31-10-14

Joe FM:Michel Follet komt morgen opnieuw met zijn Onsterfelijke 150

Joe FM:Michel Follet komt morgen opnieuw met zijn Onsterfelijke 150

.

Ook dit jaar eert de Vlaamse commerciële radiozender Joe FM de grootste en meest opvallende overleden artiesten.Morgen- zaterdag 1 november-en Allerheiligen, zendt het station de Onsterfelijke 150 uit. Gedurende 11 uur lang draait Michel Follet de meest legendarische platen van deze overleden artiesten.

.

Michel Follet.jpg

.

Michael Jackson verdiende vorig jaar 110 miljoen Euro, Elvis Presley kon nog 55 miljoen op zijn bankrekening bijschrijven.

.

Leuk voor de nabestaanden, maar voor muziekliefhebbers is het de muzikale erfenis die telt.

.

Morgen eert Michel Follet 150 onsterfelijke artiesten in de Onsterfelijke 150. Hierbij herdenkt hij niet alleen de grote legendes, maar ook de minder voor de hand liggende muzikanten die op hun eigen manier een stempel op de muziekgeschiedenis hebben gedrukt. Dat gaat van Freddie Mercury tot Scatman John en van Elvis tot Freddy Breck. De lijst is tussen 09.00 en 20.00 uur te horen op Joe FM.

.

ACD97A1.jpg

Voor meer info klik op bovenstaande afbeelding (audio)

 

Michel Follet presenteert dus morgen op 1 november de 'Onsterfelijke 150 op JOE fm'. Wat je op die dag mag verwachten, vertelde hij op 28 oktober jl.aan Leen & Raf in De Spits.

.

De top 5 zag er vorig jaar als volgt uit:

.
1. Queen - You’re My Best Friend / Who Wants To Live Forever.

2. Michael Jackson - Rock With You / Heal The World.
3. Whitney Houston - How Will I Know / I Will Always Love You.
4. John Lennon - (Just Like) Starting Over / Imagine.
5. George Harrison - I Got My Mind Set On You / My Sweet Lord.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

Bekijk de lijst HIER

.

onsterfelijke100.png

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland:Regionale publieke omroepen breiden DAB+dekking uit

Duitsland:Regionale publieke omroepen breiden DAB+dekking uit

.

Vier Duitse regionale publieke omroepen gaan de komende maanden flink aan de weg timmeren als het om DAB(+) gaat. In de deelstaten Beieren, Hessen, Saksen, Sanksen-Anhalt en Thüringen wordt de dekking flink uitgebreid, terwijl in Baden-Württemberg het aanbod uitgebreid wordt.

.

radio digital.jpg

.

Beieren

.
In Beieren neemt de Bayerische Rundfunk (BR) acht nieuwe zenders in gebruik waarmee de ontvangst in het zuidwesten en noorden van Opper-Beieren, Opper-Palts en Opper-Franken verbeterd wordt. Nog deze week gaan de eerste zenders aan. In 2015 volgen nog eens negen nieuwe zenders.

.

Op dit moment is het DAB-net van de Bayerische Rundfunk op kanaal 11C al via 23 zenders te ontvangen. Na de ingebruikname van de nieuwe zenders is het DAB-net in bijna 93% van Beieren te ontvangen. In februari 2015 zullen de radiostations Bayern 1 editie Opper-Beieren, Bayern 3 en de verkeerszender BR Verkehr omschakelen van DAB naar DAB+. Hierdoor komt er ruimte vrij voor nieuwe radiostations.

.

Hessen

.
Ook de Hessischer Rundfunk (HR) gaat zijn digitale etherdekking uitbreiden. Volgend jaar zomer wordt de zender Hardberg in gebruik genomen. Deze zender moet de ontvangst van de radiostations van de publieke omroep op kanaal 7B in het zuiden van Hessen gaan verbeteren. En dat is met name goed nieuws voor liefhebbers van klassieke muziek, want in 2013 haalde de omroep HR2 Kultur grotendeels van FM, waaronder ook in het zuiden van Hessen. De actie leverde veel kritiek op de omroep op.

.

Midden-Duitsland

.
De Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) staat de komende maanden helemaal een grote operatie te wachten. De omroep staat aan de vooravond van een grootschalige herindeling van zijn DAB+netten in de deelstaten Saksen, Sanksen-Anhalt en Thüringen.

.

Al enige tijd is de MDR bezig met de afschakeling de oude ‘gemengde’ DAB-netten in Saksen (12A), Saksen-Anhalt (12C) en Thüringen (12B). Gefaseerd is al grotendeels omgeschakeld naar nieuwe netten. Het probleem is alleen dat deze nieuwe netten op meerdere kanalen uitzenden. Zo wordt bijvoorbeeld in Saksen niet alleen uitgezonden op kanaal 12A, maar ook op de kanalen 6C, 8D en 9C.

