29-11-14

BBC schakelt weer lokale AM-zenders uit

BBC schakelt weer lokale AM-zenders uit

.

De BBC schakelt opnieuw enkele lokale middengolfzenders in Engeland uit. Het gaat om een test bij zes stations. BBC is op zoek naar mogelijkheden om te kunnen bezuinigen en wil onderzoeken hoeveel er nog naar de middengolf geluisterd wordt. In 2012 werden er al enkele zenders als test uitgezet met veel klachten als gevolg.

.

.

Ruim twee jaar geleden werden de uitzendingen van BBC Radio Kent, BBC Radio Lincolnshire, BBC Radio Merseyside (Liverpool) en BBC Radio Nottingham via de middengolf al eens voor enkele weken onderbroken. Wie afstemde kreeg een boodschap te horen dat het betreffende station via FM en DAB te ontvangen is. Helemaal uit gingen de zenders niet.
.

Korte tijd later volgden ook BBC Essex en BBC Hereford & Worcester. Aanvankelijk meldde de BBC nauwelijks klachten te hebben gehad, maar dit bleek achteraf niet helemaal te kloppen. Met name over BBC Radio Merseyside kwamen honderden klachten binnen. De uitzendingen van de radiostations werden daarom weer hervat via de middengolf.
.

Omdat ook de BBC de komende jaren flink moet bezuinigen, wordt nu opnieuw gekeken of er middengolfzenders uit kunnen. Bij wijze van test worden die van in totaal zes radiostations uitgeschakeld. En dit keer gaan de zenders gedurende een week ook echt uit.

.

Momenteel is via de middengolffrequenties van BBC Radio Lancashire (1557 kHz/250 W) in het noordwesten van Engeland en BBC Sussex (1161 kHz/1 kW en 1485 kHz/1 kW) en BBC Surrey (1368 kHz/500 W) ten zuiden van Londen, een boodschap te horen dat de betreffende radiozender momenteel niet op deze frequentie uitzendt.
.

Luisteraars worden verwezen naar FM en DAB, waar de reguliere uitzendingen wel gewoon te horen zijn. Thuis kan ook via internet geluisterd worden. Helaas is in het heuvelachtige landschap van Engeland FM en DAB niet overal goed te ontvangen. Van 1 tot en met 5 december worden de middengolfzenders geheel uitgeschakeld.
.

Fase twee van de uitschakeling volgt een week later. Het betreft dan middengolfzenders van BBC Radio Humberside (1485 kHz/2 kW) in het oosten, BBC Wiltshire (1332 kHz/400 W en 1368 kHz/400 W) in het westen en BBC Radio Devon (alleen 1458 kHz/2 kW, de 990 kHz blijft aan) in het zuidwesten van Engeland. Vanaf maandag 24 november zal op deze frequenties een boodschap worden uitgezonden over de uitschakeling. Van 8 tot en met 12 december gaan ook deze zenders geheel uit.
.

Luister HIER naar een audiofragment over de afschakeling.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.