29-05-15

Bijna 60 pct van nieuwe auto’s voorzien van DAB-radio in VK

 

Bijna 60 pct van nieuwe auto’s voorzien van DAB-radio in VK

.

Het aantal nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk voorzien van een DAB-ontvanger is in september gestegen naar 58%. In totaal kwamen er 246.000 voertuigen van de band waarin digitaal naar de radio geluisterd kan worden. Twee jaar geleden was dit nog slechts 30%. Het afgelopen jaar zijn er al 1,26 miljoen nieuwe auto’s met DAB-ontvanger verkocht.

.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe auto’s dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

.

Maar omdat 22% van al het radio luisteren in de auto plaatsvindt, is het voor radiostations van belang dat zij via de ether ontvangen kunnen worden. En dit geldt al helemaal voor radiostations die wel via DAB uitzenden, maar niet (overal) via FM of AM, zoals BBC 6 Music, Absolute 80s, Kiss, Jazz FM, Capital Xtra en BBC Radio 5 Live Sports Extra.

.

Doordat steeds meer landen DAB(+) introduceren, is ook de automobielbranche tot inkeer gekomen en worden steeds meer nieuwe auto’s standaard geleverd met een DAB-radio. Bijna alle grote automerken in het Verenigd Koninkrijk leveren hun modellen al standaard met een DAB-ontvanger.

.

In september steeg het aantal nieuwe auto’s voorzien van een DAB-radio naar 58%, wat neer komt op 246.000 voertuigen. Ter vergelijking: begin 2012 was 26,4% van de nieuwe auto’s voorzien van een DAB-radio. Begin 2010 stond de teller zelfs nog op 0. Inmiddels worden er zelfs meer DAB-autoradio’s verkocht dan huis-, tuin- en keuken-DAB-radio’s.

.

dab+ autoradio.jpg

.

Niet alleen het aantal nieuwe personenauto’s met een DAB-radio steeg, maar ook het aantal “commerciële voertuigen” (bussen, bestelauto’s, vrachtwagens en taxi’s). Inmiddels ligt dit percentage op 12%. Dit was een jaar geleden nog slechts 1%.

.

Betere ontvangst

.
Nog steeds wordt er hard gewerkt aan verbetering van de DAB-ontvangst. Inmiddels in de landelijke multiplex van de BBC al in 95% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Eerder dit jaar nam de omroep zelfs zijn 250e DAB-zender in gebruik.

.

De landelijke multiplex van voor commerciële radio van Digital One, waarop onder meer Classic FM, Absolute Radio, Kiss, Capital Xtra, Absolute 80s en LBC uitzenden, heeft momenteel een dekking van 87%. Dit jaar worden er nog vier nieuwe zenders in gebruik genomen. In 2015 volgen er nog eens vijf, waardoor de ontvangst verder verbeterd wordt.

.

Daarnaast is het de bedoeling dat er een tweede landelijke multiplex voor commerciële radio bijkomt. Mediaregulator Ofcom is momenteel bezig met de verdeelprocedure hiervoor.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.