.

Binnenkort komt hier verandering is, want de MDR gaat nog maar één kanaal per deelstaat gebruiken. In Saksen wordt dit 9A, in Saksen-Anhalt 6B en in Thüringen 8B. In december 2014 en januari 2015 worden de netten omgezet naar de nieuwe kanaalindeling. Ook worden er nieuwe zenders aangezet om de ontvangst te verbeteren.

.

Het voordeel van het uitzenden op één kanaal is dat de zenders elkaar versterken en een zogenaamd ‘single frequency netwerk’ vormen. Zenders op verschillende kanalen versterken elkaar niet, waardoor op veel plaatsen ontvangst van de verschillende kanalen onvoldoende is.

.

Een aantal zenders van het oude DAB+net van de MDR gaat in de toekomst ingezet worden voor de landelijke multiplex op kanaal 5C.

.

DAB.jpg

.

Baden-Württemberg

.
Ook de Südwestrundfunk (SWR) staat aan de vooravond van grote veranderingen. Momenteel zendt de publieke omroep voor Baden-Württemberg deels uit via eigen netten op kanaal 8D (in het zuiden van de deelstaat) en 9D (in het noordoosten van de deelstaat), maar in de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg wordt uitgezonden via een ‘gemengd net’ op kanaal 11D. Hierop zenden ook commerciële radiostations uit.

.

Om ruimte te maken voor meer commerciële zenders gaat de SWR het gemengde net grotendeels verlaten. De komende weken neemt de omroep nieuwe zenders voor de eigen netten in gebruik in de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg.

.

Doordat de SWR binnenkort in heel Baden-Württemberg de beschikking heeft over eigen netten, start de omroep ook met het uitzenden van de regionale edities van SWR 4 via DAB+.

.

DAB+.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 2:Zeg het met een song in De popcollectie

Radio 2:Zeg het met een song in De popcollectie

.

U hoort u op zaterdagnamiddag tussen 13 en 16 uur al een tijdje geen 'Topcollectie' meer maar wél de 'Popcollectie'.Uw presentator van dienst is in dit geval Lars De Groote.

.

De Popcollectie lars de groote.png

.

De Popcollectie: de muzikale zaterdagmiddag van Radio 2, met het popnieuws van de jongste dagen, een vooruitblik op interessante concerten en de inmiddels al bekende 80-secondenquiz: geef 8 juiste antwoorden in 80 seconden tijd en win 80 euro.

.

Zin om mee te spelen? Klik dan hier om je in te schrijven!

.

ZEG HET MET EEN SONG!

.

Heb je een boodschap voor het thuisfront? Voor je collega’s? Voor je lief?

.

Sms ‘m naar 6042 (50 cent per bericht) en kies er je favoriete plaat bij.

.

De 'Popcollectie van Radio 2 op zaterdag tussen 13 en 16 uur.Men zegge het voort !

.

logo Radio 2 dicht bij jou.jpg

.

Radio 2

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-14

En hoe gaat het nog met het (VRT) zenderpark van Waver?

En hoe gaat het nog met het (VRT) zenderpark van Waver?

.

In het kader van 100 jaar radio in België...

.

Vriend Jos Gurdebeke kon (eindelijk) nog eens het zenderpark van de VRT in Waver gaan bezoeken.Zelf kon ik er die dag spijtig genoeg niet bij zijn om familiale reden.Maar dank zij zijn (dag) verslag en de vele prachtfoto's die hij me toestuurde was ik er dan toch nog een beetje bij, zij het dan in uitgesteld relais.Zelf bezocht ik het park eind der jaren '80 tot midden der jaren '90 zo'n drie maal tijdens de opendeurdagen van de Wereldomroep (later RVi).Alle gepubliceerde foto's in het blogstukje kan je trouwens in een groter formaat bekijken door er gewoon op te klikken.Het verder gebruik van de foto's is vrij maar we krijgen wel graag van uwentwege toch een seintje.

.

DSC_3068-VRT Waver (2).jpg

DSC_3068-VRT Waver (1).jpg

.

Maar ik deel graag Jos zijn reportage omdat ik weet dat er nog heel wat radioliefhebbers van toen zijn die hoe dan ook (wat) heimwee (?) zullen hebben naar dit prachtige (deels verlaten) antennepark met alles er op en er aan.Misschien zullen oud luisteraars van de Wereldomroep (later Radio Vlaanderen Internationaal) ook met heimwee terugdenken aan de vele opendeurdagen, de tijd dat Waver nog niet (zo) leeg en verlaten was, integendeel het bloeide toen...alle dagen lente toen de (watergekoelde) radiolampen van stroom voorzien waren en de zenders werkten met volle vermogen! Zelfs oud RVi medewerker Bob Geens was onder de indruk toen hij de foto's zag/kreeg toegestuurd, dat zegt wel wat.Jos bedankt voor uw geweldige bijdrage!

