20-11-14

Rusland:Radio Sputnik in 130 steden

Rusland:Radio Sputnik in 130 steden

.

Met een multimediaal, grootschalig project start Rusland een media-offensief in het buitenland. Het door het Kremlin gefinancierde media-imperium Rossia Sevodnja lanceerde maandag 10 november de portaalsite van het nieuwe mediamerk. Sputniknews.

.

.

Waarnemers zien in het initiatief een Russische propaganda-actie, tegen de achtergrond van het conflict in het oosten van Oekraïne. Kiseljov beklemtoonde echter gekant te zijn tegen agressieve propaganda en met Sputniknews een multipolaire wereld te willen tonen. Het onuitgesprokene zeggen, is het motto van de portaalsite.

.

In een bericht op de site klinkt het dat de exclusieve inhoud zich richt op een wereldwijd publiek van miljarden mensen die genoeg hebben van agressieve propaganda die een unipolaire wereld promoten en die een ander perspectief willen.

.

Bedoeling is in een tiental hoofdsteden multimediacentra te hebben. In elk centrum moeten dertig tot honderd journalisten werken aan een radiozender voor de lokale bevolking en een internetsite. Sputnik plant in 2015 voor achhonderd uur radio in dertig talen, waaronder het Engels, Spaans en Arabisch, in 130 steden in 34 landen. Onze radiozenders in vreemde talen zonden tot nu uit vanuit Moskou. Vanaf nu zal het merendeel van onze radio-uitzendingen en internetsites in het buitenland geproduceerd worden.

.

Het persbureau Ria Novosti en de radiozender Golos Rossii (de stem van Rusland) maken ook al deel uit van Rossia Sevodnja. Volgens de autoriteiten heeft de eveneens door het Kremlin gefinancierde tv-zender en nieuwssite Russia Today (RT) geen banden met Rossia Sevodnja.

.

Wat we precies moeten verstaan onder het ander perspectief dat Sputniknews wil bieden, valt nog te bezien. Dmitri Kiseljov is alvast geen onbesproken figuur. Voor hij een jaar geleden door de Russische president Poetin tot de hoogste echelons van het medialandschap werd opgetild, presenteerde de journalist een programma dat onder meer opviel door de homofobe standpunten die de presentator innam.

.

Bericht: Belga/De Morgen

.

Radio19  (FB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.