15-12-14

Kerstmuziek op uw radio: It’s the most wonderful time of the year

Kerstmuziek op uw radio: It’s the most wonderful time of the year

.

Het heerlijk avondje is terug achter de rug. De Sint heeft de lage landen terug verlaten en dus staat kerstmis weer voor de deur. En bij kerst hoort natuurlijk kerstmuziek. Ook op de radio. Er is bijna geen ontkomen meer aan, want vrijwel elk radiostation in Vlaanderen en Nederland draait kerstmuziek. Maar waarom worden nu toch elk jaar dezelfde liedjes ten gehore gebracht? En waarom draait Sky radio in Nederland er meer dan Radio 538? Radio.NL ging in ieder geval op onderzoek uit, althans toch in Nederland.

.

kerstman_met_radio sky radio.jpg

.

De hoeveelheid kerstplaten die per uur de ether ingegooid worden, hangt af van het format van de radiozender. Zo beperken Radio 538 en 3FM het aantal kerstplaten tot een paar per uur. Bij Sky Radio daarentegen wordt geleidelijk overgestapt op non-stop kerstmuziek. Inmiddels draait Sky Radio er al zo’n acht per uur.

.

Het draaien van kerstmuziek legt Sky Radio in elk geval geen windeieren, want traditiegetrouw scoort de zender aan het einde van het jaar zijn beste luistercijfers. En voor wie nu al non-stop kerstmuziek wil horen kan terecht bij zusterstation Sky Radio The Christmas Station op internet en via DAB+ (in Nederland maar ook in Vlaanderen, althans in grensgebieden).Inmiddels weet bijna heel Nederland al dat Sky Radio ook echt het kerststation bij uitstek is, en ook vele Vlamingen zullen dat ook al weten.Zeker de (gelukkige) bezitters van satellietontvangst want deze Nederlandse zender (die overigens midden der jaren '80 ook op de Vlaamse kabel zat) is FTA (Free To Air) te beluisteren via de Astra 3 (23,5° Oost).

.

Sky Radio is echter niet het enige radio station in de wereld dat de gebruikelijke muziek tijdelijk inruilt voor kerstmuziek. In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk dat radiostations begin november hun dagelijkse format overboord zetten om uitsluitend kerstmuziek te draaien. Dit jaar zijn het er (maar) een slordige 500, waaronder natuurlijk ook 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City en KOST 103.5 in Los Angeles.Stations die ook in Vlaanderen en Nederland te beluisteren zijn maar dan wel via livestream.

.

klankfragment.jpg

Klik hierboven en luister even...

.

De afgelopen jaren bleek al hoe succesvol het draaien van kerstmuziek in de aanloop naar kerst kan zijn. Geen enkele andere programmatische wijziging zorgt voor een dermate snelle stijging van de luistercijfers als het draaien van kerstmuziek. Stijgingen van meer dan 3%  in een maand tijd zijn hier geen uitzonderingen. En meer luisteraars betekent ook meer omzet natuurlijk. Bovendien zijn de kerststations ook zeer interessant voor adverteerders die hun kerstaanbiedingen onder de aandacht willen brengen.

.

Niet elk radiostation is echter geschikt om over te stappen op non-stop kerstmuziek. Voor een rockzender zal het uiteraard meer kwaad dan goed doen. In de meeste gevallen zijn het dan ook de (soft)pop-, county- en classic hitszenders die de overstap (wagen) maken. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat vorig jaar bijna de helft van deze zenders zogenaamde Adult Contemporary (AC), oftewel popzenders waren. In totaal werd door deze zenders maar liefst 1,14 miljoen keer een kerstplaat ingestart. De meest gedraaide kerstplaat was vorig jaar trouwens “Rockin’ Around the Christmas Tree” van Brenda Lee uit 1962.Een plaatje dat het blijkbaar ook dit jaar alweer uitstekend doet zo te horen op diverse radiozenders in Vlaanderen en in Nederland.

.

De meeste stations hanteren ook bij kerstmuziek een playlist van iets minder dan 300 verschillende plaatopnamen. Desondanks wisten de popzenders bij elkaar maar liefst 2800 verschillende plaatopnamen de ether in te gooien.En toch waren er maar 120 platen verantwoordelijk voor 70% van alle airplay.

.

Sky radio christmas.png

.

In Nederland zijn het voornamelijk Mariah Carey (All I Want for Christmas is You), Wham (Last Christmas), Band Aid (Do they know it’s Christmas), Paul Mccartney (Wonderful Christmas), Slade (Merry Xmass) en John Lennon & Yoko Ono (Happy Xmas) die helemaal grijs gedraaid lijken te worden. Deze platen werden vorig jaar door Sky Radio wel vijf tot zes keer per dag gedraaid.Maar als ik hier in Vlaanderen radio luister (wat ik natuurlijk vaker doe) valt het mij toch op dat we alhier precies dezelfde richting uitgaan.

.

Maar waarom zijn het elk jaar opnieuw toch altijd deze platen die zo vaak gedraaid worden op de diverse radiostation? Awel,volgens Thijs Bakker, als radioconsultant werkzaam voor onder meer Radio 10, 100% NL, Omroep Zeeland en Radio West, zijn er twee oorzaken: “Er zijn slechts een tiental kerstplaten die echt goed scoren. Die hoor je dan ook het meest frequent. Raar maar waar, radioluisteraars zijn dol op kerstmuziek.Echter, als je ze de afzonderlijke titels laat beoordelen dan behalen ze gewoon slechte resultaten, met uitzondering van de genoemde platen.”

.

En ook de korte periode dat kerstmuziek gedraaid wordt speelt een belangrijke rol. “In Nederland spelen radiozenders slecht drie weken kerstplaten. Die tijd is te kort om herkenbaarheid en passie voor een nieuw liedje op te bouwen”, zo vervolgt Bakker.

.

Toch zijn er volgens Bakker ook goede kerstplaten die niet meer gedraaid worden op de radio: “White Christmas van Bing Crosby bijvoorbeeld. Maar die is 72 jaar oud, en dat hoor je ook, de geluidskwaliteit is zo slecht. Die heeft de tand des tijds niet doorstaan.”

.

Ondanks dat er maar een beperkt aantal verschillende kerstplaten op de radio gedraaid worden, komen er elk jaar toch enkele goede nieuwe kersthits uit. “December van de 3Js en Christmas time is on my mind van Shane Alexander zouden wel eens een hit kunnen worden,” zo voorspelt Bakker.

.

Luister hier live naar Sky Radio The Christmas Station

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

Radio Sneeuwwitje en zeven dwergen-1931.png

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.