.

Meer dan 100 foto's passeerden hier gisteren en eergisteren de revue en zelfs dat was nog maar een (kleine) selectie.We schakelen dus nu maar over naar de prachtbeelden en een geschreven verslag...en tot zover deze korte inleiding.

.

Het zenderpark in Waver heden ten dage...

.

DSC_3161-VRT Waver (1).jpg

DSC_3070-VRT Waver.jpg

.

Het was dan eindelijk toch gelukt, een bezoek aan het zendcentrum , in het bijzonder het radiogebouw en antennepark, in Waver.Op donderdag 23 oktober 2014 was ik uitgenodigd om onder een deskundige rondleiding van Jean Decoster, die 25 jaar dienst in het radiogebouw gehad heeft,mijn droom in vervulling te zien gaan.

.

Het zenderpark is trouwens nog de enige zendinstallatie van de VRT en RTBf samen. Alle (andere) zenders van de VRT zijn destijds verkocht aan de Noorse firma Norkring, die nu ook verantwoordelijk is voor de perfecte ontvangst/kwaliteit in heel Vlaanderen.Waver kan overigens (nog) niet verkocht worden door de VRT omdat ze de site delen met de RTBf.

.

De VRT heeft er alleen nog één DAB-zender in dienst.Sedert 1997 zendt de VRT ook digitaal uit, zij het dus nu in de wat verouderde vorm.Tegenwoordig is dat DAB+ geworden in de ons omringende landen (zelfs de RTBF is aan het testen vanuit Waver. Onderhandelingen met de RTBf om de site te verkopen, lukt tot dusver niet. De RTBf zal vermoedelijk nooit toegeven, want de VRT betaalt de helft van de totale kosten van de site in Waver. De RTBf heeft daar trouwens nog een middengolfzender in werking (de 621Khz. van La Premiëre) , een kortegolfzender (DRM -digitale radio waarschijnlijk gebruikt bij testuitzendingen op kortegolf) en een paar nog werkende FM zenders in dienst.De FM zenders staan wél in een ander gebouw,het TV2 gebouw genaamd.

.

Om 10h30 waren we afgesproken samen met enkele mensen van het Olens radio Museum aan de ingang van het zenderpark.Onze gastheer,de heer Decoster stelde voor om eerst in de voormiddag het antennepark te bezoeken, en in de namiddag het radiogebouw.Kwestie van het toch een beetje praktisch aan te doen.En ik moet eerlijk toegeven, ik had bij voorbaat al geen al te grote verwachtingen meer van de staat van de antennes en het gebouw nadat het al verschillende jaren uit dienst werd genomen, althans voor wat dan het VRT gedeelte betreft .

.

Maar, alles zag er nog redelijk intact uit op het eerste gezicht. Van één antenne, die met richting Zuid-Afrika  daar was de dipool weg merkte ik op, alleen de reflector was nog intact.Met redelijk wat technische uitleg maakten we alzo een wandeling door het antennepark,richting het TV2 gebouw, waar nu de RTBF gevestigd is.Daar mochten we echter niet binnen...

.

DSC_3081-VRT waver.jpg

Op de achterste mast zie je drie kleine verticaal gepolariseerde antennetjes: dit is de enige antenne dat de VRT daar nog in gebruik heeft voor de DAB uitzendingen. 

DSC_3117-VRT Waver.jpg

De RTBF-mast waar in de nacht van de verkiezingen, brand werd gesticht aan de voet van de mast. Vlammen kwamen tot 80m hoog.Men is nu volop bezig met herstellingen en nieuwe coax kabels te trekken.

DSC_3118-VRT Waver.jpg

Reserve (voorlopige) mast van de RTBf met de FM antennes.

DSC_3144-VRT Waver.jpg

Detail FM antennes op de RTBf reserve antennemast

DSC_3134-VRT Waver.jpg

DSC_3136-VRT Waver.jpg

DSC_3137-VRT Waver.jpg

DSC_3139-VRT Waver.jpg

DSC_3140-VRT Waver.jpg

DSC_3141-VRT Waver.jpg

DSC_3142-VRT Waver.jpg

DSC_3143-VRT Waver.jpg

Op de 8 foto's hierboven ziet u wat over de opruiming en de herstelling na de brand in de RTBf-mast.

DSC_3150-VRT Waver.jpg

De fel “geblesseerde” RTBf mast met op de voorgrond de reserve mast, van daaruit worden dus nu de FM uitzendingen de ether ingestuurd. 

