jeans en gympies - een bijna cartoonesk imago gaven. Niet in de laatste plaats omdat alle muzikanten in de groep de artiesten(achter)naam Ramone aannamen. Tegen het eind van de jaren tachtig begon hun succes in Europa en de Verenigde Staten af te nemen, maar de Amerikanen gingen nog door tot 1996, omdat ze in hun nadagen vooral in Latijns-Amerika mateloos populair werden.

.

Alle vier de oorspronkelijke Ramones, zanger Joey, gitarist Johnny, bassist DeeDee en drummer Tommy zijn inmiddels overleden. Afgelopen voorjaar, achtendertig jaar na verschijning, behaalde de debuutplaat van de groep de gouden status met vijfhonderdduizend verkochte exemplaren.

.

Bericht: De Telegraaf

.

Radio19 (FB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.