31-12-14

Internet: het jaar van de onveiligheid

Internet: het jaar van de onveiligheid

.

Als er één ding is dat het voorbije jaar gekenmerkt heeft, dan is het wel dat hackers en malware allerhande het gevecht aan het winnen zijn. De zwaarste hack is die van het bedrijf Sony, eentje die al een paar weken de gevolgen laat voelen.

.

naamloos.png

.

Volgens verschillende bronnen zou deze aanval het werk zijn van Noord-Korea, als represaille voor het feit dat Sony een film uitbrengt, The Interview, die de draak zou steken met het land. Noord-Korea zelf wil deze beschuldigingen niet ontkennen, maar het feit dat de hackers, verantwoordelijk voor deze aanval, eisen dat de terrorisme film teruggetrokken zou worden, daarmee allicht doelend op The Interview, bevestigt deze vermoedens alvast.

.

Sony werd trouwens het slachtoffer van nog een andere aanval, ditmaal van een ander hackerscollectief dat zich The Lizard Squad noemt. Gedurende meer dan twee uur was het PlayStation Network onbereikbaar. Dit collectief heeft ook al de verantwoordelijkheid opgeëist voor pannes in het netwerk van het Xbox Live netwerk van Microsoft.

.

Nu er zoveel malware en hacks zijn die vaak afkomstig is van landen, gericht tegen andere landen en bedrijven, lanceert MIT Technologies de vraag op of antivirusbedrijven niet meer open moeten zijn over de malware die zij ontdekken.

.

Dit wordt geopperd naar aanleiding van de vaststelling dat deze bedrijven al jaren geleden op de hoogte waren van de malware Regin, die hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van de Amerikaanse overheid, en die communicatienetwerken overal ter wereld bespioneerd heeft. Zij hebben deze kennis echter niet naar buiten gebracht.

.

Een interessant artikel over al deze door de overheden gesponsorde spionage en malware, en hoe de antivirusbedrijven daar (niet) op reageren, lees je bij MIT.

.

.

Bericht: NeTTies

.

Radio19 (Hilde Vangool)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.