21-11-14

Gaat Nederland wederom veilen?

Gaat Nederland wederom veilen?

.

De Nederlandse commerciële radiostations mogen opnieuw gaan vechten om hun plekje in de ether. Minister Kamp (Economische Zaken) denkt erover om de FM-frequenties opnieuw te gaan veilen, zoals voor het laatst in 2003 gebeurde.

.

images.jpg

.

De Nederlandse commerciële radiostations mogen opnieuw gaan vechten om hun plekje in de ether. Minister Kamp (Economische Zaken) denkt erover om de FM-frequenties opnieuw te gaan veilen, zoals voor het laatst in 2003 gebeurde.

.

In het kader van het Zerobase, waarbij meer ruimte op FM kwam voor commerciële radiostations, werden de frequenties in 2003 geveild. Officieel heette het toen een vergelijkende toets met een financieel bod, maar in de praktijk kwam het erop neer dan de partij met het hoogste bod met de frequenties aan de haal ging.
.

Radiostations moesten daardoor diep in de buidel tasten om een plekje in de ether te bemachtigen. Bij elkaar zou de veiling de staatskas ongeveer 290 miljoen euro opleveren. Het gevolg was dat diverse zenders in financiële problemen kwamen, omdat zij de geboden bedragen niet konden betalen. Lange tijd waren Radio 538 en Sky Radio dan ook de enige stations die echt winst wisten te maken.
.

Bij de landelijke kavels lag het pijnpunt vooral bij kavel A7, dat na Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock in 2009 geheel uit de lucht ging en tot vorig jaar zelfs op de plank bleef liggen. De 34 miljoen euro bleken niet terug te verdienen te zijn in acht jaar tijd. Ook kavel A8 was met ruim 8 miljoen euro voor acht jaar te duur voor Arrow Jazz FM. Noordzee FM kocht kavel A3 zelfs voor 80 miljoen, maar werd na enkele jaren voor een prikkie verkocht. Op dit kavel zendt nu Q-music uit.
.

Maar ook het tweede radiostation van RTL verdween uit de ether. Nadat in 2003 RTL FM van start ging, moest de zender in 2006 zijn frequenties weer inleveren. Ook toen bleek dat de overheid een hoog financieel bod boven de programmatische inhoud verkoos. Uiteindelijk besloot de rechter dat het kavel A1 naar 100% NL moest gaan.
.

Het verhaal van de regionale (B)-kavels is nog veel tragischer. Wie weet er nog dat stations als City FM, Rebecca Radio, Hot Radio, Keizerstad FM, Limburg FM, XFM, ROG Radio en Nationaal FM uitzonden? Al deze stations zijn inmiddels uit de ether verdwenen. In plaats hiervan verscheen onder meer het semi landelijke RADIONL.
.

In 2011 werden alle FM-licenties verlengd. Voorwaarde was wel dat men ging investeren in DAB+. De meeste regionale en landelijke geclausuleerde kavels werden gratis, terwijl van overige kavels de jaarlijkse licentiekosten werden verlaagd. Hierover loopt momenteel nog een rechtszaak, omdat Radio 10 kavel A7 in 2013 wist te bemachtigen voor een veel lager bedrag dan stations als Radio 538, Q-music, Sky Radio of Radio Veronica moeten betalen.
.

Nu er flink geïnvesteerd wordt in DAB+ en dit één van de opvolgers van FM wordt, is de vraag hoe lang FM nog in de lucht blijft. Er werd tot nu toe vanuit gegaan dat de licenties in 2017 verlengd zouden gaan worden tot 2023. Minister Kamp kondigde onlangs nog aan hier uiterlijk in 2015 een beslissing over te willen nemen.
.

Maar Minister Kamp zou helemaal niet van plan zijn om de licenties te verlengen. De Minister zou van plan zijn om alle FM-frequenties opnieuw te veilen. En dat zou betekenen dat radiostations opnieuw mogen vechten om een plekje in de ether.
.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (FB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.