23-12-14

Satelliet:25 jaar Duitse televisie via de Astra

Satelliet:25 jaar Duitse televisie via de Astra

.

Satellietexploitant SES Astra vierde onlangs een kwart eeuw satelliettelevisie in Duitsland via de bekende Astra 1 op 19,2° Oost. RTL, Sat.1 en ProSieben waren de eerste huurders op de nog altijd populairste satellietpositie van Europa.
.

ses astra.png

.

SES heeft tegenwoordig wereldwijd al meer dan vijftig satellieten in gebruik, maar het begon met het succes van de Astra-1 positie op 19,2 oost. Deze wordt ook nog altijd in de Benelux gebruikt door providers TéléSAT, TV Vlaanderen en CanalDigitaal. Drie grote commerciële Duitse zenders waren de eersten die elk een volledige (en toen nog analoge) transponder in gebruik namen. Dit gebeurde op 8 december 1989 via de Astra 1A satelliet toen Sat.1, ProSieben en toen nog RTL Plus de uitzendingen begonnen.
.

Anno 2014 zijn er alleen al voor de Duitstalige markt meer dan vierhonderd kanalen via de 19,2 graden oost positie te ontvangen. SES bedient via de Astra-1 meer dan achttien miljoen huishoudens in Duitsland en in Oostenrijk maakt meer dan de helft gebruikt van deze satelliet. Belangrijke posities voor de Nederlandse en Belgische kijkers zijn daarnaast de 23,5 oost geworden voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen en de 28,2 oost positie met alle Britse programma's die daar grotendeels ongecodeerd uitzenden.
.
                    
.
Satellite Magazine  (Jan-Hein Visser)
.
tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.