05-11-14

Bhaalu mag niet meer zegt de rechter

Bhaalu mag niet meer zegt de rechter

.

De onlinevideorecorderdienst Bhaalu mag niet meer verkocht worden. Dat heeft de rechtbank van koophandel in Antwerpen beslist. Als het Hasseltse bedrijf Right Brain Interface de dienst niet binnen de maand stopzet, moet het een forse boete betalen. De televisie-omroepen reageren opgetogen.

.

logo.jpg

.

De omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium hadden een klacht ingediend omdat ze vinden dat Bhaalu het auteursrecht schendt. De rechtbank van koophandel heeft hen nu gelijk gegeven.

.

Bhaalu stuurt een lichtjes uitgesteld tv-signaal uit en presenteert zich als een virtuele videorecorder. Maar dat gebeurt zonder toestemming van de zenders. Volgens de handelsrechter pleegt Bhaalu zo een inbreuk op het gebruik van het signaal van de omroepen. De dienst maakt immers een onrechtmatige kopie.

.

De handelsrechtbank legt Right Brain Interface forse boetes -1000 euro per gebruiker per week- op als het niet binnen de maand Bhaalu stopzet. Het bedrijf kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

.

"Positief voor de omroepen", zeggen de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium in een gezamenlijke reactie op de beslissing van de handelsrechtbank.

.

"Dit is voor de hele mediasector een belangrijk vonnis", zeggen ze. "Het is belangrijk dat er innovatieve dienstverlening op maat van de mediagebruiker is, maar die moet wel conform de bestaande regelgevende kaders zijn en mag geen inbreuk maken op de rechten van de omroepen en andere partijen die veel investeren in de creatie van kwaliteitsvolle content."

.

De Redactie

.

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.