31-03-15

Frankrijk promoot DAB

Frankrijk promoot DAB

.

Voorstanders van digitale etherradio in Frankrijk hebben samen met WorldDMB, de internationale organisatie ter promotie van DAB(+) opgericht. Deze alliantie wil digitale etherradio promoten bij het publiek en de belangen ervan te behartigen bij onder meer de overheid en de auto-industrie.

.

DAB.jpg

.

Sinds eind juni van vorig jaar heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels 41 stations te ontvangen via radio numérique terrestre (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille gaat het om 31 zenders, terwijl er in Nice 22 te beluisteren zijn. Uitgezonden wordt in DAB+ of DMB. In Lyon zijn er diverse proefprojecten opgezet met DAB+.
.

Nog altijd is er grote verdeeldheid in de Franse radiowereld over RNT. Grote groepen als NRJ, RTL en Lagardère en de Nationale Confederatie van Vrije Radiostations (CNRA) zijn nog altijd fel tegenstander van digitale etherradio, terwijl partijen als de SIRTI (vertegenwoordiger van een groot aantal regionale commerciële zenders) en de SNRL (vertegenwoordiger van zeshonderd lokale niet commerciële radiostations en daarmee één van de grootste verenigingen) juist voorstander zijn.
.

Groot probleem in Frankrijk was dat er geen overkoepelende organisatie was om RNT te promoten en de belangen ervan te behartigen. Daar komt nu verandering in. De SIRTI en de SNRL hebben samen met WorldDMB een alliantie opgericht voor RNT.
.

De nieuwe alliantie zal de promotie van RNT gaan coördineren, alsmede in gesprek gaan met de auto-industrie en de elektronica retailers om DAB+ontvangers in voertuigen en winkels te krijgen. Daarnaast roept de Alliance pour la RNT mediaregulator CSA op om zo snel mogelijk een tijdschema te publiceren voor de uitrol van RNT in Frankrijk. Met name Lyon, Straatsburg, Bordeaux, Toulouse, Nantes en Lille staan hoog op het verlanglijstje van de alliantie om snel te starten met RNT.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.