27-11-14

DL:Noord-Duitse radiostations blijven verdeeld over DAB+

DL:Noord-Duitse radiostations blijven verdeeld over DAB+

.

Er is nog altijd flinke verdeeldheid over DAB+ onder de commerciële radiostations in Noord-Duitsland. Binnenkort krijgt Hamburg een eerste lokale DAB+multiplex voor commerciële radio, maar vooralsnog zal er geen enkele grote commerciële zender uit Noord-Duitsland gaan uitzenden via digitale etherradio.

.

hamburg.jpg

.

Momenteel zijn in Hamburg twee DAB+netten te ontvangen. Via de landelijke multiplex op kanaal 5C zijn negen commerciële stations, waaronder Sunshine Live, Radio Bob, Energy en Klassik Radio, en vier publieke stations, waaronder Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur, te ontvangen. Daarnaast is er een net van de regionale publieke omroep NDR in de lucht op kanaal 7A. Hierop zijn NDR 90,3, NDR 2, NDR Kultur, NDR Info, N-Joy, NDR Traffic en NDR Blue te ontvangen.

.

De regionale mediaraad van Hamburg en Sleeswijk-Holstijn (MA HSH) besloot onlangs om DAB+capaciteit te verdelen voor regionale commerciële radio in Hamburg. Maar terwijl vele commerciële stations in het zuiden en het midden van Duitsland al uitzenden via DAB+ of hier binnenkort mee gaan starten, willen de Noord-Duitse commerciële radiostations nog niets weten van DAB+. Grote zenders als Radio Hamurg, Hamburg Zwei, Alster Radio, RSH en ffn deden dan ook niet mee aan de verdeelprocedure.

.

De complete capaciteit voor de multiplex in Hamburg, met 1,75 miljoen inwoners de op een na grootste stad van het land, is toegewezen aan zenderexploitant Media Broadcast, die hiermee de volledige multiplex mag exploiteren. Hiermee volgt de MA HSH de methode die in het Verenigd Koninkrijk wordt toegepast. Ook hier krijgt telkens een exploitant een licentie voor de complete multiplex.

.

Het voordeel van het toewijzen van alle capaciteit aan één partij, is dat deze zelf kan bepalen hoe de multiplex gevuld in ingedeeld wordt. Enige voorwaarde is dat de radiostations over een uitzendvergunning moeten beschikken.

.

Bij de landelijke multiplex wordt de complete indeling nog bepaald door de toelatingscommissie ZAK, waarin alle regionale mediaraden vertegenwoordigd zijn. Het gevolg is dat er geen enkele flexibiliteit is en dat het goedkeuren van wijzigingen maanden in beslag neemt. Goed voorbeeld hiervan is de wijziging van 90Elf in Schlagerparadies en het stoppen van Kiss FM via DAB+. Deze capaciteit is na zeven maanden nog steeds niet verdeeld.

.

.

Media Broadcast mag de multiplex voor Hamburg nu 10 jaar lang gaan exploiteren. Het kanaal waarop uitgezonden gaat worden is nog niet bekend. Geruchten gaan dat dit kanaal 11C is, waarop in Nederland de landelijke commerciële radiostations uitzenden.

.

Stations die via de multiplex in Hamburg gaan uitzenden zijn de schlagerzender Radio VHR, die binnenkort ook in Zuidwest-Duitsland via DAB+ start, de nieuwe regionale zender Radio Elbe 1, een speciale Hamburg-editie van de christelijke softpopzender Radio Paradiso uit Berlijn, Mega Radio uit Beieren, en een nieuw jaren ‘80 station van Regiocast.

.

Daarnaast gaan ook de niet-commerciële stations Freies Sender-Kombinat en Hamburger Lokalradio uitzenden via dit net. Deze stations zijn in de Hanzestad al op FM te ontvangen.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.