11-12-14

Vandaag herdenken we radioman Jos Baudewijn

Vandaag herdenken we radioman Jos Baudewijn

.

                     jos

                                                               Foto:: lonestar.typepad.com

Misschien bent u hem wel al vergeten, misschien ook weer niet.Maar hij was een goeie vriend van mij.Regelmatig hingen we eens met mekaar aan de telefoon en dan ging het (natuurlijk) altijd over muziek en radio (maken).Jos heb ik verschillende keren opgezocht in de studio terwijl hij zelf nog programma's presenteerde.Zelfs nog op de Prins Albertlei in Berchem (BRT 2 Omroep Antwerpen), jawel in die kleine kelderstudio...en plezier dat we daar hadden.Tja, ook in 1969 tijdens mijn legerdienst in Antwerpen (Luchtbal) ging ik hem daar regelmatog opzoeken in de oude legendarische BRT 2 Omroep-Antwerpen radiostudio's (mét vergunning van de CSM).Ik herinner me zelfs het moment én het intervieuw met onze Waalse zangeres Claudia Sylva (tof mevrouwtje) die haar 'nieuwste' plaatje even zelf kwam voorstellen in 'De eerste dag', op een maandagnamiddag dus.En jawel...Claudia sprak ook wat 'Vlaams' ! 

.

Jos durfde ook wel eens afwijken van zijn vooropgesteld, doorgegeven én dus samengesteld platenschema.Als er midden in zijn programma een of andere impressario kwam aanbellen met een (nieuwe) plaat...wel je kon er van op aan dat ze in de loop van het lopende programma op 'den anten' liet komen.Het schema van zijn twee techniekers (toen kon dat nog) werd overhoop gehaald.

.

Jos bleef ook altijd zeer eenvoudig en was vriendelijk voor iedereen.Hij had ook een enorm groot 'hart' voor de toenmalige Vlaamse artiesten.Natuurlijk ben ik bij hem thuis nog geweest.Ongelooflijk wat die man had aan muziek...en dan zwijg ik nog van zijn 'treintjes' want toevalig hadden we dezelfde passie.

.

Om beroepsredenen kon ik zelf niet aanwezig zijn op zijn begrafenis.Na zijn pensionering bij de VRT zijn onze wegen wat uiteen gegaan.Maar ik hou zijn mooie (radio) herinneringen wél bij!

.

Lutgart Simoens vertelde ooit van Jos:' Hij had zelf ongeveer 60.000 platen en was enorm goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de muziekbusiness. Hij heeft de uitstraling van Radio 2 in belangrijke mate mee bepaald.'.En dat klopt.'Vragen Staat Vrij' kon even goed genoemd hebben 'Vraag het aan Jos' ! Dikwijls hoorde je verzoekplaten uit de discotheek van Jos want zijn discotheek had méér pareltjes én collector items dan de omroep zelf.

.

Zijn biografie vonden we via Wikipedia, daarmee vergeten we niet te veel.Vandaag is het precies 8 jaar geleden dat de Jos van ons heenging, vandaar deze hommage.En meteen vertelde er ik ook nog een (eigen) radioverhaal bij...Nu, nostalgie is dikwijls troef op deze blog.

.

Misschien ben ik wel de enige die er nu (vandaag) aan denk...al hoop ik stilletjes én in mijn binnenste precies het tegendeel.

.

                     jos2

                                                                         Foto: actiefplus.info

Jos Baudewijn werd geboren in Wetteren op 17 januari 1922  en kwam te overlijden op 11 december 2006.Hij was toen een gepensioneerd Vlaams producer bij de nationale radio van de VRT (voorheen NIR/BRT/BRTN).

.

Baudewijn was scheikundige van opleiding. Nog voor de Tweede Wereldoorlog had het gezin een radio aangeschaft. Zo kreeg hij de liefde voor de radio en muziek van thuis mee. In zijn woonplaats Wetteren fungeerde Baudewijn lange tijd als omroeper: hij bracht inwoners op de hoogte van belangrijke evenementen en deed verslag van lokale gebeurtenissen zoals wielerwedstrijden.

.

Deze activiteiten brachten hem bij de radio. In 1945 nam hij deel aan een stemtest bij de toenmalige NIR. De nervositeit speelde hem echter parten. Hij kreeg vaderlijk de raad om “later nog eens terug te komen als hij kon praten”.

.

Acht jaar later waagde hij opnieuw zijn kans en met succes. In 1954 begon hij de NIR als regisseur-omroeper. Zijn zin voor vernieuwing bracht hem geregeld in aanvaring met de Radio2-top. Baudewijn stond dan ook aan de wieg van heel wat nieuwe radiotrends: hij introduceerde tijdens de Expo '58 verkeersinformatie, stond aan de wieg van de eerste verzoekprogramma's, en zorgde ook voor vernieuwing door sport te combineren met lichtere muziek.

 

         jos 4

Jos met Micha Mara die 'Ha die Micha' presenteerde (produktie Jos Baudewijn)Foto:michamarah.be

 

In 1959 kwam zijn echte doorbraak. Meer dan zeven jaar presenteerde hij onafgebroken na elkaar de 'Sportnamiddag' op de nationale radio ('Vlems' Brussel). Van 1967 tot aan zijn pensionering in 1987 werd hij producer bij BRT 2 Omroep Antwerpen. Hij presenteerde programma's o.a.  Van 12 Tot 2, De Eerste Dag (op maandag) en Vragen Staat Vrij (bij afwezigheid van Lutgart), het grote zondagavondverzoekprogramma op Radio 2 (Omroep Antwerpen) waarvan Lutgart Simoens toch ook wel een boegbeeld was.

.

       jos 3
                                                                                              Foto:radio2.be

 

Wikipedia


tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.