15-11-14

Zwitserland:Radiostations mogen stoppen met uitzenden op FM

Zwitserland:Radiostations mogen stoppen met uitzenden op FM

.

Zwitserse commerciële radiostations mogen vanaf 2015 stoppen met uitzenden via FM. Dit heeft de Bondsraad afgelopen week besloten. Voorwaarde is wel dat de radiostations in hun hele FM-verzorgingsgebied ook via DAB+ te ontvangen zijn. De Zwitserse regering wil de radiostations hiermee meer vrijheid geven voor de migratie van analoge naar digitale radio.

.

DAB+ radio.jpg

.

Zwitserland is momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat. In ruim vijf jaar tijd, sinds 2009 zijn namelijk naast de publieke ook de commerciële stations digitaal via de ether te beluisteren,  heeft DAB+ een marktaandeel van ruim 30% verworven. Inmiddels zijn al ruim 1,52 miljoen DAB+ontvangers verkocht.

.

Al enige tijd wordt er in Zwitserland gediscussieerd over wanneer analoge radio moet worden afgeschakeld. Afgelopen zomer werd er al een tijdsplan gepresenteerd waarin uiterlijk 2024 de laatste FM-zender uitgezet wordt. Maar ondanks deze plannen zijn de radiostations volgens hun licentie nog steeds verplicht om via FM uit te zenden, met als gevolg dat stations geconfronteerd worden met dubbele transmissiekosten.

.

Om radiostations meer flexibiliteit te geven en de migratie van analoge naar digitale radio te bevorderen, komt de verplichting om via FM uit te zenden per 1 januari 2015 te vervallen. De Bondsraad heeft hiervoor een wijziging van de mediawet goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat radiostations in hun hele FM-verzorgingsgebied via DAB+ te ontvangen zijn.

.

Voor veel radiostations is de dekking van DAB+ echter geen probleem, want met name in Duits-Zwitserland zijn veel regionale radiostations in het hele Duitstalige gebied digitaal via de ether te ontvangen. En zelfs van stations die via regionale multiplexen uitzenden, is hun dekking via DAB+ veelal groter dan op FM.

.

Overigens is het nog maar de vraag of er radiostations op korte termijn al gaan stoppen met uitzenden via FM. Weliswaar is DAB+ met een opmars bezig, maar nog altijd heeft FM een groter marktaandeel. Het geeft radiostations echter wel de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze volledig digitaal gaan. Eerder gaf Ringier bijvoorbeeld al aan dat zijn Energy stations in Zürich, Bern en Basel vanaf 2019 alleen nog via DAB+ via de ether zijn te ontvangen.

.

Naast het schrappen van de verplichting om op FM uit te zenden, heeft de Bondsraad ook ingestemd met het verdwijnen van de verplichting om verschillende edities uit te zenden. Zo zendt de regionale zender Radio Top momenteel het nieuws in drie verschillende edities uit, namelijk voor de kantonen Zürich, Thurgau en St. Gallen. Dit hoeft vanaf volgend jaar niet meer. Via DAB+ is het namelijk niet mogelijk om meerdere edities uit te zenden, of de zender moet meerdere keren via dezelfde multiplex uitzenden, zoals de publieke zender SRF1 doet.

.

Het vervallen van de editieverplichting betekent overigens niet dat radiostations geen regionale informatie meer uit hoeven te zenden. Radiostations mogen voortaan zelf bepalen hoe ze deze informatie gaan aanbieden in de programmering.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.