26-02-15

UK: meer DAB-radio in auto

UK: meer DAB-radio in auto

.

Het aantal nieuwe voertuigen in het Verenigd Koninkrijk, voorzien van een DAB-ontvanger, is in september gestegen naar 58%. In totaal kwamen er 246.000 van de band waarin digitaal naar de radio geluisterd kan worden.

.

DAB autoradio.jpg

.

Twee jaar geleden was dit nog slechts 30%. Het afgelopen jaar zijn er al 1,26 miljoen nieuwe wagens met DAB-ontvanger verkocht.

.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe voertuigen dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

.

Maar omdat 22% van al het radio luisteren in de auto plaatsvindt, is het voor stations van belang dat zij via de ether ontvangen kunnen worden. En dit geldt al helemaal voor zenders die wel via DAB uitzenden, maar niet (overal) via FM of AM, zoals BBC 6 Music, Absolute 80s, Kiss, Jazz FM, Capital Xtra en BBC Radio 5 Live Sports Extra.

.

Doordat steeds meer landen DAB(+) introduceren, is ook de automobielbranche tot inkeer gekomen en worden steeds meer modellen standaard geleverd met een DAB-radio. Bijna alle grote automerken in het Verenigd Koninkrijk leveren nu al standaard een DAB-ontvanger.

.

In september steeg het aantal nieuwe wagens voorzien van een DAB-radio naar 58%, wat neer komt op 246.000 exemplaren. Ter vergelijking: begin 2012 was 26,4% voorzien van een DAB-radio. Begin 2010 stond de teller zelfs nog op 0. Inmiddels worden er zelfs meer DAB-autoradio-ontvangers verkocht dan huis-, tuin- en keuken-DAB-toestellen.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.