06-12-14

19 herdenkt 50 jaar Radio London

19 herdenkt 50 jaar Radio London

.

Het is in december 2014 op de kop af vijftig jaar geleden dat de meest succesvolle Britse zeezender in termen van financiële winst en luisterdichtheid haar uitzendingen begon: Big L oftewel Radio London vanaf de ex mijnenveger Galaxy. Paul de Haan kijkt in twee zaterdagse afleveringen terug op dit geweldige avontuur.

.

images.jpg

.

Vier zeer vermogende Texanen die hun geld hadden verdiend in de olie, auto en bankwereld investeerden 500.000 dollars in een 50 kilowatt middengolfzender, een bijna 60 meter hoge mast, hoogwaardige Gates studioapparatuur en een in die tijd al bejaarde uitgeleefde ex US mijnenveger uit de Tweede Wereldoorlog.
.

Het plan ontstond al in juli 1964 nadat één der investeerders, Don Pierson, vernomen had Radio Caroline op komst was. Misschien wel de beste investering van de Texanen was die in een pakket van tientallen PAMS radiojingles. Ongehoord in Europa in 1964. Big L zette zich met deze schitterende deuntjes in één klap op de kaart in december 1964.
.

Het half miljoen was eind 1965 al terugverdiend. Daarna werden giga winsten naar banken op de Bahamas versluisd. De Texanen hoefden er geen cent belasting op te betalen.

.

Op 14 augustus 1967 om 15:00 uur was, ten gevolge de Britse wetgeving tegen zeezenders, het avontuur voorbij. Big L verdween uit de ether om nimmer weer gehoord te worden. Wel stond het station model voor BBC Radio One dat eind september 1967 van start ging met bijna dezelfde PAMS-jingles en een groot deel van de ex-Radio London deejays.
.

Met de Galaxy liep het niet zo goed af, de Texanen deden een enkele poging het schip te verkopen, hetgeen mislukte. Het kreeg in Hamburg Duitsland waar het schip naar toe was gevaren nog wel een nieuw kleurtje. Maar na enige tijd verliet het laatste bemanningslid de Galaxy, draaide de deur op slot en gooide de sleutel in het water. Anders gezegd de Texanen keken nimmer meer naar het schip om. In de tachtiger jaren werd het in Kiel gesloopt.
.

Vandaag zaterdag 6 en ook op zaterdag 13 december tussen 18:00 en 19:00 uur kijkt Paul de Haan op Radio 19 in twee afleveringen terug naar Radio London. Te horen zijn vele audio-fragmenten en een Top 10 van typische Radio London-platen. De fragmenten en de Fab 10 Big L platen werden door Hans Knot geselecteerd. De opnames monteerde Hans al in 1994.

.

Vandaag zaterdag 6 en ook op zaterdag 13 december: WMBRO - van 18:00 tot 19:00 uur.
.

Weblink: meer over Radio London op de Marine Broadcasters website van Paul de Haan

Weblink: meer over Radio London op de Jingleweb website van Jelle Boonstra

.

                         

.

Radio19 (Paul de Haan)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.