29-12-14

NL:Hoorspel over Hugo Claus bij NPO Radio 1

NL:Hoorspel over Hugo Claus bij NPO Radio 1

.

AvroTros zendt op Radio 1 vanaf deze nacht - dinsdag 30 december 2014 tot en met zaterdag 3 januari 2015 - vier toneelstukken uit van Hugo Claus in de Week van het Radiotheater. In de nacht van 29 op 30 december presenteert Mieke van der Weij op Radio 1 de aftrap van de eerste vier theaterstukken.

.

Logo Radio1.jpg

.

Mieke van der Weij ontvangt dan verschillende gasten die ieder op hun eigen wijze affiniteit hebben met Hugo Claus en zijn theaterwerk.

.

Het gaat om ‘Een Bruid in de morgen’, ‘Pas de Deux’, ‘Vrijdag’ en ‘De Verzoeking’, waarin onder anderen Els Dottermans, Bert Luppes, Mark Rietman, Ariane Schluter, Betty Schuurman en Stefan de Walle te horen zijn. De stukken zijn geregisseerd door Peter te Nuyl.

.

Zestig jaar na zijn eerste stukken, een aantal jaren na de dood van Hugo Claus, heeft Peter te Nuyl het initiatief genomen dit nu voltooide dramatische oeuvre in zijn volledigheid te overzien en toegankelijk te maken. Dat de stukken van Hugo Claus bewerkt worden tot een radiodrama is niet geheel opmerkelijk. Wie scripts van zijn stukken inziet, valt onmiddellijk op hoeveel geluidsaanwijzingen hij aangeeft, zo meldt Radio 1.

.

“Al Claus’ taal is poëzie, maar geen poëzie die geduldig wacht op wit papier tot ze stil gelezen wordt. Claus’ taal vraagt erom gesproken, gespeeld te worden. Zijn stukken op papier in een boekenkast zijn zijn stukken niet. Op het moment dat zijn taal wordt uitgesproken, verandert de poëzie in een persoonlijk verhaal,” aldus Te Nuyl.

.

luisterspel opnemen NIR begin jaren '50.jpg

.

AvroTros maakt sinds 2012 het Radiotheater, waarin nieuwe Nederlandse toneelteksten, die recentelijk in het theater zijn gespeeld in audiodrama worden vertaald en vastgelegd. In die lijn kondigde AvroTros eerder dit jaar al aan te starten met dit omvangrijke project, waarbij het de ambitie is binnen vijf jaar het complete toneelwerk van Hugo Claus als radiodrama te realiseren. De VRT radio zendt als Belgische omroep deze stukken in het begin van het volgende jaar uit.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

Hoe NPO Radio 1 (Ned) best ontvangen in Vlaanderen?

.

                                                             Radio

.
NPO Radio1 (Nederland) is op FM (via de ether) in grote delen van Vlaanderen goed tot vrij goed te ontvangen.In de grensstreken (en zelfs ver daarbuiten) met zolder-of buitenantenne zal je natuurlijk ook kunnen genieten van de Nederlandse digitale (FTA) frequenties via DVB-T (KPN).Er is ook nog DAB (+).

.

De uitzendingen van NPO Radio 1 (Nederland) zijn ook FTA (Free To Air) en digitaal te ontvangen via de ASTRA 3 (23,5° Oost) satelliet in Europa en nog een stukje daarbuiten.De frequentie is 11.914 GHz.(H) met Sym:27.500 en FEC:5/6.De zender zit bovendien ook bij de analoge (radio) kabel (FM kwaliteit)  maar ook digitaal bij Telenet.En tenslotte is er nog het internet.Mogelijkheden genoeg dus om eens kennis te maken met de Nederlandse openbare (publieke) radio....

.

Luister hier live naar NPO Radio 1

.

luisterspel BRT.jpg

.

tijdsbalkje rood

 

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.