14-10-15

Zeldzame soulsingle gevonden

Zeldzame soulsingle gevonden

.

Een zeldzame Engelse persing van een oude Amerikaanse soulhit op 7 inch vinyl-single gaat bij een online veiling méér dan 11.000 pond (14.000 euro) opbrengen, zo wordt verwacht.

.

naamloos.png

.

Het gaat om het nummer Open The Door To Your Heart van Darrell Banks uit 1966 op het London-label, waarvan gedacht was dat alle exemplaren vernietigd waren. Nu is er toch nog een plaatje in perfecte staat opgedoken, meldt BBC News.

.

Het nummer van de Amerikaanse zanger Banks was in 1966 het onderwerp van een juridische strijd tussen de Britse labels London en EMI om in Engeland in licentie te mogen uitbrengen. EMI won de zaak. London had al een eerste oplage geperst en moest die vervolgens vernietigen.

.

Lange tijd is er door verzamelaars gehoopt dat er enkele exemplaren aan de smeltoven waren ontsnapt, maar die werden nooit gevonden. Nu blijkt dat een voormalige medewerker van Decca Records toch al decennialang een exemplaar van de single in bezit heeft en die nu wil verkopen.

.

De Brit John Manship, die al sinds de late jaren zestig in zeldzame grammofoonplaten handelt, en via wiens RareSoulMan-website de single nu ook geveild wordt, spreekt van de heilige graal voor zogenaamde Northern Soul-verzamelaars.

.

De als Darrell Eubanks in 1937 in Mansfield, Ohio geboren Darrell Banks had geen lange carrière. Open the Door to Your Heart was in 1966 zijn eerste single. Het nummer bracht het tot de 27ste plek in de Billboard Hot 100 en tot nummer twee in de rhythm & blues-lijst. Dat succes heeft de zanger niet meer geëvenaard. Hij maakte in totaal twee albums en werd in 1970 doodgeschoten door een politie-agent die een affaire had met Banks zijn vriendin.

.

               

.

Bericht: De Volkskrant

.

Radio19  (NBP)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.