.

Maar de VRT had in 1983, op 23 oktober meer bepaald, ook tegenslag. De 300m hoge mast, pas 12 jaar oud, is toen naar beneden gekomen na een zware storm.Maar op dat moment heeft de VRT toen beslist om de wederopbouw  meteen maar in Sint-Pieters-Leeuw uit te voeren...op Vlaams grondgebied dus.

.

Goed anderhalf uur hebben we daar rondgewandeld van de ene antenne naar de andere, met het weer die ons toch ferm goed gezind was.Na een klein misverstandje met de sleutel van het radiogebouw,die nog moest gebracht worden, konden we na de lunch eindelijk toch binnen want het (zender) gebouw zelf is normaal gesloten.Alleen als er een defect is aan de RTBf zenders, komt er daar nog iemand in het gebouw.En eens binnen in de “ontvangstruimte”, ziet er toch maar wat rommelig uit, feitelijk valt het best allemaal best nog mee.Ik was er in 1992 toen de wereldomroep 'Radio Vlaanderen Internationaal' gedoopt werd en in 1995 ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de 'Wereldomroep'.

.

Tijd alweer voor wat foto's...

.

DSC_3161-VRT Waver (2).jpg

DSC_3162-VRT Waver.jpg

DSC_3163-VRT Waver.jpg

De 3 foto's hierboven geven u een idee van de inkom van het radiogebouw

DSC_3180-VRT Waver.jpg

DSC_3181-VRT Waver.jpg

Op de 2 foto's hierboven ziet u een (bejaarde) reservestudio. Als er iets ernstig gebeurde op het Flageyplein (oude radiogebouw) of op de Reyerslaan, dan kon men van hieruit op uitzending gaan.En dat gebeurde wel eens uitzonderlijk (bij stakingen bv.)

DSC_3182-VRT Waver.jpg

De kantine, ook die bestaat nog zij het wat verlaten...

DSC_3190-VRT Waver.jpg

Zoals het altijd al was...rechts de VRT zenders en links....RTBf zenders...

DSC_3192-VRT Waver.jpg

DSC_3193-VRT Waver.jpg

DSC_3195-VRT Waver.jpg

De drie foto's hierboven geven ons een beeld van de uit gebruik gestelde RTBf middengolfzender

DSC_3196-VRT Waver.jpg

Pure nostalgie de VRT kortegolfzender, uiteraard buiten gebruik

DSC_3198-VRT Waver.jpg

DSC_3199-VRT Waver.jpg

DSC_3200-VRT Waver.jpg

DSC_3201-VRT Waver.jpg

DSC_3202-VRT Waver.jpg

En op de 5 foto's hierboven krijgt u een beeld van het 'inwendige' van de kortegolfzender van de VRT in Waver

DSC_3206-VRT Waver.jpg

De water gekoelde (radio) zendbuizen...

DSC_3210-VRT Waver.jpg

En dit is dan nog de enige VRT zender die daar nog dienst doet in Waver nl. een DAB zender.Zijn zendantenne(s) kan je zien op een van de bovenstaande foto's (zie tekst:Op de achterste mast zie je drie kleine verticaal gepolariseerde antennetjes...) 

DSC_3219-VRT Waver.jpg

De 'Matrix' waar vroeger manueel, de verschillende antennes aan de verschillende zenders konden gekoppeld worden.

DSC_3229-VRT Waver.jpg

Er is zelfs nog een reserve zendlamp aanwezig...

DSC_3239-VRT Waver.jpg

DSC_3242-VRT Waver.jpg

Kortegolf zender van de RTBf, zelfs nu een DRM zender...met briefje erbij... voor de 9925Khz. Sporadisch nog op antenne voor digitale testen? In ieder geval stond de zender wél onder spanning maar was niet aan het uitzenden.

DSC_3249-VRT Waver.jpg

DSC_3250-VRt Waver.jpg

De middengolf zender op 621 Khz. van de RTBF nog altijd in gebruik

DSC_3253-VRT Waver.jpg

Tja en tussendoor moet er toch ook nog eens wat hersteld worden dat nog in werking is!

 .

Beetje nostalgie mag ook wel eens...er staat nog een (grote) schat aan materiaal.

.

DSC_3275-VRT Waver.jpg

DSC_3276-VRT Waver.jpg

DSC_3277-VRT Waver.jpg

DSC_3278-VRT Waver.jpg

DSC_3281-VRT Waver.jpg

DSC_3282-VRT Waver.jpg

DSC_3284-VRT Waver.jpg

.

Alzo verteld Jos verder...

.

