05-11-14

Meer Vlaams in het Nederlands

Meer Vlaams in het Nederlands

.

Als het van het taalgevoel van Vlaamse taalprofessionelen afhangt, zouden meer Vlaamse woorden en zinnen tot de Nederlandse standaardtaal moeten behoren. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1, De Standaard, de Taalunie en de KU Leuven bij 3.226 Vlamingen voor wie taal een belangrijke rol speelt in het beroepsleven.

.

naamloos.png

.

Elke deelnemer kreeg vijftig zinnen voorgelegd, waarvan veertig met typisch Vlaamse woorden of uitdrukkingen (autostrade, solden, mutualiteit, vuilbak) en tien met eerder Noord-Nederlandse gevallen (ergens een hard hoofd in hebben, een occasion, jus d-orange). De vraag die telkens beantwoord moest worden: vindt u deze zin aanvaardbaar in de krant of in het journaal? Daarbij werd de deelnemers gevraagd te vertrouwen op hun taalintuïtie en niet op naslagwerken.
.

Johan De Schryver, docent Nederlands aan de KU Leuven: De resultaten zijn verrassend. Liefst 58 procent van de Vlaamse taalprofessionelen heeft niets tegen meer Vlaams in de standaardtaal. Zij accepteren zelfs oude kaskrakers van de anti-gallicismestrijd zoals zich verwachten aan(75 procent), wat verwachten moet zijn,en beroep doen op (62,6 procent) voor een beroep doen op.
.

De Schryver pleit ervoor om onze verwachtingen van wat goed Nederlands is, bij te stellen. Als zelfs beroepstaal­gebruikers op het Noord-Nederlands gebaseerde taalregeltjes negeren, dan is het tijdverlies die nog langer aan te leren in het onderwijs.

.

Doe HIER zelf de test

.

                 

.

De Redactie

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.