23-04-15

Helft Noorse huishoudens heeft DAB-ontvanger

Helft Noorse huishoudens heeft DAB-ontvanger

.

De opmars van digitale radio in Noorwegen blijft maar doorzetten. Opnieuw is er een mijlpaal bereikt, want inmiddels heeft de helft van alle huishoudens er een of meerdere DAB-ontvangers. In totaal zijn er 1,9 miljoen DAB-toestellen verkocht.

.

DAB.jpg

.

Sinds half jaren 90 zendt de Noorse publieke omroep NRK al uit via Digital Audio Broadcasting. In 2010 volgden ook de commerciële radiostations. De NRK heeft de beschikking over regionale DAB-netten die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierdoor kan de publieke omroep in elke regio de juiste editie van P1 en NRK Vær (weer) doorgeven. De commerciële radiostations hebben de beschikking over een landelijk en enkele lokale DAB-netten.

.

De investeringen beginnen steeds meer vruchten af te werpen. Uit gegevens van TNS Gallup over het derde kwartaal van 2014 blijkt dat inmiddels de helft van alle huishoudens een of meerdere DAB-ontvangers in huis heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar stond de teller nog op 45%.

.

Het afgelopen kwartaal werden er maar liefst 250.000 DAB-ontvangers verkocht. Alleen in het laatste kwartaal van 2013 werden er meer toestellen verkocht. Toen gingen er ruim 300.000 exemplaren over de toonbank. In totaal zijn er nu 1,9 miljoen verkocht.

.

Het marktaandeel van digitale radio bleef in het derde kwartaal stabiel op 47%. En dat is een uitstekende prestatie tijdens de zomermaanden. Op vakantie hebben mensen niet altijd de beschikking over een DAB-ontvanger. Niet iedereen neemt er eentje mee in de caravan en in vakantiehuisjes zijn veelal geen toestellen te vinden.

.

Ook in de auto is een stijgende lijn te zien. Inmiddels is 14% uitgerust met een DAB-radio, wat neer komt op ongeveer 390.000 wagens. Een jaar geleden had nog maar 8% een DAB-radio in de auto.

.

DAB+luisteren naar radio.jpg

.

Verwacht wordt dat digitale radio nog dit jaar een marktaandeel van 50% gaat halen, waardoor er serieus gekeken kan gaan worden naar de afschakeling van FM in 2017. Begin 2015 neemt de minister van Cultuur hier een beslissing over. De NRK, SBS Radio en de P4 Groep hebben daartoe al een uitgebreid plan opgesteld.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.