Ik had nu het gevoel dat de tijd was blijven stil staan..., gelukkig hebben ze nog niet te veel afgebroken.Burelen en andere ruimtes staan wel leeg, maar het valt allemaal wel nog best mee.We gingen ook in eerste instantie naar het eerste verdiep, waar nog altijd intacte mankette van het antennepark te bezichtigen valt. De foto's spreken voor zichzelf.

.

DSC_3171-makette VRT Waver.jpg

DSC_3176 makette VRT Waver.jpg

DSC_3178 makette VRT Waver.jpg

.

En wat we in de voormiddag gezien hadden, konden we nu eens van uit de hoogte bekijken, met alweer een meer dan interessante uitleg van mijnheer Decoster over de opbouw en richting/werking van de antennes.En dan nog maar een verdiep hoger, naar de zenderzaal...gewoon genieten...nog alles intact zoals het er echt uitzag toen de zenders nog hun werk deden.Alles wat rechts staat, is VRT, alles wat links staat is RTBF...trouwens rechts, achter de ex middengolf en de kortegolf zender, staat de VRT DAB-zender.Die kon je trouwens ook zien ergens hierboven op foto. En alweer op het derde een heel interessante technische uitleg over hoe het vroeger allemaal in zijn werk ging want...o.a. durfden ze wel eens 5Khz buiten de (omroep) band uitzenden om storingen van andere stations te vermijden...op de korte golf natuurlijk.Heel wat (gesloten) deuren werden opengedaan met uitleg hoe het  allemaal technisch in elkaar stak.In de namiddag alweer een twee uurtjes ons daar 'nuttig' kunnen bezig houden.En nadien nog maar eens een wandeling en deze keer naar de mast die links van het gebouw staat, de middengolf mast....tjonge tjonge...het jeugdsentiment kreeg de bovenhand.Trouwens De mast zelf is/was de antenne! Vroeger werden daar zelfs 2 frequenties gelijktijdig door uitgestraald...onvoorstelbaar.De 540 Khz. van de VRT en gelijktijdig dus de 621 Khz. van de  RTBf. Het was overigens geen simpele bedoening om 2 frequenties met (maar) 80Khz. verschil er door te jagen en dus op dezelfde antenne te steken. Onderaan de mast staat nog altijd het 'spoelenhuis', een complex gedoe van spoelen en filters om alzo die 2 frequenties gelijktijdig, zonder elkaar te storen, op antenne te zetten.Voor mij was het een bijzonder geslaagde/onvergetelijke dag, een hoogdag voor mijn hobby.Bovendien was mijnheer Jean Decoster méér dan een bijzonder enthousiaste gids, die blijkbaar van zijn werk ook zijn hobby maakt.Mijn oprechte dank aan hem is hier dan ook meer dan ooit op zijn plaats!

.

1953 was op 23 oktober 2014 warempel echt dichtbij...100 jaar radio werd nog niet zo heel lang geleden uitbundig gevierd en van deze bezochte prachtige locatie in Waver kan men zelfs een groot radiomuseum maken, door de taalbarrière heen...al zal het bij een utopie blijven.Maar het idee alleen al...

.

En dan laten we u nog eens ten volle genieten van... antennes en toebehoren...

.

DSC_3071-VRT Waver.jpg

DSC_3076-VRT Waver.jpg

DSC_3077-VRT Waver.jpg

DSC_3081-VRT Waver.jpg

DSC_3086-VRT Waver.jpg

DSC_3087-VRT Waver.jpg

DSC_3089-VRT Waver.jpg

DSC_3090-VRT Waver.jpg

DSC_3094-VRT Waver.jpg

DSC_3098-VRT Waver.jpg

DSC_3104-VRT Waver.jpg

DSC_3106-VRT Waver.jpg

DSC_3110-VRT Waver.jpg

DSC_3131-VRT Waver.jpg

DSC_3153-VRT Waver.jpg

DSC_3154-VRT Waver.jpg

DSC_3156-VRT Waver.jpg

DSC_3157-VRT Waver.jpg

DSC_3158-VRT Waver.jpg

DSC_3160-VRT Waver.jpg

DSC_3265-VRT Waver.jpg

DSC_3267-VRT Waver.jpg

DSC_3280-VRT Waver.jpg

DSC_3305-VRT Waver.jpg

DSC_3307-VRT Waver.jpg

DSC_3314-VRT Waver.jpg

DSC_3320-VRT Waver.jpg

DSC_3324-VRT Waver.jpg

DSC_3325-VRT Waver.jpg

DSC_3325-VRT Waver.jpg

DSC_3327-VRT Waver.jpg

.

Jos Gurdebeke

ON3VRT

DXA311

& Pieter Van Banden

.

Lees ook op deze blog: 'Het zendstation te Middelkerke (Oostende Radio)' van 7 augustus 2014

.

