03-12-15

Internet wordt steeds minder vrij

Internet wordt steeds minder vrij

.

Geen goed nieuws vandaag. Regeringen vaardigen steeds vaker wetten uit om je online te beperken in je vrije meningsuiting, en je wordt steeds vaker online in het oog gehouden. Dat is de trieste conclusie van het in New York gebaseerde Freedom House, dat zijn jaarlijkse rapport begin december rapport publiceerde.

.

Internet-Freedom.jpg

.

Er is wel een lichtpunt in dit rapport te bespeuren. Nadat Edward Snowden de kat de bel aangebonden had over de verregaande afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, bleken overheden wereldwijd zich geroepen te voelen om toch wat meer transparantie te verschaffen. Of liever: zij lieten in allerijl nieuwe wetten erdoor drukken die de bestaande monitoring legaliseerde.

.

Volgens The Register halen die landen de onthullingen van Snowden eigenlijk alleen maar als excuus aan om hun eigen surveillance uit te breiden, zonder dat burger hierover controle heeft. Uiteraard gaat dan om burgers die tot de oppositie horen en tot activisten voor mensenrechten. Rusland en Turkije zouden de koplopers zijn bij deze praktijken.

.

Het rapport wijst er ook op dat, als gevolg van de onthullingen van Snowden, steeds meer stemmen opgaan om data niet meer in de VS te bewaren, maar op servers in eigen land. Maar dat zou in bepaalde landen die het niet nauw nemen met de privacy van de gebruiker, niet zo een goede beslissing zijn.

.

The Register wijst er echter fijntjes op dat dit rapport mogelijk werd gemaakt door donaties van Yahoo en Google, twee Amerikaanse bedrijven, die er natuurlijk alle belang bij hebben dat data in de (Amerikaanse) cloud bewaard kan blijven.

.

Lees HIER het rapport (1) en vooral de interpretatie die The Register eraan geeft.

.

 Bericht: NeTTies

.

Radio19 (Hilde Vangool)

.

tijdsbalkje rood 

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.