28-12-14

Duitsland:Publieke radio stopt eind 2014 met langegolf

Duitsland:Publieke radio stopt eind 2014 met langegolf

.

De Duitse landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur verdwijnen eind dit jaar van de langegolf. De stroomverslindende zenders gaan uit kostenoverwegingen uit. Het geld dat hiermee bespaart wordt, wordt geïnvesteerd in digitale etherradio DAB(+). Eind 2015 wordt ook de stekker van de middengolfzenders van Deutschlandfunk uitgetrokken.

.

Deutschlandfunk.jpg

.

Al enige tijd gingen de geruchten dat de Duitse landelijke publieke radiostations gaan stoppen met uitzenden via de midden- en langegolf.

.

Deutschlandfunk zendt momenteel nog uit via de langegolffrequenties 153 en 207 kHz en een zevental middengolffrequenties, waaronder 1269 en 549 kHz. Deutschlandradio Kultur zendt uit via de langegolffrequentie 177 kHz. De middengolffrequentie 990 kHz ging vorig jaar al uit.

.

Het in de lucht houden van deze midden- en langegolfzenders kosten Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur miljoenen euro’s per jaar aan stroomkosten. Al deze zenders zenden namelijk met een behoorlijk hoog vermogen uit. De drie langgegolfzenders staan elk met 500 kW te blazen, terwijl het vermogen van de middengolfzenders varieert tussen 100 en 400 kW.

.

imagesCABX395N.jpg

.

Inmiddels zijn Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in grote delen van het land via FM te ontvangen, alsmede via DAB. Aan verdere uitbreiding van dit net wordt hard gewerkt. Eerder dit jaar schakelde Deutschlandradio Kultur over van de verouderde MP2 DAB-standaard naar het modernere DAB+.

.

In 2010 is afgesproken dat de publieke omroepen alleen subsidie krijgen voor de uitrol van DAB(+) als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de midden- en langegolfzenders uit moeten. Inmiddels hebben diverse regionale omroepen hun AM-zenders al uitgezet. De MDR deed dat bijvoorbeeld al in maart 2013.

.

Op 31 december 2014 worden dus de drie langegolfzenders van Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur definitief het zwijgen opgelegd. Een jaar later volgen ook de middengolfzenders van Deutschlandfunk.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.