11-02-15

Britse Freesat in bijna twee miljoen huishoudens

Britse Freesat in bijna twee miljoen huishoudens

Het Britse free to air platform Freesat is in bijna twee miljoen Britse huishoudens te zien. Daarbij zijn alle kijkers met alternatieve apparatuur niet meegeteld. Kijkers in de Benelux kijken onofficieel mee, omdat alles ongecodeerd wordt uitgezonden.

.

freesat logo.jpg

.

In totaal zijn er 1,9 miljoen geregistreerde huishoudens, dat wil zeggen, Britse huishoudens die ernaar kijken met een officiële freesat-decoder en dit jaar is er sprake van een gestage groei. De freesat ontvangers werken met Britse postcodes voor het juiste regionale aanbod en hebben een volledige EPG. Daarvan kunnen kijkers met standaard decoders in Nederland en België geen gebruik maken, maar decoders met bijvoorbeeld Open Pli (Linux) kunnen wel met een Freesat EPG plugin werken. Verder zijn alle beschikbare Freesat-zenders ongecodeerd te ontvangen en kan een now/next programmagids worden geraadpleegd. Freesat biedt als publieke dienst een gratis alternatief voor het Britse betaalpakket Sky Digital.
.

Draaiende schotelantenne.gif

.
 

Enorm Brits FTA pakket voor satellietkijker
.

Freesat werd ook geroemd voor de FreeSat APP, maar ook deze is bij ons niet beschikbaar evenmin als interactieve diensten van het Freetime platform. Omdat alle tv- en radiozenders die aan Freesat meedoen volledig ongecodeerd zijn, kan de kijker die met elke geschikte decoder ontvangen. Aanbieders als TV Vlaanderen en CanalDigitaal zetten de Britse zenders die in het pakket zitten daarom in hun zenderlijsten. Het aanbod omvat honderden kanalen waaronder een groot deel van ITV, BBC en Channel 4. Ontvangst vereist wel de juiste schotelinstallatie: er moet een extra LNB kop aanwezig zijn om het signaal via 28 ° Oost (Nederlandse en Belgische zenders zitten op 23 en 19°   Oost) te ontvangen. Omdat alle zenders ongecodeerd uitzenden, maar niet de uitzendrechten voor heel Europa bezitten, is de uitzendbeam van veel zenders op de Britse Eilanden geconcentreerd. Ontvangst is in het zuidwesten van de Benelux zelfs met heel kleine schotels mogelijk, maar verder naar het noorden en oosten is een grotere schoteldiameter vereist.
.
Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)
.
tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.