Update (30/10/2014 om 20 u.)

.

Van Guy Depré (Radio 2 en u zeker wel bekend !) kreeg ik een mooie reactie toegestuurd die ook met Waver te maken had.

Graag plaats ik zijn mailtje terzake.

Guy bedankt voor uw mooie aanvulling, Waver is hoe dan ook een beetje 'Radio Pré Historie'... !

.

Beste,

Jammer dat het daar zo staat te verkommeren.

En ik blijf het een foute beslissing vinden om de MG-zenders van VRT af te schakelen. Toen die nog uitzonden kon je R1 en R2 veel verder beluisteren in de wagen. 

RTBF heeft volgens mij de juiste beslissing genomen om haar MG-zender van 'La Première' in bedrijf te houden.

Zelf heb ik 1 keer het radionieuws van 13 uur live gelezen (zonder technicus) vanuit de noodstudio in Waver. Dat was tijdens een staking toen de studio's in het OC 'bezet' waren door stakingspiketten.De teksten van het nieuws werden per taxi vanuit Brussel naar Waver gebracht. Spannend ! 

Toen heb ik een aantal dagen in Waver gewerkt als stand-by-presentator/nieuwslezer.

Ik was toen nog losse medewerker en was opgevorderd door de directie.

Later zijn we ook gaan filmen voor De Pré Historie op tv in het zenderpark Waver. 

Toen zat ik in smoking aan de oude schakeltafel in de enorme hal waar de zenders staan die toen stuk voor stuk nog in bedrijf waren.

Het signaal was bij sommige zo krachtig dat je het kon horen (én verstaan) in de buurt van de zendlampen.Van die tv-presentatie bestaan ook een resem foto's, want de pers was toen uitgenodigd ter promotie van een toen nieuwe reeks van DPH op tv. Zie foto hieronder :-)

.

Guy Depré foto vanuit zenderzaal Waver.png

.

We gingen toen ook met een tl-lamp buiten staan in het zenderpark en door de elektriciteit in de lucht floepte die vanzelf aan. Straf !

Mvg,

Guy

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VTM:NIEUWS breidt uit met energiebericht

VTM:NIEUWS breidt uit met energiebericht

.

Het weerbericht van VTM NIEUWS krijgt voortaan ook een energiebericht. Jill Peeters, David Dehenauw en Frank Duboccage zullen de kijkers naast de klassieke weersvoorspelling ook informatie geven over de verschillende energiebronnen om mensen bewust te doen omgaan met energie. Dat meldt de commerciële zender vandaag.

.

vtm nieuws.png

.

De weervrouw en weermannen van VTM brengen het energiebericht aansluitend op VTM NIEUWS van 19.00 uur. Het energiebericht komt er niet elke dag, maar wel wanneer dat relevant is gezien de weersomstandigheden die dag.

.

"Op dagen met veel wind en/of veel zon, wordt er op een natuurlijke manier veel stroom opgewekt", zegt Jill Peeters. "Daarom is het ook relevant om deze gegevens mee te geven in ons weerbericht. Groene stroom wordt ook steeds actueler en we merken dat onze kijkers steeds meer geïnteresseerd zijn in deze cijfers."

.

Volgens de VTM-weervrouw kan het aandeel van alternatieve energie het verschil maken tussen een black-out of geen. "Op een dag met weinig wind bijvoorbeeld, kan het zijn dat de nodige energieproductie in ons land niet wordt gehaald. Dan komt een black-out heel dichtbij en is deze informatie ontzettend nuttig, ook om mensen te sensibiliseren."

.

gill.jpg.

De Morgen

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Het Dorp van Wim Sonneveld op 1 in Evergreen Top 1000

NL:Het Dorp van Wim Sonneveld op 1 in Evergreen Top 1000

.

Het nummer 'Het Dorp' van Wim Sonneveld staat op nummer 1 in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 Nostalgia. Dat bleek vrijdag op de laatste stemdag van de lijst.

.

logo npo radio 5.jpg

.

Het nummer 'Het Dorp' van Wim Sonneveld staat op nummer 1 in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 Nostalgia. Dat bleek vrijdag op de laatste stemdag van de lijst.

.

Sedert 6 oktober konden luisteraars stemmen op hun favoriete Evergreens: platen uit de jaren '60 en '70 die anno 2014 nog steeds populair zijn. De zevende editie van de lijst telt dit jaar 100 nieuwe evergreens, waaronder 'Hey Jude' van The Beatles.

.

Vanaf maandag 3 november start om 06.00 uur de Evergreen Top 1000 op NPO Radio 5. Vrijdag 7 november wordt even voor 18.00 uur de nummer 1 gedraaid. Vorig jaar trok de Evergreen Top 1000 een record van 2,2 miljoen luisteraars.

.

De hele lijst wordt begin november gepubliceerd op de website van Radio 5. De top 5 van de Evergreen Top 1000 ziet er als volgt uit:

.

1. Wim Sonneveld - Het Dorp
2. ZZ & De Maskers - La Comparsa
3. Frans Halsema - Voor Haar
4. Beach Boys - God Only Knows
5. Peter Maffway - Du

.

RadioFreak

.

De week van de Evergreen Top 1000 zit boordevol muziek, die de tand des tijds heeft doorstaan. Platen van The Beatles, ABBA, Bee Gees, Elvis Presley, Cliff Richard en The Everly Brothers staan traditiegetrouw in de lijst, maar ook Nederlandse artiesten als Boudewijn de Groot, The Cats, George Baker Selection en Willeke Alberti. In vijf dagen tellen de NPO Radio 5 presentatoren af naar de nummer 1. Ook halen ze met luisteraars verhalen en herinneringen van vroeger op.

.

De presentatie van die week is in handen van Manuela Kemp, Jan Steeman, Jan Rietman, Hijlco Span en Petra de Joode.

.

evergreen top 1000 npo radio5.jpg

.

Hoe luisteren in Vlaanderen.

.

Radio 5 Nostalgia is in Vlaanderen via de ether op 747 AM (747 kHZ op de middengolf) zeer goed te beluisteren. In Zuid-Limburg is Radio 5 Nostalgia ook te ontvangen op 1251 AM.In grensgemeenten met Nederland is er ook nog mogelijkheid via FM ,DAB (+) en DVB-T.

.

Radio 5 Nostalgia kan je bovendien digitaal ook beluisteren en wel FTA  (Free To Air) via de Astra 3 (23,5°Oost) satelliet.De frequentie is 11.914 GHz.(H) met Sym:27.500 en FEC:5/6.

.

Natuurlijk ook via het internet (livestream).

.

Luister HIER direct live naar Radio 5

.

luisteren radio.jpg

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-14

NPO-app kan tv-toestel afluisteren

NPO-app kan tv-toestel afluisteren

.

De mobiele applicatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan vanaf deze week horen welk programma of reclamespotje het vaste televisietoestel vertoont. Daarmee moeten programma en reclame nog meer aansluiten bij de televisiekijker.

.

.

Nieuwe technologie in de app vangt een onhoorbaar signaal op dat de televisie uitzendt. Het geeft op de seconde nauwkeurig aan op welk punt de kijker zich in een televisieprogramma of reclame bevindt. Gebruik van de instelling blijft volgens de NPO optioneel.
.

Omdat de applicatie kan vaststellen wat iemand bekijkt, kunnen programmamakers en de reclamerubriek Ster de kijker voorzien van extra informatie. Beiden hopen daarmee de mogelijkheden van het tweede scherm te gaan benutten. Stelt de applicatie vast wat het televisietoestel vertoont, dan krijgt de kijker automatisch - via bijvoorbeeld het iPadscherm - aanvullende informatie voorgeschoteld. Gerelateerde onlineartikelen en reacties op sociale media zijn daarvan voorbeelden.
.

De technologie bedient bovendien de adverteerder op zijn wenken. Als aanvulling op een reclame zou een autofabrikant via Ster Extra een proefrit of ander extraatje mogen aanbieden. Jeroen Kramers, marketingmanager bij de NPO, vindt het belangrijk dat alles dat die programmamakers als extraatje willen bieden, in één applicatie zijn te vinden. Dat alle apparatuur exact op elkaar is afgestemd, maakt het bovendien mogelijk de kijker inhoudelijk te betrekken bij een programma.
.

Een scenario is dat de quizmaster de kijker vraagt mee te spelen en de liefhebber van het Songfestival ziet op welke artiest zijn Facebookvrienden hebben gestemd. Verdere aanpassing van het programma-aanbod op het kijkgedrag is een mogelijkheid, maar de NPO realiseert zich dat privacyrichtlijnen dergelijke stappen niet zo makkelijk maken.
.

Ster-directeur Arian Buurman laat weten reclames relevanter te willen maken. Ze zou reclames willen koppelen aan de interesses van de kijker, maar ziet dit als een mogelijkheid voor in de toekomst.

.

Bericht: De Volkskrant

.

Radio19 (FB)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uw platenbak vol met Spotify en Deezer

Uw platenbak vol met Spotify en Deezer

.

Met een tablet en een virtuele draaitafel-app bouw je moeiteloos een feestje. Dat geldt zeker voor de kleppers edjing en djay, die dankzij de integratie van Deezer en Spotify sinds kort over een schier onuitputtelijke platenbak beschikken.

.

draaitafels.jpg

.

Slechts een enkele diskjockey zeult tegenwoordig nog met vinyl en cd’s. Maar hoeveel mp3’s er ook op je laptop of tablet staan, er zullen altijd verzoeknummers worden aangevraagd die in je collectie ontbreken. Integratie van streaming muziekdiensten was dan ook de logische volgende stap voor mix-apps. Zo krijg je als DJ toegang tot miljoenen verschillende tracks die je niet fysiek bij je hoeft te hebben. Al is het natuurlijk geen slecht idee om ook nog wat onvervalste mp3’s mee te nemen, voor in zaaltjes waar géén betrouwbaar wifi-netwerk aanwezig is.

.

Een van de bekendste mix-apps, djay 2 van Algoriddim, ging zopas in zee met Spotify. Maar omdat deze draaitafel enkel voor iOS bestaat (en streaming muziek een extraatje van de betalende versie is) focussen we in dit artikel vooral op concurrent edjing . Deze app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows 8, en ondersteunt – ook in de gratis uitvoering – zowel Deezer als SoundCloud. Twee diensten die samen goed zijn voor zo’n vijftig miljoen tracks.

.

Om Deezer te activeren in de app is wel een Premium Plus-abonnement bij deze dienst vereist, dat overigens tijdelijk in prijs is verlaagd naar 4,99 euro per maand. Edjing neemt ook keurig je Deezer-afspeellijsten en favoriete tracks over en – opvallend – het inladen van nummers ging bij ons vrijwel net zo snel als bij muziek die lokaal is opgeslagen.

.

Naast de basisfuncties van een dj-controller (crossfader, snelheidsregelaar, scratching) biedt edjing ook een paar geluidseffecten die je in de mix kan gooien. De betalende versie voegt daar nog eens veertien effecten aan toe, evenals een tiental skins en een precueing-functie, om via de hoofdtelefoon alvast een andere plaat klaar te zetten. Deze volle versie kost wel een flinke 19,99 euro.

.

De Standaard (Michel van der Ven-foto:mvdv )

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Streamen van muziek zit in de lift

 Streamen van muziek zit in de lift

.

Het streamen van muziek zit in de lift. In de Verenigde Staten is het streamen van muziek via websites zoals Spotify en YouTube met 32 procent gestegen. De verkoop van fysieke albums daalde dan weer met 14 procent, terwijl de verkoop van digitale albums gelijk bleef. Dat blijkt uit een rapport van Nielsen Sound Scan en Billboard.

.

images.jpg

.

Het best verkochte album van 2013 in de VS was "The 20/20 experience" van Justin Timberlake. Het ging ruim 2,4 miljoen keer over de toonbank. Eminem strandt op de tweede plaats met zijn album "The Marshall Mathers LP 2" dat 1,73 miljoen keer verkocht werd. Op drie staat countryzanger Luke Bryan met zijn album "Crash my party".

.

Hoewel er steeds minder albums fysiek verkocht worden, blijft de muziekconsumptie volgens het rapport op peil. "Er is zelfs een groei in de muziekconsumptie", klinkt het. "Met meer dan 118 miljard streams in 2013, wat gelijkstaat aan een albumverkoop van 59 miljoen albums, blijft de industrie levendig."

.

De singles "Blurred lines" van Robin Thicke en "Thrift shop" van Macklemore en Ryan Lewis overschreden de 6 miljoen legale downloads. "Blurred lines" was ook de meest gespeelde video in 2013.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-14

Word deel VRT betalend?

Word deel VRT betalend?

.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) stelt voor om een deel van het digitaal platform van de VRT betalend te maken. Coalitiepartner N-VA weet van niets.

.

vrt.jpg

.

Een deel van het digitale aanbod van de openbare zender achter een betaalmuur stoppen. Dat zou volgens minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wel eens het recept kunnen zijn om zowel de VRT als de concurrenten tevreden te stellen. De commerciële zenders vinden al lang dat de VRT te veel middelen krijgt voor de uitbouw van het digitaal aanbod, dat de omroep bovendien gratis aanbiedt. Dat maakt het voor de andere bedrijven bijna onmogelijk om geld te vragen voor hun eigen digitale inhoud.

.

Maar Gatz heeft ook begrip voor de VRT. Ondanks de toekomstige besparingen en afdankingen blijft de omroep wel inzetten op zijn digitaal platform, onder meer met de aanwerving van 39 nieuwe medewerkers. Dat is natuurlijk omdat ze niet willen achterop geraken en willen meespelen met de rest van de wereld. Ik wil de VRT dat niet ontzeggen.

.

.

Bericht: Het Nieuwsblad

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood

09:24 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende